Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Pirmasis Lietuvoje gastronominis žurnalas GERAS SKONIS pavasarį mini net dvi jubiliejines sukaktis

2014-04-11
Paskelbk savo straipsnį

Pamatas, ant kurio susikūrė Nepriklausomos Lietuvos vartojimo kultūra

„GERAS SKONIS – tai pamatas, ant kurio susikūrė Nepriklausomos Lietuvos vartojimo kultūra“, – sako žurnalo vyriausioji redaktorė Rasa Ščeponienė. Anot jos, per 15 veiklos metų užauginta stalo kultūra Lietuvoje: pažinome ne tik savo tradicijas, tikrąją lietuvišką virtuvę, bet ir kitų tautų, turinčių itin gilias gastro šaknis, virtuvės paslaptis, sėmėmės iš jų patirties, siekdami perimti tai, kas geriausia. Bet svarbiausia – žiūrėdami į kitus, mokydamiesi iš jų, ėmėme gerbti savo praeitį ir paveldą. „Visus tuos 15 metų mes švietėme žmones, atskleisdami, parodydami, kokios tendencijos vyrauja pasaulyje ir kokie pokyčiai pastebimi Lietuvoje“, – sako R. Ščeponienė.

Kadangi GERAS SKONIS buvo pionierius daugelyje sričių, nenuostabu, kad pačioje veiklos pradžioje žurnalo kūrybinės komandos didelę dalį sudarė tiesiog entuziastai – žmonės, kurie jau tada domėjosi maistu, vynu, gilinosi į šias temas, jomis rašė, kalbėjo. Ilgainiui daugeliui tai tapo kasdieniu darbu, profesija, gyvenimo aistra. Vienas iš jų – tai Lietuvoje gerai žinomas vyno ekspertas Gintautas Jašinskas, bendradarbiaujantis su žurnalu nuo pat jo leidimo pradžios. Jis dalijasi prisiminimais apie savo karjeros ir draugystės su GERU SKONIU pradžią:

„Bendradarbiaudamas su GERU SKONIU, išmokau sklandžiai dėstyti mintis raštu ir žodžiu – tai buvo rimtas tramplinas, atspirties taškas ir galimybė parodyti save, kaip vyno specialistą, padedantį formuoti visuomenės nuomonę vyno pažinimo srityje. Su šiuo žurnalu susiję daug dalykų, kurie tuomet Lietuvoje nutiko pirmą kartą – tai įvairios gėrimų degustacijos, ringai. Tuomet tai atrodė lyg stebuklas, o dabar tapo kasdieniu reiškiniu. Galiausiai bendradarbiavimą su GERU SKONIU galiu pavadinti „hobiu hobyje“ – ne tik rašau, konsultuoju, bet ir fotografuoju. O fotografija – viena didžiausių mano aistrų. Todėl be galo malonu, kai mano darytos nuotraukos publikuojamos žurnale“, – prisipažįsta G. Jašinskas.

Tarp „pionierių“, entuziastų, kūrusių Lietuvoje vartojimo kultūrą, svarbu paminėti ir Arūną Oželį. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, ėmė kurtis nauji restoranai, išsiskyrę itin aukšta aptarnavimo kultūra, maisto kokybe, puikiu stalo serviravimu ir pan. Jau daugiau kaip 20 metų restoranų versle besisukančio A. Oželio veiklos pradžia buvo kiek panaši ir į GERO SKONIO pradžią – entuziazmas, pionieriškumas, kokybės, išskirtinumo siekimas, visuomenės nuomonės formavimas – šie dalykai vienijo. Dabar, sveikindamas žurnalą dvigubos sukakties proga, A. Oželis užtikrintai pasakė: „Lietuvai reikia tokių žurnalų. Jeigu jų būtų daugiau, būtų tik geriau.“

Pristatomi labiausiai gastronomijai nusipelnę žmonės

Visus šiuos penkiolika metų žurnale GERAS SKONIS pristatomi gastronomijai labiausiai nusipelnę, garsiausi, įdomiausi ar ekscentriškiausi kulinarai, gurmanai ar maisto kritikai, kurių idėjos pakeitė gastronomijos mokslo plėtrą ir žmonių nuomonę apie tai, kas yra puikus valgis. „Mums svarbi ir įdomi meile maistui užsidegusių žmonių patirtis ir atradimai, jų patarimai. Todėl, pristatydami juos, norime, kad meile maistui užsikrėstų ir kiti“, – sako žurnalo „Geras skonis“ vyr. redaktorė Rasa Ščeponienė.

