Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

„Švyturio“ „Nefiltruotas“ – naujas alus iš praeities

2010-02-01
Paskelbk savo straipsnį

Sakoma, kad privilegiją paragauti „tikro“ alaus senovėje turėjo tik aludariai, galėję paragauti nefiltruoto alaus, nes jame ypatingai atsiskleidžia turiningas skonis ir aromatas. Alaus ekspertai irgi vieningai sutaria, kad nefiltruotas alus – ypatingas, nes jame išlikusios mielės gėrimui suteikia ypatingą charakterį bei savitą skonį. Pasiūlyti rinkai naujieną – nefiltruotą alų – tokia idėja jau seniai brendo „Švyturio“ aludarių galvose. Šiandien jie su pasididžiavimu pristato vartotojams natūralų, drumstą, „Nefiltruotą“ alų.

„Nefiltruotas“ – vertinantiems natūralumą

„Švyturio“ „Nefiltruotas“ pristatytas „Švyturio“ miestelyje, laikinai įsikūrusiame sostinės restorane„Žemaičių smuklė“. Čia sklandė senovinio miesto dvasia, per kraštus liejosi malonus bendravimas, veikė šviežio, natūralaus maisto užeigos – sūrinė, duoninė, žuvinė, mėsinė. Išrankiausi vakaro svečiai ragavo, mėgavosi lietuviška produkcija ir negailėjo pagyrų gamintojams.

Vakaro kulminacija tapo „Nefiltruoto“ alaus pristatymas. Renginio vedėjas Ramūnas Cicėnas pranešė: „Naujasis „Švyturio“ „Nefiltruotas“ alus atvyko!“, o renginio svečiams buvo atvertos uždaros salės durys.

„Švyturio-Utenos alaus“ generalinis direktorius Rolandas Viršilas, pasidžiaugė, kad pagamindama „Nefiltruotą“, įmonė siekė vartotojui pasiūlyti tokį alų, koks buvo gaminamas ir mėgiamas senovėje.

„Vartotojai vis labiau vertina produkto natūralumą ir grynumą. Tokį, kaip „Švyturio Nefiltruotas“, alų senovėje gamino mūsų aludariai, toks alus – natūralus, drumstas – buvo verdamas Klaipėdos darykloje jos gyvavimo pradžioje. Tikime, kad alaus vertintojai „Nefiltruotam“ alui suteiks išskirtinę vietą. Šis alus dėl ypatingos technologijos bus gaminamas nedidelėmis partijomis, kurios netgi gali skirtis drumstumu, natūralių nuosėdų kiekiu“, - teigė R. Viršilas.

Alus gali skirtis drumstumu

Pagrindines „Nefiltruoto“ alaus išskirtinumo paslaptis renginio svečiams atskleidė „Švyturio“ vyriausioji aludarė Džuljeta Armonienė. Tai - natūralumas, drumstumas, daugiau alaus kūno ir charakterio.

„Nuo kitų „Nefiltruotas“ alus, pirmiausiai, skiriasi išvaizda ir turiniu. Tai natūraliai drumstas, neskaidrus 5,2 proc. stiprumo alus, kuris gaminamas tik iš natūralių žaliavų. Šis alus nefiltruojamas, todėl jo sudėtyje lieka apatinio rūgimo mielių, kurios nusėda butelio dugne. Nefiltruotame aluje gausu B grupės vitaminų, proteinų, mineralinių medžiagų. Tuo tarpu filtruotas alus dalies šių medžiagų netenka“, - pasakojo garsiausia šalies aludare tituluojama Dž. Armonienė.

Būtent dėl mielių, nefiltruoto alaus partijos drumstumu gali skirtis viena nuo kitos. Tai normalu, nes nefiltruotame aluje mielės nevienodai pasiskirsto. Todėl prieš tokį alų pilant į taurę, nereikia pamiršti butelį pavartyti, kad mielės tolygiai pasiskirstytų aluje (jos gali būti prilipusios prie butelio sienelių ar dugno) ir atsiskleistų tikroji skonio pilnatvė.

Alaus charakterio atskleidimas

„Nefiltruotas“ alus turi dar vieną savybę – estetinę išvaizdą. Alaus žinovai rekomenduoja tokį alų pateikti aukštoje, siauroje, į viršų platėjančioje stiklo taurėje. Jį pilti reikėtų per pakreiptos taurės kraštą iki prisipildys du trečdaliai taurės. Tuomet butelyje esantis alus paplakamas ratu, kad būtų lengviau išskalauti mieles. Baigiant pildyti taurę, alus vainikuojamas puošnia puta ir nuspalvinamas mielėmis. Nepamirštama ir alaus spalva – drumstai matinė. Natūralios mielių nuosėdos butelyje arba taurėje – tai ne trūkumas, o pagrindinis šio alaus privalumas.

Aludariai rekomenduoja „Nefiltruotą“ alų degustuoti 12 – 14 laipsnių temperatūroje, tuomet geriausiai atsiskleidžia jo skoninės savybės ir aromatas. Gerti „Nefiltruotą“ rekomenduojama žemesnės temperatūros (tarp 6 ir 8 laipsnių Celsijaus) – bus galima pajusti alaus mielingą charakterį. Mėgstantys gali paskaninti šį alų ir skiltele citrinos.

„Švyturio“ „Nefiltruotą“ alų išbandę virėjai teigia, kad geriausia jį derinti su jautienos kepsniais, kepta antimi, pikantiškomis dešrelėmis, sūriais ar net jūros gėrybėmis, laikantis svarbios taisyklės – „Skambus skonis derinamas su panašiu alumi“.

„Nefiltruoto“ alaus pristatymo renginio svečiams pasiūlyta užkanda puikiai atspindėjo virtuvės meistrų rekomendacijas – su alumi buvo ragaujamos keptos antys, žvėrienos kepsniai, žuvų įvairovė bei karšti pyragai. Svečiai kalbėjo, kad neliko nuskriaustas net išrankiausią skonį turintis gurmanas.

„Švyturio“ informacija