Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Sostinėje susirinkusiems gero skonio mėgėjams „Vilkmergės“ alaus darykla pristatė pirmąjį lietuvišką Altbier tipo alų

2014-03-19
Paskelbk savo straipsnį

Nedideliame alaus mėgėjų rate svečiai mėgavosi specialiai vakarui restorano virtuvės šefo sukurtais, prie išskirtinio skonio nepasterizuoto alaus derančiais bajoriškais patiekalais, bandė savo alaus istorijos žinias protų mūšio metu.

„Vilkmergės“ alaus vadovas Ramūnas Blazarėnas džiaugėsi, kad paragauti naujų daryklos alaus rūšių susirenka vis daugiau entuziastų ir išskirtinio skonio mėgėjų. „Būdami maža darykla, nuolat ieškome naujų skonių, eksperimentuojame ir ketiname tai daryti ir ateityje. Altbier skonis su niekuo nesupainiojamas, jis vienu metu ir sodrus, ir lengvas. „Senovinis“ – pats karčiausias mūsų išvirtas alus, tai savybė, visame pasaulyje vertinama alaus gurmanų“, - sakė jis.

Alų svečiams pilstė pirmasis lietuviškas kiobė (vok. – Köbe). Reino regione šie patyrę padavėjai tik Altbier verdančiose aludėse tuščius lankytojų bokalus be žodžių keičia pilnais. Vokietijoje tradiciškai mėlyną kiobės uniformą „Vilkmergės“ alaus darykla iškeitė į seniesiems lietuvių aludariams artimesnį žemės spalvų koloritą – unikalų kostiumą lietuviškajam kiobei kūrė dizaino studijai „Lt identity“ vadovaujančių dizainerių Ievos Ševiakovaitės ir Jolantos Rimkutės tandemas.

„Alus nuo seno neatsiejamas nuo Lietuvos kultūros, tradicijų, vadinasi – ir identiteto. Todėl mums šis projektas buvo labai artimas. Užduotis buvo įdomi ir savotiškas iššūkis – perdaug nenutolstant nuo tradicinio vokiško kostiumo, reikėjo priartėti prie senųjų laikų lietuviškų apdarų ir „Vilkmergės“ alaus. Teko atlikti ir šiek tiek namų darbų“, - sakė renginyje dalyvavusios dizainerės.

Renginio svečiams atskleista paslaptis: nedidelė dalis „Vilkmergės Senovinio“ alaus bus brandinama ilgiau – po kelių mėnesių bus galima ragauti aukščiausios kategorijos „Grand Cru Senovinis“ alaus. Vakaro dalyviai noriai registravosi unikaliai galimybei degustuoti jau laukiamo riboto leidimo alaus daryklos kūrinio.

„Vilkmergės Senoviniam“ alui virti naudojami net 5 skirtingi salyklai, daryklos aludarių specialiai parsivežti iš Vokietijos. „Carafa Special“ šokoladinis salyklas išryškina Altbier būdingą tamsaus vario spalvą, o kartumą ir standžią putą suteikia kilmingieji Mittelfrüh ir kartieji Magnum apyniai. Kaip visą „Vilkmergės“ alų, nepasterizuotą „Senovinį“ nuo neigiamo šviesos poveikio saugo specialiai gaminami storo, ypač tamsaus stiklo, senojo lietuviško mato – kvortos (0,82 l) arba pusės kvortos (0,41 l) buteliai.

XVIII a. aludarystės tradicijas atgaivinusios „Vilkmergės“ alaus daryklos asortimente – lietuviškų receptūrų Tamsusis, Kvietinis, Lengvasis, Metų gaminio aukso medalį pelnęs Šviesusis alus, ir vienintelis rinkoje, išskirtinai rudens sezonui iš šviežių Lietuvoje išaugintų apynių verdamas Jauno derliaus alus.