Tinklaraštininkai eksperimentavo su moderniais lietuviškais patiekalais

Tinklaraštininkai eksperimentavo su moderniais lietuviškais patiekalais


„Šiemet tai nebuvo įprastas konkursas, o gaminimo vakarėlis, kurio tikslas pateikti kulinarijos tinklaraštininkų idėjas pastaruoju metu vis plačiau aptariamos modernios lietuviškos virtuvės tema“, - sakė viena iš renginio organizatorių, žurnalo „Virtuvė. Nuo...iki“ redaktorė Eglė Mačerauskienė.

Jau ketvirtą kartą vykusį tinklaraštininkų vakarėlį nuspręsta surengti naujoje vietoje – VDA dizaino katedroje šių metų pradžioje atidarytoje „Electrolux maisto ir dizaino laboratorijoje“, kurioje jau ne kartą vyko kulinariniai dizaino studentų eksperimentai.

Susipažinę vieni su kitais – mat renginyje susitiko ir šio renginio veteranai, ir dalyvavusieji pirmą kartą – bei 6 receptais, atrinktais net iš 28 idėjų, tinklaraštininkai ir dizaineriai pasiskirstė į komandas ir ėmėsi gaminimo.

Norintiems išbandyti modernius lietuviškus patiekalus kulinarijos tinklaraščių autoriai siūlo pasigaminti morkų suktinukus su varške ir krienais (Vitos Sabalytės iš tinklaraščio „Voras tinkle“ idėja), atvėsintos keptų paprikų ir pomidorų sriubos su cinamonu ir baziliku įtrintais skrebučiais (Sandra iš „Little World“) bei raudoną mišrainę kitaip (Asta Eigėlytė -Gunarsson iš „Villa Alps”). Netradicinis mišrainės pateikimas gaunamas sluoksniuojant iškeptas burokų ir bulvių riekeles ir pertepant pupelių-riešutų tyre su marinuotų agurkėlių pabarstais. Šis kulinarinis kūrinys užbaigiamas viršutiniam sluoksniui panaudojant tarp bulvių griežinėlių įkeptą petražolės lapelio inkliuzą.

Pagrindiniam patiekalui Turkijoje gyvenanti Jolita Koruklu (tinklaraštis „Surfing the Word Cuisine“) siūlo išbandyti varškės kukuliukus su vištiena česnakiniame mėtų ir petražolių padaže, o visuose keturiuose metiniuose tinklaraštininkų renginiuose dalyvavusi Viktorija Andrikonienė (tinklaraštis „Receptų medis“) – kiaulienos nugarinės bokštelius su karamelizuotais burokėliais ir morkomis bei bulvių koše su aguonomis.

Iš 11 desertų idėjų išbandymui buvo atrinktas Astos Eigėlytės-Gunarsson („Villa Alps“) šakočio, varškės ir braškių desertas, patiekiamas stiklinėje.

Renginio dalyviai taip pat ragavo „Biržų duonos“ lazdelių su įvairiais priedais ir pagal „Vilniaus degtinės“ receptą paruoštos „Čepkelių sangrijos“, kurioje lietuviška spanguolių trauktinė maišoma su citrinų (arba apelsinų) limonadu, pridedama griežinėliais pjaustytų obuolių, apelsinų, citrinų, cinamono ir ledo. Besidomintys kokteilių maišymu galėjo eksperimentuoti derindami „Vilniaus džiną“ su įvairių vaisių ir uogų sultimis.

Susirinkusius tinklaraštininkus pasveikino ir jų patiekalų idėjas pagyrė trijų kulinarinių knygų ir tinklaraščio „Beatos Virtuvės“ autorė Beata Nicholson. Tinklaraštininkų pomėgį gaminti ir savo atradimais dalintis su skaitytojais įvertino bei dovanų krepšeliais susirinkusiuosius apdovanojo „Biržų duona“, „Fiskars“ ir „Vilniaus degtinė“.

Remiantis balsavimu „Facebook“ geriausiu metų tinklaraščiu buvo išrinktas „Neringos blogas“, o dviem staigmenomis – „Electrolux“ skrudintuvu ir plaktuvu buvo apdovanotos dvi burtų būdu ištrauktos dalyvės – dizainerė Barbora Adomonytė ir tinklaraštininkė Vita Sabalytė.  

Kulinarinį vakarėlį tarptautinės tinklaraštininkų dienos proga kasmet rengia žurnalas „Virtuvė. Nuo...iki“ ir „Electrolux“. Praėjusių metų vakarėlio tema buvo „Prieskonis, kuris mane įkvepia“, 2011 m. – Joninių nakties užkandžiai, 2010 m. – salotos „Skandalas skrybėlėje“.

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną