Sveikiname su kinų Naujaisiais 2012-aisiais metais, Juodojo Vandens drakono metais!

Sveikiname su kinų Naujaisiais 2012-aisiais metais, Juodojo Vandens drakono metais!

Kinų naujieji metai švenčiami pirmąją Kinų kalendoriaus pirmo mėnesio dieną – antroji mėnulio jaunatis po žiemos saulėgrįžos. Ši data nustatoma pagal kalendorių, kuriame susijungia mėnulio ir saulės kalendoriaus tradicijos. Nauji metai prasideda per jaunatį ir baigiasi pilnatimi. Kadangi kinų kalendorius nesutampa su Grigaliaus, Kinų naujųjų metų data pagal visuotinai naudojamą sistemą kasmet išpuola vis kitą dieną, tarp sausio 21 ir vasario 20 dienų.

Pagal Mėnulio kalendorių gyvena Kinijos, Vietnamo, Korėjos, Tibeto gyventojai.

Žibintų šventė

Kinai Naujuosius metus švenčia 15 dienų. Pirmąsias tris – su šeima ir artimais draugais.  Septintoji diena – visų žmonių gimimo diena, tądien visi apmąsto, ką pasiekė per metus. 15-oji naujųjų metų diena vadinama Žibintų diena, kai visi įžiebia popierinius žibintus.

Šią dieną vaikai pasigamina popierinius žibintus, o vakare juos įžiebia ir išeina į gatves. Šventė primena Heloviną, kur vietoj žibintų naudojami moliūgai. Jaunimas žibintų naktį išeina į gatves tikėdamasis susirasti sau porą. Kiti dirba savotiškais porų piršliais. Tikima kad tas, kuriam pavyksta suvesti porą, bus laimingas visus metus. Manoma, kad labiausiai sekasi poras supiršti piršliams su šviesiais žibintais.

Mitologija ir papročiai

Pasak legendų, Nianas (dab. kin. – „metai“) buvo pabaisa žmogėdra, gyvenusi kalnuose ar jūroje ir kas dvylika metų išlįsdavusi medžioti žmonių. Buvo tikima, kad Nianas bijo triukšmo ir raudonos spalvos, tad pabaisa būdavo gąsdinama fejerverkais ir raudonais papuošimais. Kiniškas žodis „švęsti Naujuosius metus“ pažodžiui reiškia „Niano nuėjimą“.

Prieš Naujuosius metus būtina labai daug padaryti. Pirmiausia reikia susitvarkyti namuose, juos išpuošti raudonai, išmesti visas šiukšles, nusikirpti nagus ir plaukus. Mat tradiciškai šie veiksmai yra uždrausti švenčių dienomis, nes tikima, kad šiukšlių išmetimas per šventes – simbolinis pinigų praradimas, o naudojimasis žirklėmis sukels didelių nesutarimų. Moterys prieš Naujuosius metus turi sulopyti drabužius, kad juose nebūtų skylių, kad per jas nedingtų pinigai.

Virš durų atvirkščiai kabinamas hieroglifas, reiškiantis „laimė“. Atvirkščiai jis kabinamas todėl, kad kiniškai frazė „laimė apsivertė“ reiškia ir „laimė atėjo“. Ant langų ir sienų klijuojami iš raudono popieriaus iškirpti ateinančių metų gyvūno formos karpiniai.
Per pačius Naujuosius metus leidžiamos petardos bei fejerverkai. Tikima, kad garsus sproginėjimas ar pokšėjimas atbaido blogąsias dvasias. Apsivilkus auksu žėrinčius, drakoną ir liūtą imituojančius drabužius gatvėse šokamas jų šokis.

Laimingasis koldūnas

Naujuosius metus kinai tradiciškai švenčia su savo šeima. Kinai turi dar gilias šventinio stalo tradicijas. Kalbėti apie jų virtuvę galima visą amžinybę. Kiekvienas regionas turi savas tradicijas ir skirtingų patiekalų gausybę. Per Kinų naujuosius metus pagal tradiciją ant stalo turi būti patiekta dvylika kiekvieną metų mėnesį simbolizuojančių patiekalų tokių kaip Naujųjų metų pyragėliai, įvairūs mėsos ir žuvies patiekalai, keptas viščiukas.

Pirmąją Naujųjų metų dieną valgomas vegetariškas maistas. Svarbiausias šventės patiekalas yra koldūnai, savo forma primenantys senovinius kinų aukso ir sidabro liejinius. Jie ruošiami labai įvairiai – vieni su mėsos, kiti su daržovių faršu, treti į vidų kraus keptų kiaušinių ir krevečių košę.

Koldūnų vaidmuo ypatingas – jie atskleis, kokie metai laukia. Mat viduje slepiamos įvairios staigmenos. Jei valgydamas koldūną randi monetą – ateinantys metai bus turtingi, jei radai aštrų pipirą – gyvenimas taps aistringas ir karštas, jei pajutai daug cukraus – artinasi saldi meilė... Koldūnų paragauti būtina kiekvienam – sakoma, jog tuomet metai bus turtingi ir sėkmingi.

Pagal senovės Kinijos tradicijas, Naujametinis stalas negali apsieiti be žuvies patiekalų, kurie simbolizuoja prabangą, turtus ir gerovę. „Kinų rožės“ restoranai kviečia Jus prisijungti prie senovės Kinijos tradicijų ir paragauti Naujametinių žuvies patiekalų, sudalyvauti momentinėje loterijoje.

Kinų virtuvės restoranų sąrašas>>

Nuotraukos: inmagine.com, ibtimes.com

2012 01 23

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną