Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Kaip išsirinkti kokybišką alyvuogių aliejų?

2023-03-11
Paskelbk savo straipsnį

Parduotuvių lentynose gausu įvairiausių gamintojų alyvuogių aliejaus. Skiriasi kainos, pakuotės, kilmės šalis, etiketės. Natūralu, jog kyla klausimas: kaip išsirinkti? Į ką svarbu atkeipti dėmesį, jeigu norime įsigyti kokybišką prekę? Meniu.lt komanda jums parengė atmintinę – kaip išsirinkti kokybišką alyvuogių aliejų?

 

Atkreipkite dėmesį į pakuotę

Pirmasis kriterijus, į kurį būtina atkreipti dėmesį, jeigu norite įsigyti kokybišką alyvuogių aliejų – pakuotė. Taip, būtent butelis, į kurį supilstytas aliejus, yra svarbus veiksnys, išduodantis ar prekė gera.

Tinkamas butelis – tai tamsinto stiklo butelis. Aukštos kokybės gamintojai aliejaus niekada nepilsto į skaidraus stiklo tarą, mat joje produktas, veikiamas tiesioginės šviesos, praranda naudingąsias savybes.

Beje, svarbus ir butelio dydis. Šiuo atveju, jis priklauso nuo to, kaip greitai suvartojate aliejų. Jeigu jo naudojate daug, galite pirkti ir didesnį butelį. Vis dėlto, jeigu alyvuogių aliejaus vartojate mažai, rekomenduojame pirkti mažos talpos butelį: tokiu būdu aliejų mažiau paveiks oksidacijos procesai.

 

Koks gamybos būdas?

 Kaip jau supratote, pakuotė – svarbu. Tačiau esminė kategorija, į kurią būtina atkreipti dėmesį – gamybos būdas. Vertingiausias alyvuogių aliejus yra tas, kuris išgaunamas tiesiogiai iš alyvuogių mechaninėmis priemonėmis. Toks aliejus žymimas užrašu „Ypač tyras alyvuogių aliejus“ (Extra Virgin Olive Oil). 

Tiesa, aklai šiuo užrašu kliautis taip pat nereikėtų: mat skirtingų gamintojų ypač tyras alyvuogių aliejus gali būti skirtingo rūgštingumo. Kuo rūgštingumas mažesnis, tuo alyvuogių aliejus geresnis – jame daugiau natūralių antioksidantų. Vis dėlto, ant aliejaus butelio rūgštingumas nurodamas gana retai, dėl šios priežasties reikia atkreipti dėmesį ir dar kelis kriterijus. 

 

Ženklinimas

Prieš pirkdami alyvuogių aliejų išstudijuokite jo etiketę. Iš karto atmeskite tuos aliejus, kurie yra rafinuoti, dezodoruoti, pagaminti iš alyvuogių išspaudų. Net ir radę užrašą „Ypač tyras“, atkreipkite dėmesį ar aliejus nėra pagamintas iš Europos sąjungos alyvuogių mišinio – šio kokybė tikrai nėra pati geriausia.

Kokybės garantu galima laikyti ant pakuotės esantį ženklinimą DOP (Denominazione D'Origine Protetta) – jis reiškia, jog produkto kilmės vieta yra saugoma. O tai garantuoja, jog alyvuogės surinktos bei aliejus pagamintas ir supilstytas į butelis konkrečiame, ant butelio nurodytame regione.

Jeigu ant etiketės pamatėte simbolį IGP (Indicazione Geografica Protetta) – taip pat galite būti ramūs, jog prekė kokybiška. Šis ženklinimas nurodo saugomą geografinę nuorodą. O tai irgi užtikrina, jog prekė turi savo aukštą reputaciją ir kokybę.

 

Jei tik turite galimybę, ragaukite ir uostykite

Viršuje aptarėme kelis kriterijus, kurie padės išsirinkti kokybišką alyvuogių aliejų. Vis dėlto, profesionalai žino – vienintelis svarbus indikatorius, išduodantis aliejaus vertę, jo skonis ir kvapas. Tad jeigu tik turite galimybę padegustuoti aliejų prieš jį pirkdami, būtinai ja pasinaudokite.

Į ką atkreipti dėmesį? Pirmiausia, į kartumą. Kokybiškas alyvuogių aliejus įprastai būna kartokas –  skonį jam suteikia nepilnai sunokusios alyvuogės. Vis dėlto, šią prabangą sau leisti gali ne visi ūkininkai: kuo alyvuogės labiau prinokusios, tuo daugiau aliejaus jos savyje turi. O tai reiškia, jog ūkininkui labiau apsimoka spausti prinokusias alyvuoges. Taigi, kartoko, neprinokusių alyvuogių aliejaus rinkoje yra mažiau. Tačiau būtent jis laikomas pačiu kokybiškiausiu.

Vaisių skonis ir kvapas – dar vienas indikatorius išduodantis aliejaus kokybę. Vaisiškumui įtakos turi alyvuogių veislės, dirvožemis, klimatas, aliejaus spaudimo būdais, laikais, sandėliavimas. Taip pat kokybiškas alyvuogių aliejus gali turėti žolelių skonį, prieskonių aromatą, kiek priminti žolę ar net daržoves. Žinoma, visa tai gali pajusti tik patyręs ragautojas. Beje, itin svarbu ir tai, kaip aliejus slysta gomuriu. Kokybiškas alyvuogių aliejus švelniai kutens, galbūt net kiek grauš gerklę – neišsigąskite, tai geras ženklas!

Dabar jau žinote į ką atkreipti dėmesį: siūlome išragauti šiuos kriterijus atitinkančius alyvuogių aliejus ir išsirinkti tą, kuris jūsų skoniui pats artimiausias.