Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Maisto konservai – sveika ar ne?

2019-05-30
Paskelbk savo straipsnį

Maisto parduotuvėse skardinėms konservų dėžutėms skirtos ištisos lentynos - galima nusipirkti vartojimui paruoštų ir užkonservuotų pupelių, žirnių, špinatų, pomidorų ir jų tyrės, ir žuvies bei mėsos konservų, saldžiųjų kukurūzų, alyvuogių... Tai - tik keletas pavyzdžių, sąrašas galėtų būti tikrai ilgas. Taip, konservuoti produktai - tikras išsigelbėjimas skubantiems, juk tereikia atidaryti skardinę, nusunkti skystį, ir produktą galima valgyti. Konservai ilgai negenda, juos patogu laikyti (nebūtinas šaldytuvas) ir gabenti. Tik mitybos specialistai įspėja, kad pernelyg žavėtis konservais nereikėtų, nes tai -ne itin sveikatai palankus pasirinkimas. Kodėl?

Galima pradėti nuo to, kad dažniausiai konservams naudojami ne pačios geriausios kokybės produktai - vaisiai ir daržoves gali būti nesunokę, mėsa ar žuvis - taip pat ne pačios aukščiausios rūšies, juk susmulkinus, ir įvairiai juos apdorojus tokiems gaminiams lengviau suteikti neblogą prekinę išvaizdą ir skonį. Kaip ir visais atvejais, prieš perkant konservuotus produktus, rekomenduojama perskaityti jų sudėtį. Neretai tokiuose gaminiuose būna daug druskos, (saldžiuose - cukraus), o kuo daugiau etiketėje išvardinta konservantų, skonio stipriklių, dažiklių, standiklių ir pan., tuo labiau tikėtina, kad produkto maistinė vertė bus menkesnė, o jūs su tokiu gaminiu suvartosite jūsų organizmui visai nereikalingų ar net kenksmingų, maisto priedų.

Konservų priešininkų dažnai minimas argumentas - tai, kad daugumos skardinių vidus padengtas plastiku, kuriame esama nuodingos medžiagos bisfenolio A (BPA). Bandymai su žiurkėmis parodė, kad ši medžiaga turi visą pluoštą kenksmingų pašalinių poveikių: sutrikdo hormonų pusiausvyrą, ir taip kenkia vaisingumui, be to, gali sukelti tokias ligas kaip vėžys ar širdies bei kraujagyslių sistemos veikos sutrikimai. Konservų gamintojai teigia, kad nedidelės BPA dozės nepavojingos, vis dėlto neaišku, kaip organizmą paveiktų nuolatinis, ilgai trunkantis su BPA kontaktą turinčių produktų vartojimas...

Kitas nerimą keliantis faktas yra tai, jog konservų skardinių sudėtyje paprastai būna ir aliuminio, kuris žmogaus organizmui yra labi nuodingas. Skardines gaminančios įmonės tvirtina, kad maistą nuo sąlyčio su aliuminiu saugo skardinės vidų dengiantis plastiko sluoksnis (tas pats, kuriame esama jau aptarto BPAĄ), tačiau įmanoma, kad aliuminio dalelės prasiskverbia į maistą, ypač jei atidarant skardinę ar iš jos produktus imant aštriais įrankiais, vidinis paviršius subraižomas.  

Dažnai valgant konservuotą maistą, taip pat kyla rizika apsinuodyti, jei produktai buvo konservuojami neteisingai. Nesilaikant saugos ir higienos reikalavimų,  jie gali būti užkrėsti bakterija Clostridium botulinum, kuri sukelia labai sunkia ligą botulizmą, galinčią pasibaigti paralyžiumi ar net mirtimi. Jokiu būdu negalima valgyti konservų, kurių skardinė išsipūtusi, pažeistas jos sandarumas, arba iš jos sklinda nemalonus kvapas. 

Kokia išvada? Kad konservai - labi patogus produktas, nenuginčysime, ir jų visiškai išbraukti ir raciono tikriausiai nepavyks, tačiau, atsižvelgiant į sveikatos specialistų įspėjimus, reikėtų konservus vartoti saikingai ir rinktis kuo kokybiškesnius produktus.

Gabija Lebednykaitė @meniu.lt