Subtilus, elegantiškas ir gurmaniškas kiekvieno patiekalo štrichas – sūris...

Subtilus, elegantiškas ir gurmaniškas kiekvieno patiekalo štrichas – sūris...


Genialumas paprastume


Aštuonis, dvyliką mėnesių brandinti sūriai, su mėlynuoju pelėsiu, pikantiški su prieskoniais, šveicariški, olandiški, mozzarella – kiekvienas sūris turi tik jam būdingas charakteristikas, skonių ir kvapų paletes ir pats vienas gali tapti išraiškingu patiekalu. Kalbant apie sūrius, svarbiausia - jų kokybė ir galimybė pasirinkti. Tai ne tik pasauliniai standartai, bet jau ir lietuvių nuomonė, kurią atskleidė „Vilkyškių pieninės“ inicijuotas tyrimas.
Nebūtina būti aukštosios kulinarijos šalininku ar sūrių ekspertu, norint kurti puikius degustacinius derinius ar patiekalus, naudojant įvairias sūrių rūšis. Sūris, kaip joks kitas maisto produktas, pasižymi itin plačiomis ir paprastomis naudojimo galimybėmis. Nepretenzingas produktas, pats vienas galintis sukurti elegantiškas ir gurmaniškas kompozicijas lėkštėje.

Šefai pataria...

Nežinote, kaip efektingai pradėti (ar pabaigti) vakarienę? Patiekite lėkštę su nedideliais įvairių sūrių gabalėliais ir šviežiais vaisiais bei klasikiniu desertiniu vynu. Norite, kad po vakarėlio visi šnekėtų apie „metų atradimą“ ir „Jūsų receptas“ būtų atkartojamas kitų vakarienių metu? Nebijokite eksperimentuoti! Prie įvairių sūrių pateikite šviežių ar džiovintų abrikosų, vynuogių, kriaušių, figų, alyvuogių, marinuotų ir šviežių daržovių. Nebijokite būti originaliais, išbandykite ir svečiams pasiūlykite įvairius džemus, uogienes, šokoladą.
Aperityvui ar užkandžiams prie vyno ar alaus užteks turėti šviežios duonos, minkšto sūrio (maskarponė, rikota, feta tipo) ir įvairių prieskonių. Sumaišykite sūrius su mėgstamais prieskoniais ir patiekite prie šviežios ar skrudintos duonos.
Net vienas sūris yra pakankamai stiprus produktas, kurio užteks prie pasirinkto gėrimo, tik skirkite šiek tiek dėmesio jo pateikimui. Rinkitės masyvias medines pjaustymo lentas, akmens plokštes, pintus stalo kilimėlius.
Nepamirškite, kad visas sūrio aromatas atsiskleidžia tik jam pasiekus kambario temperatūrą. Tuomet pasiūlykite svečiams atrasti geriausius derinius. Kas sakė, kad sūris yra derinamas prie vyno? Galite išbandyti ir atvirkštinį variantą!

Nėra tokio patiekalo, kurio nepataisytų/nepatobulintų sūris

Paprasčiausius žalumynus nesunku transformuoti į elegantiškas salotas, pabarsčius feta, pelėsinio sūrio trupinių ar patarkavus brandinto sūrio. Pabodusios ir puikiai žinomos sriubos įgaus naujus skonius įmaišius ar įtarkavus kiek šveicariško, ilgai brandinto ar pelėsinio sūrio. Tobulinant paprastus patiekalus atsirado ne vienas visame pasaulyje žinomas patiekalas.

-    Žymioji prancūzų svogūnienė soupe à l'oignon, kuri, remiantis legendomis, buvo sukurta, kuomet karaliui Liudvikui virėjas turėjo pateikti „ką nors tokio“, turėdamas tik svogūnų, sviesto, išsivadėjusio šampano ir... sūrio. Gaminant svogūnienę, svarbu ilgai ant lėtos ugnies kepinti svogūnus, kurie prieš kepimo pabaigą apipilami brendžiu ir uždegami. Šiandien sriuba ruošiama su sausu baltu vynu, o pateikiant, dubens dugne, prieš pilant sriubą, sudedamos skrudintos duonos riekelės, prikraunama tarkuoto sūrio. Labai svarbu, kad sūris gerai lydytųsi, todėl svogūnienei išbandykite lietuviškąjį „Vilkyškių pieninės“ Maasdam.

svoguniene
-    Panaši istorija ir su visame pasaulyje žinomu ir mėgstamu fondiu. Šiandien šį sūrio patiekalą gamina restoranai, jis patiekiamas vakarėlių metu. Pirmieji fondiu kildinami iš Šveicarijos, kur kalnų gyventojams žiemą dėl užpustytų kelių tekdavo gaminti tik iš vietinių produktų. Kūrybingieji šveicarai sumanė lydyti turimus sūrius ir prieskoniais bei vynu pakeisti jų skonį. Šiame padaže jie mirkydavo duoną ir taip paįvairindavo jau pabodusį, vienodą racioną. Vientisam ir išraiškingo skonio fondiu naudokite keletą rūšių – „Vilkyškių pieninės“ Šveicarų bei kietąjį „Žalgirio“ sūrius.

fondiu

Šie patiekalai, nors ir „atrasti“ netyčia, reikalauja šiek tiek išmanymo ar laiko. Tačiau sūriu galima paskaninti ir greitai pagaminamus pietums įprastus patiekalus. Sūriu užkeptos daržovės ras sau vietą net vaikų, kuriems daržoves ne visada įsiūlysi, lėkštėse. Užkepimui išbandykite puskietį 48 proc. riebumo „Olandų“ sūrį, kuris taip pat puikiai tinka sumuštiniams, dera su duoniukais bei trapučiais, gardus prie alaus.

Įprastų patiekalų skoniui paįvairinti rinkitės pikantiškus sūrius, pagardintus prieskoniais. Fermentinis 45 proc. riebumo sūris „Tilžiukas“, „Vilkyškių pieninės“ gaminamas su paprikomis, yra aštroko skonio, puikiai tinka ir sumuštiniams, ir prie šalto alaus. O kas sakė, kad sumuštiniai – tai tik duona su sūriu? Vis daugiau restoranų savo lankytojams siūlo naminius mėsainius – išbandykite ir Jūs. Sultinga jautiena su daržovėmis ir riekele sūrio, ir patikėkite – daugiau nebenorėsite mėsainio iš jokio greito maisto restorano.

mesainis



Žuvies mėgėjams šaldytuve reikėtų turėti fetos tipo „Vilkyškių pieninės“ sūrį „Fetuva“. Sūraus, rūgštoko skonio „Fetuva“ puikiai tiks prie jūrinių žuvų ir trumpam nukels į Viduržemio jūros regiono virtuvę. „Fetuva“ taip pat galite pagardinti salotas, sriubas, padažus.

zuvis
Skanių atradimų!

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną