Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Medus – vietoj kavos ir migdomųjų

2011-09-05
Paskelbk savo straipsnį

Rūšį lemia žiedadulkės

Jam juoką kelia, kai žmonės tikina nusipirkę liepų medaus. „Anekdotinė situacija: bitininkas įrodinėja, kad medus liepų, nors aplink bityną – vieni rapsai! Svarbiausia, kokioje vietoje aviliai stovi. Jei pamiškėje, bus mišrus medus. Tik nustatę botaninę medaus sudėtį galime pasakyti, koks tai medus“, – šypsojosi A.Amšiejus. Bitininkas tikino, kad būtent tai yra svarbiausia vertinant kokybę ir apsisprendžiant, kiek ir kokio medaus galima valgyti, nes ne visi žmonės gali vartoti tamsų miško ar lipčiaus medų, kitiems reikia tik lengvo, iš pavasarinių augalų ar pievų sunešto medaus.
Botaninę medaus sudėtį Lietuvoje dar tik pradedama tirti. Tai daroma laboratorijoje nustatant, kokių augalų žiedadulkės dominuoja meduje.

Ir migdo, ir tonizuoja

Sutrikus miegui, dažnas stveriasi migdomųjų. A.Amšiejus jokiu būdu nepataria to daryti. „Kiek gali sveikatai pridaryti žalos tabletės, žinome visi. Aišku, medus veikia lėčiau ir niekam nekenkia. Medumi nemigą galima įveikti per penkias dienas. Pusvalandį prieš miegą reikia sučiulpti arbatinį šaukštelį šviesaus liepų arba aviečių medaus, – patarė pašnekovas. – Padeda 95 procentais. Vienas vyriškis prisipažino, kad penktą vakarą užmigo su medaus šaukšteliu burnoje.“ Tačiau einant miegoti bitininkas nepataria vartoti tokio medaus, kuris tonizuoja. Toks yra tamsus: miško, viržių, grikių medus. Taigi prieš pirkdami medų tiksliai turime žinoti, kokio poveikio norime ir kokią problemą ketiname įveikti.

Ypatingasis grikių medus

Grikių medus, anot A.Amšiejaus, itin rekomenduojamas vyrams ir visiems, turintiems širdies problemų, nes neleidžia kalkėti kraujagyslėms. Šiame meduje esantis bioflavanoidas rutinas saugo nuo vėžio, Alzheimerio ligos. Bitininkas ne vienam pasakoja istoriją apie žmogų, kuriam buvo įtariamas infarktas. „Kurį laiką kasdien 15 minučių prieš valgį jis suvartodavo po tris šaukštelius grikių medaus. Po metų daktaras jam sako: „Matai, kaip tau padėjo gydymas.“

O iš tiesų, pagelbėjo ne cheminiai vaistai. Rutinas išvalė kraujagysles, sureguliavo širdies veiklą. Dabar tas žmogus nevartoja jokių vaistų – tik grikių medų“, – šypsojosi A.Amšiejus. Bitininkas pastebi, kad grikiai yra vieni sveikiausiai auginamų kultūrų, daugelis jų augintojų nenaudoja chemikalų. Šių augalų medus turi kur kas daugiau geležies ir baltymų, todėl vartojamas nuo mažakraujystės, ramina nervų sistemą, stiprina organizmą. Bitininkas perspėja, kad renkantis grikių medų reikia atkreipti dėmesį į jo spalvą ir kvapą. „Grikių medus yra pilkšvokas, karamelės spalvos, turi nelabai malonų kvapą, kai kas net sako, kad jis smirdi. Jei tokio medaus įdėsite į kavą, ji bus kaip kapučinas. Beje, grikių medaus galima dėti marinuojant šernieną ar vištieną. Skonis bus ypatingas“, – linksmai kalbėjo bitininkas ir pridūrė, kad dėl tokio medaus užsieniečiai mušasi, nes jo sunku gauti, o mūsų žmonės dar ne visi supranta grikių medaus vertę.

Vietoj aspirino

Jei norite žvalūs pradėti rytą, turite žinoti, kad tinka ne bet koks medus. Nepatariama vartoti prakaitavimą skatinančio aviečių ar liepų medaus.

„Ar matėte, kad kas būdamas sveikas drūtas iš ryto gertų liepžiedžių arbatą? Ne. Juk visi žino, kad ji skatina prakaitavimą. Tikras liepų medus skystina kraują, todėl nebereikia jokio aspirino“, – sakė bitininkas.

Ryte, anot jo, geriausia valgyti neutralų miško augalų medų. „Tai tonizuojantis spygliuočių ir lapuočių medus. Toks medus energijos suteiks visai dienai“, – sakė pašnekovas. Renkantis medų jis patarė klausti, kokios rūšies medus ir kada jis surinktas.

Dažnai sakoma, kad rapsų medus vienas prasčiausių. A.Amšiejus tikina, kad rapsų ir kitų kryžmažiedžių augalų medus tinka gydyti visas ligas, susijusias su organais, esančiais žemiau šonkaulių.

Bitininkas nepataria medaus užgerti šaltu vandeniu, nes tada gausiai išsiskiria vandenilio peroksidas: gali pasidaryti labai silpna, būna, kad žmogus net alpsta.

Medaus „grietinė“

Ne kartą teko matyti, kad perkantiesiems medų abejonių kelia susicukravęs medus. Tarp pirkėjų net ginčai įsiplieskia, įrodinėjant geras jis ar ne. A.Amšiejus teigia, kad toks susikristalizavęs medus yra geras. „Tinkamai bitininkų paruoštas medus po 23 savaičių kristalizuojasi. Medų sutvirtina biologinė medžiaga – gliukozės kristalai. Kristalizacija – vienas medaus kokybės rodiklių. O jei tame meduje dar yra baltų taškelių ar marmurą primenančių juostų, sakoma, kad tai – medus su grietinėlės puta. Jei tokios „grietinės“ labai daug, vadinasi, reikia kuo greičiau pirkti, nes toks medus labai vertingas. Tos baltos dėmelės – gliukozė. Kažkada sakydavau, kad medaus putos negalima parduoti už jokius pinigus. Reikia suvalgyti pačiam“, – juokėsi pašnekovas.
A.Amšiejaus namuose medus visada ant stalo. Taip daryti jis pataria ir kitiems, nes laikomas spintelėje medus gali ir pavasario sulaukti, o stalo viduryje ilgai neužsibus – vieni su duona, kiti su sūriu, treti į arbatą ir, žiūrėk, nėra stiklainio“, – smagiai kalbėjo žinomas bitininkas.

Parengė: Nijolė Baronienė
Nuotrauka: inmagine.com
Šaltinis: www.valstietis.lt

2011 09 05