Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

5 mitai apie šalto spaudimo, šviežiai spaustą alyvuogių aliejų

2014-11-18
Paskelbk savo straipsnį

1. Kuo švelnesnis alyvuogių aliejus, tuo jis kokybiškesnis. Mitas!
Pats šviežiausias ir kokybiškiausias, ką tik išspaustas (kaip sako graikai – extra extra virgin kategorijos) aliejus kvepia ką tik nupjauta žole, yra neįprastos - skaisčiai žalios spalvos, bet yra itin aitrus ir neįgudusiam gomuriui gali pasirodyti net kartokas. Taip yra dėl alyvuogių aliejuje esančių polifenolių, kurie yra patys vertingiausi alyvuogių aliejaus komponentai. Polifenoliai  - tai natūralūs antioksidantai, kurie stabdo organizmo oksidaciją, kitaip tariant – stabdo organizmo senėjimą. Beje, kuo mažesnis yra alyvuogių aliejaus rūgštingumas, tuo daugiau jame polifenolių, todėl domėkitės koks jūsų pasirenkamo aliejaus rūgštingumas.

2. Nefiltruotas alyvuogių aliejus turi būti suvartotas per labai trumpą laiką. Mitas!
Tokia nuomonė dažnai grindžiama faktu, jog nefiltruotame alyvuogių aliejuje lieka vandens molekulių bei sutrintos alyvuogių masės likučių, dėl kurių laikui bėgant aliejus genda ar rūgsta. Iš tikrųjų alyvuogių aliejaus galiojimas (t.y. jo oksidacijos procesas) priklauso nuo pačio aliejaus kokybės, o tiksliau nuo jo kai kurių „parametrų“ – ultravioletinių spindulių absorbcijos bei peroksidų skaičiaus, na ir be abejo – aliejaus rūgštingumo. Kuo mažesni šie parametrai, tuo ilgesnis aliejaus oksidacijos laikotarpis, o tuo pačiu tuo stabilesnė jo kokybė. Tinkamomis sąlygomis laikomas, nefiltruotas alyvuogių aliejus yra puikus ir po metų, ir po pusantrų... Žinoma, turint galimybę kasmet gauti šviežio derliaus aliejų, geriausia tiesiai iš patikimo ūkio, nėra būtinybės jo laikyti ilgiau nei metus.
Tad iš kur toks mitas? Daugelis didesniųjų alyvuogių aliejaus perdirbėjų (gamintojai, kurie superka ir išpilsto aliejų į savo prekinių ženklų butelius), siekia, kad jų produkcija būtų vertinama, kaip kokybiškesnė, nei nefiltruotas, spaudyklų ar ūkininkų aliejus, todėl nuvertinamas grynas nefiltruotas aliejus. Be to – aliejaus gamintojų produkcija stovi lentynose, kur turi išlaikyti vienodą išvaizdą, o susidarančios nuosėdos greičiausiai reikštų laiką skelbti akciją, vien dėl pakitusios išvaizdos.  Čia verta būtų paminėti analogiją su natūraliomis obuolių sultimis – jei obuolių sultyse nesusidaro nuosėdos – greičiausiai tai menkavertis obuolių skonio gėrimas, o ne tikrosios sultys. Panašiai ir su kokybišku alyvuogių aliejumi.

3. Itališkas alyvuogių aliejus geriausias pasaulyje. Mitas ir Marketingas! Italijoje dalis alyvuogių aliejaus ar net nuskintų alyvuogių yra perkamos iš Graikijos ir maišomos su Italijos ūkių aliejumi, kadangi graikiškas alyvuogių aliejus yra kokybiškesnis ir, dažnai pigesnis, nei itališkas. Šiuos procesus sunku sukontroliuoti, tačiau tiek, kiek Italijoje pagaminama alyvuogių aliejaus ir eksportuojama į visą pasaulį, tiek paprasčiausiai neužderi alyvuogių derliaus. Žinoma Italijoje yra gerų alyvuogių aliejaus, už jį būkite pasiruošę pakloti padorią pinigų sumą. Kaip teigia kai kurie aliejaus žinovai – gero itališko alyvuogių aliejaus butelio (dažniausiai itališkas alyvuogių aliejus fasuojamas į 0,5 l ar net 0,25 l buteliukus) už mažiau nei 15 Eurų nenusipirksi. Palyginimui  graikiškas, tokios pat ar net geresnės kokybės, aliejus nekainuoja brangiau nei 7-10 Eurų už 1 litrą.

4. Ant alyvuogių aliejaus negalima kepti. Mitas! Alyvuogių aliejus gana gerai kepimui (nors jei jau rūpinatės sveikata, kai galite atsisakykite kepto maisto), nes jame dominuojančios omega 9 riebiosios rūgštys, kurios kaitinamos mažiau oksiduojasi. Kuo mažesnis aliejaus rūgštingumas, tuo aliejus “atsparesnis” kaitinimui. Graikai, beje, kepa ant aliejaus nuo Antikos laikų… Aišku - geriausia iš viso nekepti, nes tai blogiausias maisto apdorojimo būdas ir dažnai valgant keptą maistą labai padidinate vėžio riziką, ypač jei kepate ant rapsų, saulėgrąžų aliejų ar margarino. Vadovaukitės paprasta taisykle – nekepkite ant aliejaus aukštesnėje nei 200C laipsnių temperatūroje, o dar geriau – troškinkite, kaip tai daro graikai – 130-150C temperatūroje.

5. Alyvuogių aliejų rinkitės nedideliuose buteliukuose, o jei nusipirkote metalinėje talpoje – suvartoti turite per mėnesį. Mitas! Svarbiausia aliejaus saugojimo taisyklė – vėsiai, tamsiai, be deguonies. Jei užtikrinate šias sąlygas – kokybiškas aliejus neprastės ilgą laiką. Beveik visada, tinkamai laikant 5 litrų skardinę pirmojo šalto spaudimo nefiltruoto alyvuogių aliejaus ir atidarius ja po metų sunku atskirti tokį aliejų nuo ką tik šviežiai išspausto. Kuo didesnė aliejaus talpa – tuo mažesnis oro ir aliejaus sąlytis. Be to, kai gamyklose filtruojamas ir pilstomas aliejus jis turi sąlytį su oru, vadinasi pats paruošimo procesas blogina aliejaus savybės. Rinkitės kuo mažiau perpilinėtą, idealiu atveju – spaudykloje supilstytą aliejų