Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Švenčių saldumynai (I dalis)

2008-12-23
Paskelbk savo straipsnį

Šventės jau ant nosies, tad pats laikas pamąstyti apie kulinarinius stebuklus, kuriais nudžiuginsite artimuosius. Kokios Kalėdos be riešutų, medaus ir vaisių?..

Meduoliai

Reikės:
* 4 stiklinių miltų;
* 200 g medaus;
* 200 g cukraus;
* 120 g margarino;
* 20 g riebalų formai ištepti;
* 1 kiaušinio;
* 2 arbatinių šaukštelių sodos;
* 1 pakelio prieskonių meduoliams (40 g).

Kartu su cukrumi ir margarinu ištirpinkite medų (geriausia puode su storu dugnu). Masę atvėsinkite. Į atvėsintą suberkite miltus ir sodą, įmuškite kiaušinį, įberkite prieskonių. Minkykite tešlą tol, kol ji pradės blizgėti. Išminkytą tešlą palaikykite 1-6 valandas šaldytuve. Iškočiokite kuo ploniau, 2–3 milimetrų storio, kad sausainiai iškeptų trapūs. Skardą ištepkite riebalais, sudėkite sausainius ir kepkite 175 laipsnių temperatūroje apie 10-15 minučių. Iškeptus aptepkite glajumi arba ištirpintu šokoladu. Meduoliai tinka ne tik kalėdiniam stalui, bet ir eglutei papuošti.

Ne mažiau nustebinsite šeimą, jei iškepsite keksą su džiovintais vaisiais. Jų prireiks tikrai nemažai, net 800 gramų, todėl galite pasiduoti šventinei nuotaikai ir rinktis, ko tik širdis geidžia: nuo citrinos ir apelsinų žievelės iki džiovintų vyšnių, papajų, ananasų, kriaušių, slyvų, razinų...

Keksas

Reikės:
* 800 g džiovintų vaisių;
* 100 g riešutų (graikinių, lazdynų);
* 8 kiaušinių;
* 100 g cukraus;
* 100 g miltų;
* 125 g sviesto;
* 1 arbatinio šaukštelio cinamono;
* žiupsnelio trintų gvazdikėlių.

Džiovintus vaisius bei riešutus susmulkinkite. Trynius išsukite su cukrumi. Sviestą ištirpinkite, atvėsinkite ir kartu su miltais sudėkite į trynių masę. Suberkite miltais apibarstytus džiovintus vaisius su riešutais. Baltymus plakite tol, kol gausite standžias putas. Atsargiai įmaišykite jas į tešlą. Paruoškite formą keksui: ištepkite riebalais ir pabarstykite miltais, sudėkite gautą tešlą. Kepkite keksą 60 minučių, 175 laipsnių temperatūroje.

Elena Germanovič
Šaltinis: we-dwoje.pl
Nuotraukos: we-dwoje.pl; www.flickr.com
Meniu.lt informacija