Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Ar veganai nešvenčia Velykų?

2018-03-30
Paskelbk savo straipsnį

Su kuo jums asocijuojasi Velykos? Gamtos atgimimu, žaluma, saule. Kaip bebūtų, daugumai pagrindinis šventės akcentas yra kiaušiniai. Smagu juos marginti, o ryte susėdus su šeima prie stalo, juos daužyti ir valgyti. Tačiau yra žmonių, kurie laikosi veganiškos mitybos ir nevalgo kiaušinių ar kitų gyvulinės kilmės produktų. Kokios Velykos tada? Ką paruošti, jei tokie svečiai apsilanko pas jus? Štai keletas patarimų, kaip sutikti šią pavasario šventę veganiškai.

Netikri kiaušiniai

Tikriausiai daugumai patinka pats kiaušinių marginimo procesas. Juk smagu su visais artimaisiais susėsti, dažyti kiaušinius ir kalbėtis. O kur dar vaikai, kurie mėgsta kiaušinius ridenti. Viso to atsisakyti nereikia. Galima įsigyti netikrus, medinius kiaušinius ir juos dažyti, su jais žaisti ar naudoti kaip stalo puošmeną.

O jei vis dėl to, norite turėti valgomą „kiaušinį“, galima pabandyti paeksperimentuoti su avokadu. Perpjovus avokadą per pusę, reikia išimti kauliuką, į jo vietą įdėti bet ką, kas jums patinka. Tai gali būti tarkuotos morkos ar veganiško sūrio ir majonezo mišinys. Nebijokite eksperimentuoti su maistu ir ragauti. Veganai teigia, jog dėl veganiško majonezo, tokių avokado puselių skonis panašus kaip įdarytų kiaušinių. Tą patį galima padaryti su virtų bulvių puselėmis ar saldžiąja paprika.

Desertai

Kokios gi šventės, be saldumynų? Kepto pyrago, sausainių ar kekso? Visa tai galima pagaminti veganiškai, tada visi galės valgyti nesukdami galvos. Visuomet  galite pabandyti pagaminti žaliavalgišką tortą. Tokių skanėstų sudėtis visiškai natūrali, nėra net pridėtinio cukraus. Pagrindą dažniausiai sudaro malti riešutai sumaišyti su trintomis datulėmis. O kas ant skanėsto viršaus, priklauso nuo kiekvieno skonio. Galite daryti citrininį, šokoladinį ar kokį tik sugalvosite. Internete yra galybė receptų. O geriausia tai, jog tokie desertai, ne tik labai gardūs, bet ir maistingi, todėl visiškai nenuodėmingi.

Jei vis dėlto nenorite nekepto torto, nes jums patinka minkšti, purūs ir gardūs kepiniai, galite iškepti veganišką pyragą. Pyragas be kiaušinių ir pieno tikrai įmanomas paruošti. Receptų yra įvairių, tačiau paprasto veganiško kakavinio pyrago ingredientai yra: miltai, cukrus, vanilinis cukrus, kakava, soda, druska, vanduo, aliejus ir citrinos sultys. Paprasti ingredientai, kuriuos tikrai dauguma turi namuose. Taigi, nors veganiški desertai ir skamba įmantriai, iš tikro galima rasti receptų, kurie reikalauja mažiau pastangų, nei įprastiniai pyragai.

Kiti patiekalai ir salotos

Kadangi šventinis stalas dažniausiai būna labai įvairus, galima pagaminti įvairių salotų, pavyzdžiui, brokolių ir spanguolių, riešutų salotos. Užkandžiams puikiai tiks orkaitėje kepti avinžirniai su prieskoniais, veganišku sūriu įdaryti pievagrybiai. Jei norite paruošti sumuštinukų, galite įsigyti veganiškos duonos ir pagaminti sumuštinius su humusu, veganišku sūriu ar avokadu. Jei su šeima Velykas švenčiate gamtoje, ant grilio galite sudėti visas mėgstamiausias daržoves, kurias pakanka pagardinti įvairiais prieskoniais (pipirais, česnaku, saldžiąją paprika, čili ar bazilikais) ir džiaugtis sveiku ir skaniu maistu.

***
Taigi, nors dauguma ir negali įsivaizduoti Velykų stalo be kiaušinių, tai tikrai įmanoma. Dekoracijoms naudokite netikrus kiaušinius, o patiekalams, avokadus, bulves ir kitus ingredientus. Nepamirškite ir desertų, patikėkite, tinkamai pagaminti veganiški ar žaliavalgiški desertai, be galo skanūs ir patiks visai šeimai. O svarbiausia, prisiminkite, jog Velykos yra šeimos šventė ir svarbiausia, ne kas ant stalo, o kas susirenka prie jo.


Radvilė Mikalčiūtė @Meniu.lt