Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Sveikatai palankus vaikų maitinimas – vaikų sveikatos politikos dalis

2011-11-30
Paskelbk savo straipsnį
Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys įsakymu patvirtino maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarką. Šiuo teisės aktu apjungiami įvairių teisės aktų apibrėžti vaikų maitinimo organizavimo principai bei reikalavimai. Siekiama vaikų ugdymo ir vaikų socialinės globos įstaigose reglamentuoti sveikatai palankių maisto produktų pateikimą bufetuose ir valgyklose, nustatyti, kad vaikams nebūtų tiekiami sveikatai nepalankūs produktai, rašoma SAM pranešime. Naujasis įsakymas įsigalios nuo 2012 m. liepos 1 d.

„Tęsiama prieš metus pradėta nuosekli sveikatai palankaus mokinių maitinimo politika, – teigia sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys. – Lietuvos vaikai darželiuose, mokyklose ir socialinės globos įstaigose privalo gauti tik tuos produktus, kurie užtikrintų jų maisto medžiagų fiziologinius poreikius, padėtų ugdyti sveikos mitybos įgūdžius. Specialistai tvirtina, kad mūsų šalies gyventojai, ypač vaikai, maitinasi nepakankamai sveikai, nesilaiko maitinimosi režimo, vartoja per daug sočiųjų riebalų, druskos, paprastųjų angliavandenių, o mažai skaidulų, vitaminų, mineralų turintį maistą“.

Patvirtintos naujos vaikų maitinimo ugdymo ir globos įstaigose tvarkos tikslas – sudaryti sąlygas sveikatai palankiai vaikų mitybai, užtikrinti geriausią maisto saugą ir kokybę. Didelis dėmesys skiriamas bendriesiems vaikų maitinimo organizavimo reikalavimams, vaikų maitinimo valgiaraščiams, atskiras priedas nustato maisto priedų, kurių neturi būti vaikams maitinti skirtuose maisto produktuose, sąrašą. Nustatytos draudžiamos tiekti maisto produktų grupės ir išvardinti rekomenduojami produktai.

Pažymėta, kad pagal gydytojo raštiškus nurodymus bus organizuojamas pritaikytas maitinimas, kuris užtikrina tam tikro sveikatos sutrikimo (alergija tam tikriems maisto produktams, virškinimo sistemos ligos ar remisinės jų būklės ir kt.) nulemtus, vaiko individualius maistinių medžiagų ir energijos poreikius, parenkant toleruojamus maisto produktus, jų gamybos būdą, konsistenciją ir valgymo režimą.