Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Tikrinamos sezoninės maisto tvarkymo įmonės Palangoje ir Klaipėdoje

2008-07-02
Paskelbk savo straipsnį

„Siekdami sumažinti ūmių žarnyno infekcijų ar apsinuodijimų riziką, dar prieš prasidedant vasaros sezonui, Palangoje organizavome seminarus maisto tvarkymo subjektų atsakingiems darbuotojams apie maisto saugos ir higienos reikalavimus, maisto produktų kokybę, ženklinimą, kainų nurodymą Praėjusių metų vasarą ligų protrūkių, kilusių dėl nesaugių maisto produktų, pajūryje nebuvo užregistruota. Tikimės, kad šį sezoną padėtis bus tokia pat gera, vartotojai kasdien galės mėgautis skaniu ir kokybišku maistu ir sulauks geros kokybės paslaugų kasmetinių pajūryje vykstančių festivalių ar švenčių metu“, – komentavo VMVT direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius.

2008 m. sezoninei maisto tvarkymo veiklai Palangoje išduota apie 90 Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo pažymėjimų. Palangos miesto VMVT sezoniniuose maisto tvarkymo subjektuose šiais metais atliko 90 patikrinimų. Buvo vykdomi planiniai patikrinimai, taip pat neplaniniai reidai švenčių, renginių metu, įmonės tikrinamos gavus gyventojų nusiskundimus. Ypatingas dėmesys skiriamas vaikų vasaros poilsio stovyklų maisto tvarkymo skyriams (šiais metais veikia 2 stacionarios vaikų vasaros poilsio, 5 turistinės ir viena dieninė stovykla).

Patikrinimu metu nustatyta, kad daugumoje sezoninių kavinių prieš prasidedant sezonui atlikti patalpų remontai. Kai kuriose jų rasta pažeidimų, charakteringų sezoninėms įmonėms – kavinėse nesistemingai registruojami savikontrolės įrašai, laiku neatliekami geriamojo vandens ir maisto produktų laboratoriniai tyrimai, trūksta priemonių rankų ir paviršių dezinfekavimui, pažeidžiamos produktų (dažniausiai mėsos) laikymo sąlygos, neženklinami pusgaminiai ir pagaminti patiekalai, bloga produktų atsekamumo kontrolė.

2008 m. gegužės-birželio mėnesiais Palangoje laikinai buvo sustabdyta vienos kavinės veikla (virtuvėje nebuvo tekančio karšto vandens), 7 subjektams uždrausta tiekti produktus į rinką (pvz. šventinės prekybos metu laikiname prekybos paviljone buvo prekiaujama rūkytais mėsos gaminiais, laikomais pažeidžiant reikalavimus, be šaldymo įrangos). Atsakingiems darbuotojams skirta 10 nuobaudų, iš jų 2 – turgaus prekeiviams dėl vaisių ir daržovių ženklinimo pažeidimų ir 2 – lauko prekybininkams kurorto atidarymo šventės metu.

Klaipėdos mieste įmonių, teikiančių viešojo maitinimo paslaugas, daugėja. Šių metų pradžioje buvo įregistruota 541 įmonė. Lyginat kelių metų duomenis, pastebima tendencija, kad mažėja sezoninių viešojo maitinimo įmonių, jas keičia pastoviai dirbantys restoranai, barai ir kavinės.

Klaipėdos miesto VMVT vykdo pastovią planinę viešojo maitinimo įmonių valstybinę kontrolę. Tikrinamos ir sezoninės viešojo maitinimo įmonės, kurių įregistruota 85. Jas numatyta kontroliuoti visą vasaros sezoną. Patikrinimų metu bus kreipiamas dėmesys ne tik į maisto saugos ir higienos reikalavimų laikymąsi, bet ir į prekių (žaliavų) priėmimo, gabenimo ir laikymo sąlygas.

Dauguma Klaipėdos sezoninio maitinimo įmonių šiame versle dalyvauja ne vienerius metus, todėl gerai žino jų veiklai keliamus reikalavimus, yra įdiegusios savikontrolės sistemas ir dirba vadovaujantis geros higienos praktikos taisyklėmis.

Klaipėdos miesto VMVT patikrino 12 sezoninių maitinimo įmonių veiklą. Patikrinimų metu grubių higienos pažeidimų nenustatyta, įmonių pasiruošimas įvertintas gerai.

Siekiant užkirsti kelią nelegaliai prekybai, išvengti prekybos nesaugiais ar abejotinos kokybės maisto produktais švenčių metu, renginių organizatoriai privalo informuoti Klaipėdos miesto VMVT apie dalyvausiančias maitinimo įmones. Prekiauti ar maitinti švenčių dalyvius leidžiama tik registruotoms įmonėms, turinčioms maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą. Švenčių metu Klaipėdos miesto VMVT inspektoriai kontroliuoja kaip užtikrinamos paslaugų teikimo, higienos reikalavimų laikymosi, produktų gamybos ir laikymo sąlygos masinėse žmonių susibūrimų vietose.

VMVT informacija