Žurnalas GERAS SKONIS pirmasis ėmė kalbinti, pristatyti profesionalius virtuvės šefus, pateikdamas jų gyvenimo filosofiją, publikuodamas virtuvės meistrų sukurtų patiekalų receptus, nuotraukas. Virtuvės šefai žurnale pristatomi kaip asmenybės, kaip kūrėjai, kaip itin svarbūs žmonės, formuojantys stalo ir vartojimo kultūrą Lietuvoje, keliantys restoranų lygį, kuriantys jų išskirtinumą, veidą. Dabar įprasta, kad virtuvės šefai yra „matomi“ – jie dalyvauja (ar patys kuria) televizijos, radijo laidose, projektuose – anksčiau tai buvo sunku įsivaizduoti, o GERAS SKONIS tapo pirmąja „arena“ šios profesijos atstovams ir padėjo ją populiarinti.

Bene daugiausia titulų Lietuvoje turinti kulinarė Aldona Gečienė taip prisimena bendradarbiavimo su GERU SKONIU pradžią: „Tuomet, tais 1999–2000 metais, tai buvo vienintelis žurnalas, kuriame galėjome skaityti apie virtuvės šefų pasiekimus, pamatyti patiekalų nuotraukas. Buvau viena iš pirmųjų virtuvės šefių, pristatytų žurnale. Dabar, praėjus jau 15 metų, užaugo nauja karta virtuvės šefų – jaunų, talentingų, veržlių, o mes dar buvome tie pirmieji, kurie tobulėjom, mokėmės, dirbome ir augome kartu su GERU SKONIU.“

Žurnale GERAS SKONIS taip pat pristatomi ir geriausi, įdomiausi, unikalūs, pelnę pripažinimą pasaulio restoranai, svarbiausi restoranų gidai. Tai labai svarbi, aktuali informacija keliaujantiems skaitytojams, trokštantiems kokybiškiausių gastronominių patirčių.

Gėrimų vartojimo kultūra, rinkimai, degustacijos

Žurnalas GERAS SKONIS pirmasis ėmėsi misijos – supažindinti Lietuvos žmones su gėrimų vartojimo kultūra bei vertinimo sistemomis. Remiamasi garsiausių pasaulyje vyno vertintojų – žurnalų „The Wine Spectator“, „Decanter“, „The Wine Enthusiast“ – informacija, taip pat įtakingiausio pasaulyje vyno kritiko Roberto Parkerio Jaunesniojo (žurnalas „The Wine Advocate“) nuomone. Žurnalo GERAS SKONIS kūrybinės komandos dėka, subūrus kompetentingas vertinimo komisijas, Lietuvoje organizuoti pirmieji ringai, aklos gėrimų degustacijos. Tai sėkmingai daroma iki šiol, o žurnale publikuojami degustacijų rezultatai, tokiu būdu pristatant skaitytojams nepriklausomų ekspertų išrinktus geriausius mūsų šalies rinkoje esančius produktus.

Klubinė veikla

Siekiant ne tik šviesti visuomenę publikuojant aktualiausią, įdomiausią ir naujausią informaciją apie maistą, gėrimus ir vartojimo kultūrą, bet ir norint suburti šioms temoms neabejingus žmones, greta žurnalo leidybos pradėta ir klubinė veikla – įkurtas GERO SKONIO KLUBAS. Tai uždarų renginių visuma, kurių metu aktyvūs ir neabejingi juos supančiai aplinkai bei trokštantys naujų patirčių bendraminčiai kviečiami drauge aplankyti naujus restoranus, paragauti geriausių šalies virtuvės meistrų specialiai jiems paruoštų delikatesų bei prie jų parinktų gėrimų. Pasak žurnalo GERAS SKONIS vyriausios redaktorės ir GERO SKONIO KLUBO steigėjos Rasos Ščeponienės, šiame klube siekiama supažindinti visuomenę su geriausiais, įdomiausiais produktais, esančiais rinkoje, iš pirmų lūpų išgirsti visą dominančią informaciją, gilinti žinias maisto, gėrimų ir vartojimo kultūros srityse, pažinti skirtingų tautų virtuves, tradicijas.

