Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Kvapnus dūmas Vilniaus centre arba grilio meistrai jau 8-ąjį kartą varžėsi dėl geriausiųjų apdovanojimo

2013-09-16
Paskelbk savo straipsnį

Šių eilučių autoriui praeitą šeštadienį, rugsėjo 14 d. teko būti vienu iš teisėjų Atvirame Lietuvos grilio čempionate. Skirtingai nuo ankstesnių varžybų, šįkart veiksmas vyko pačiame sostinės centre, be to, čempionato rengimas sutapo su Gedimino prospekte vykstančia Tautų muge.  Tad V. Kudirkos aikštėje nuolat šurmuliavo gausybė žmonių, skambėjo nuotaikinga įvairių kraštų muzika. Didžiulio dėmesio sulaukė neeilinis  renginys:  buvo siekiama Lietuvos  rekordo – vienu metu buvo kepama 2000 vištiena įdarytų buritų. Paruošti kepiniai, išdėlioti didžiulio sombrero formos stende, atrodė išties įspūdingai, tačiau netrukus buvo tiesiog šluote nušluoti išalkusių renginio svečių.

8 čempionato dalyvių komandos, tame tarpe svečiai iš Estijos, varžėsi penkiose tradicinėse rungtyse – žuvies, kiaulienos šonkaulių, vištienos, jautienos ir deserto ruošime. Pagal varžybų reglamentą, 90 proc. kiekvieno patiekalo komponentų turėjo būti kepama ar šildoma ant griliaus, tad komandų nariams teko parodyti nemažai išradingumo, kuriant išskirtinį patiekalo skonį ir išvaizdą. Pavyzdžiui, plekšnę, pagrindinį žuvies patiekalo komponentą, vieni dalyviai kepė vientįsais gabalais, kiti smulkesnėmis juostelėmis, treti suko gabaliukus į porų lapus, ketvirti vyniojo į dumblių juostas. Saliero šaknį – privalomą žuvies patiekalo garnyrą – komandų nariai pateikė ir žiedų, ir šiaudelių, ir čipsų pavidalu. Įvairovės buvo siekiama ir visuose kituose patiekaluose – skirtingai apkeptuose šonkauliuose, skirtingai pjaustytoje ir marinuotoje jautienoje. Deja, paskui kulinarinę išmonę ne visuomet spėjo fizinė kaitra – į šventės pabaigą pasitaikė prasčiau iškeptų patiekalų, lyg dalyviai būtų pristigę medžio anglių (nors keletas komandų naudojo ypač efektyvias kepyklas, įgaudamos techninio  pranašumo prieš konkurentus). Nepaisant to, kepėjų meistrystė buvo aukštai įvertinta teisėjų, o daugelį patiekalų galėjo paragauti ir eiliniai miestelėnai, pakviesti į komandų stendus svečių teisėmis.  Į pavakarę stenduose buvo suvalgyti netgi atšalę demonstraciniai patiekai.

Čempionato rezultatai ir įvertinimai

Jungtinės estų komandos pergalė čempionate nustebino daugelį žiūrovų: juk jie nelepino publikos nei patiekalų įmantrumu, nei tobula jų pateikimo estetika. Kepėjai dirbo atsipalaidavę, nejausdami riboto laiko streso ir varžybų įtampos. Galbūt, būtent tai padėjo estams parodyti stabilų rezultatą visose rugtyse ir išsivežti laimėtojų taurę. Belieka tikėtis, kad Lietuvos atstovams pavyks atsirevanšuoti netrukus vyksiančiame Estijos grilio čempionate.

Šiemet čempionato organizatoriai, Lietuvos barbekiu kepėjų asociacija kartu su rėmėjais, komandas nugalėtojas apdovanojo piniginiais prizais ir kitomis dovanomis. Po penkių rungčių, kurių metu komandos gamino žuvies, kiaulienos šonkaulių, vištienos, jautienos patiekalus ir desertą, teisėjai geriausiais grilio meistrais išrinko svečius iš Estijos, komandą „No Name BBQ Team“, antrąją ir trečiąją vietas atitinkamai užėmė – „Kadagio uoga“ (Vilnius) ir „BBQ legionas“ (Kaunas). Komandų patiekalus vertino 24 teisėjai.

 Trumpai apie komandas:
„Barbekiu meisteriai“ – praėjusiais metais ši komanda tapo nugalėtojais, tačiau šiemet nuo jos Fortūna nusisuko ir ji liko paskutinė. Visgi komandos nariai buvo kūrybingi ir gavo apdovanojimą už geriausią kompoziciją lėkštėje.
AB „Klaipėdos viešbutis“ – čempionato naujokai, palikę gerą įspūdį teisėjams, vos vos negavę apdovanojimo už įdomų burokėlių ir šokolado derinį pasiūlytą prie jautienos patiekalo.
„Friedricho kapitonai“ – dar vieni čempionato naujokai, iš renginio parsivežę apdovanojimą už geriausią, burnoje tirpusios jautienos patiekalą.
„Amber Alliance“ – Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos komanda, čempionato senbuviai. Patirtis padėjo iškovoti apdovanojimus net dvejose kategorijose – geriausias vištienos patiekalas ir originaliausias derinys.
„Smoky flavour“ – šios komandos meistrai jau ne pirmą kartą kūrena grilius čempionate ir šiemet liko per plauką nuo pergalės. Komanda liko ketvirta ir gavo specialų rėmėjų prizą.
„BBQ legionas“ – patirtis praėjusiuose čempionatuose padėjo komandai iš Kauno iškovoti trečią vietą ir nuskinti laurus už geriausiai paruoštą žuvį, o KG Grupės technologai komandos vištieną įvertino specialiu prizu.
„Kadagio uoga“ – ypač patyrusi čempionato komanda, kurios nariai dalyvavo Pasauliniame barbekiu čempionate Maroke. Komanda buvo apdovanota už kiaulienos šonkaulius gardintus slyvų padažu ir užėmė antrąją vietą čempionate.
„No name BBQ team“ – grilio meistrai iš Estijos visus dalyvius ir svečius sužavėjo savo linksma dvasia ir gardžiais patiekalais. Komanda iškovojo pergalę deserto rungtyje, pagaminusi šokoladinę lavą, ir galutinėje įskaitoje užėmė pirmąją vietą.

Geriausios keturios komandos:
I vieta „No name BBQ team“ 2000 lt.
II vieta „Kadagio uoga“ 1000 lt.
III vieta „BBQ legionas“ 500 lt.
IV vieta „Smoky flavour“ rėmėjo prizas

Už patiekalus:
Žuvies rungties komanda nugalėtoja „BBQ Legionas“.
Šonkaulių rungties komanda nugalėtoja „Kadagio uoga“.
Vištienos rungties komanda nugalėtoja „Amber alliance“.
Jautienos rungties komanda nugalėtoja „Friedricho kapitonai“.
Deserto rungties komanda nugalėtoja „No name BBQ team“.

Nominacijos:
Geriausia kompozicija lėkštėje – „BBQ meisteriai“
Žiūrovų mylimiausia komanda – „Kadagio uoga“. Apdovanojimą įsteigė Meniu.lt.
Originaliausias derinys – “Amber alliance”.
Už geriausią vištieną – „BBQ Legionas“.

Jonas Malinauskas
Donatas Beinoras