Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Švenčių saldumynai (II dalis)

2008-12-24
Paskelbk savo straipsnį

Jei jums nusibodo tradicinės kalėdinės vaišės, šeimą nustebinkite Šiaurės Europos šalyse pamėgtomis bandelėmis arba iškepkite meduolį. Pradėkime nuo švediškų bandelių, kurios vadinamos Lussekatter. Beje, šios bandelės skaniausios pirmą dieną.

Lussekatter bandelės

Reikės:
* 25 g mielių;
* 200 g sviesto;
* 500 ml pieno;
* 200 ml cukraus;
* žiupsnelio šafrano;
* 1 arbatinio šaukštelio kardamono;
* 0,5 arbatinio šaukštelio druskos;
* 6,5 stiklinių miltų;
* 1 kiaušinio;
* saujos razinų.

Mieles susmulkinkite, įberkite cukraus, druskos, kardamono, šafrano ir kruopščiai išmaišykite. Puode ištirpinkite sviestą, įpilkite pieno ir kaitinkite iki maždaug 36–37 laipsnių temperatūros. Šia mase užpilkite paruoštas mieles, maišykite ir suberkite beveik visus miltus. Išminkytą tešlą palikite valandai, kad iškiltų. Po to tešlą išminkykite dar kartą su likusiais miltais, formuokite bandeles, šiek tiek mažesnes nei kumštis. Tada bandeles išdėliokite ant popieriaus, skirto kepimui, palikite dar 40 minučių, kad iškiltų. Išplakite kiaušinį ir su teptuku ištepkite bandeles, paviršių papuoškite razinomis (įspauskite jas). Kepkite 10 minučių, 225 laipsnių temperatūroje.

Meduolis

Tešlai prireiks:
* 0,5 kg miltų;
* 200 g sviesto;
* 150 g cukraus;
* 2 kiaušinių;
* 2 šaukštų medaus;
* 1 arbatinio šaukštelio sodos.

Kremui:
* 0,5 litro pieno;
* 6 šaukštų manų kruopų;
* 200 g sviesto;
* 4 šaukštų cukraus pudros.

Riešutų masei:
* 250 g riešutų;
* 50 g cukraus;
* 100 g sviesto;
* 2 šaukštų medaus.

Ruošiame tešlą. Medų ir sodą ištirpinkite 2 šaukšteliuose pieno. Sudėkite visas sudedamąsias dalis ir išminkykite tešlą. Padalinkite ją į tris dalis. Išminkykite ir kepkite stačiakampio formoje, kiekvieną dalį apie 20 minučių, iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Išminkius paskutinę tešlos dalį, sudėkite ant jos riešutų masę bei kepkite kaip ir kitas.

Riešutų masė. Sviestą ištirpinkite puode su medumi ir cukrumi, suberkite susmulkintus riešutus, kaitinkite pastoviai maišydami.

Kremas. Manų košę išvirkite piene, ataušinkite. Sviestą išsukite, sudėkite manų košę, cukrų, pagal skonį – cukraus pudros.

Tešlos sluoksnius pertepkite kremu, tešla su riešutų mase turi būti ant viršaus. Skanaus!

Elena Germanovič
Šaltinis: we-dwoje.pl
Nuotraukos: communityofsweden.com; http://www.acatinthekitchen.com
Meniu.lt informacija