„Chaine de Rotisseurs“ asociacija (liet. „Gurmanų gildija“)

Žurnalo GERAS SKONIS vyriausia redaktorė bei GERO SKONIO KLUBO steigėja Rasa Ščeponienė yra ne tik žmogus, apie kurį jau 15 metų sukasi visa GERO SKONIO veikla, bet ir tarptautinės asociacijos „Chaine de Rotisseurs“ Lietuvos padalinio kanclerė nuo 2008 metų. „Chaine de Rotisseurs“ – tai jau daugiau negu 750 metų skaičiuojanti Paryžiuje gimusi tarptautinė gastronomijos asociacija, subūrusi maisto ir gėrimų žinovus, gastronomijos kultūros puoselėtojus ir gero skonio mėgėjus visame pasaulyje. Šiandien ši organizacija vienija narius iš daugiau kaip 80-ties šalių. Svarbu paminėti, kad asociacija siekia prie vieno stalo suburti ne tik profesionalus (virėjus, viešbučių ir restoranų vadovus, gėrimų žinovus), bet ir mėgėjus, vertinančius gerą maistą ir vyną. Lietuvoje „Chaine de Rotisseurs“ padalinys įkurtas 2006 m. Lietuva yra 81-oji valstybė, prisijungusi prie šios tarptautinės asociacijos. „Padalinio tikslas – tapti tarptautinės gastronominės visuomenės dalimi, suburti žmones, besidominčius kulinarijos menu, vyno ir kitų gėrimų vartojimo kultūra, taip pat dalytis patirtimi“, – sako jau septintus metus Lietuvos padaliniui vadovaujanti R. Ščeponienė.

Geriausių Lietuvos restoranų dešimtukas

„Mintį surengti geriausių Lietuvos restoranų rinkimus brandinome jau seniai, tačiau būtent dabar, šiais – jubiliejiniais – GERO SKONIO žurnalo metais nusprendėme šią idėją įgyvendinti, nes iki šiol Lietuvoje dar vis neatsirado profesionalios restoranų vertinimo sitemos. Daugelį metų stebime pasaulyje vykstančius geriausių restoranų rinkimus, aprašome juos žurnale, esame įsigilinę į įvairias vertinimo sistemas, išsigryninome, kokią galime adaptuoti Lietuvoje. O svarbiausia – esame subūrę kompetentingą komandą žmonių, kurie gali tai padaryti. Tai nebus pavienių žmonių vertinimai, o nuoseklus profesionalų komandos darbas. Šie rinkimai – tai mūsų dovana 15 metų sukakties proga žurnalo skaitytojams ir visiems besidomintiems vartojimo kultūra Lietuvoje“, – sako R. Ščeponienė. 2014 metų geriausių restoranų dešimtukas bus paskelbtas metų pabaigoje.

*

GERAS SKONIS – tai gebėjimas ne tik valgyti, bet ir jausti, ne tik gerti, bet ir džiaugtis. Tai gebėjimas nepaskęsti pilkumoje. „Šiuo šūkiu vadovaujamės jau 15 metų ir linkime visiems atrasti tą kitą gyvenimo kokybę, domėtis, smalsauti, mėgautis, pažinti ir dalytis su kitais, nes taip mes tampame turtingesni“, – sako R. Ščeponienė.

Daugiau informacijos:

Rasa Ščeponienė
Žurnalas "Geras skonis"
Vyriausioji redaktorė
*   *   *
Konstitucijos pr. 12-302,
Lt-09308 Vilnius
Tel.: +370 685 20528
El. paštas rasa@skonis.lt