Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Atnaujinkite kavos gaminimo rutiną – prietaisai, kurie suteiks naujų skonių jūsų kavai

2021-12-13
Paskelbk savo straipsnį

Kasdien, tokiu pat prietaisu ar principu gaminama kava staiga gali atsibosti. Tokiu atveju galite ieškoti dar neišbandytų kavos pupelių rūšių ar eksperimentuoti su skirtingais kavos skrudinimo lygiais. Tačiau yra ir kitas būdas – naujų prietaisų įtraukimas į kavos gaminimo rutiną. Įsigijus naują virtuvės prietaisą ir šiek tiek pakeitus kavos gaminimo rutiną, pastebėsite, kaip jums pabodęs kavos skonis įgauna naujų, dar neatrastų spalvų. Tad kodėl nepabandžius?

 

 

Kavamalės – šviežiai maltų pupelių aromatams atskleisti

Norint pasigaminti tobulo skonio kavą būtina žinoti, kad kavamalė yra pagrindinis prietaisas, kuris leidžia kavos pupelėms atskleisti tikrąjį savo skonį ir aromatą. Jeigu esate tikras kavos gurmanas, šis prietaisas jau turėtų stovėti jūsų virtuvėje. O juo dar nepasirūpinusiems, rekomenduojame susipažinti su jų tipais, skirtumais ir kokią įtaką kavos skoniui turi skirtingi kavos pupelių malimo būdai.

Kavamalių tipai

Pirmiausia, kavos malūnėliai yra skirstomi į du tipus: rankinius ir elektrinius. Rankinės kavamalės paprastai yra pigesnės, tačiau turėsite įdėti daugiau pastangų norint tolygiai sumalti kavos pupeles. Tuo tarpu elektrinės kavamalės nereikalauja daug laiko – pasirenkate malimo lygį, greitį, paspaudžiate mygtuką ir laukiate, kol prietaisas susmulkins pupeles. Tiesa, svarbu atkreipti dėmesį ir į smulkinimo mechanizmo medžiagą.

Kavos pupelių smulkinimo būdai

Rankiniai malūnėliai paprastai kavos pupeles smulkina tradiciniu būdu – girnomis. Taip kavos pupelės ne pjaustomos, bet trinamos. Be to, galite lengvai pasirinkti norimo rupumo kavą skirtingiems kavos gaminimo būdams. Tačiau atminkite, kad girnos greičiau įkaista, todėl nenorint sugadinti sodraus kavos skonio, rekomenduojama kavos pupeles smulkinti ne daugiau nei trims-keturiems kavos puodeliams.

Kavamalių asortimente taip pat galite rasti kavos malūnėlių su nerūdijančio plieno ašmenimis. Kavamalės su ašmenimis veikia panašiai kaip virtuviniai kombainai – kavos pupeles pjaustomos į mažesnius gabalėlius, o jų rupumas priklauso nuo to, kiek ilgai įjungtas smulkinimo aparatas. Su šiuo prietaisu galėsite smulkinti kavos pupeles kiek tik norite laiko – ašmenys greičiau atvėsta, todėl nesugadina pupelių skonio. Tiesa, su šiuo virtuvės prietaisu išgauti vientisai sumaltas kavos pupeles bus sudėtingiau.

 

Pieno putų plaktuvai – standžiai pieno putai paruošti

Mėgstantys pienišką kavą, turėtų apsvarstyti pieno putų plakiklio įsigijimą. Tobulos konsistencijos pieno puta suteikia kavai sodresnį ir švelnesnį skonį. O ir gerti pienišką gėrimą, kurio išvaizda primena tikrų baristų ruošiamą kavą daug maloniau. Be to, įsigijus šį prietaisą galėsite išbandyti itin įdomias skonių variacijas. Pavyzdžiui, pieno putų plaktuvu galite išplakti ne tik gyvulinės kilmės pieną, bet ir augalinį – migdolų, sojų, kokosų pieną. Tačiau nesitikėkite, kad puta bus tokios pat tekstūros – augalinės kilmės pienas sunkiau plakasi, tad puta nebus tokia standi ir tvirta. O renkantis jums tinkamiausią pieno plaktuvą atkreipkite dėmesį į jo veikimo principą.

Rankiniai ir automatiniai pieno plaktuvai

Pieno putų plaktuvai gali būti rankiniai ir automatiniai. Turint automatinį plaktuvą, kreminę pieno putą išgausite greitai ir paprastai – reikės tik pripildyti prietaisą norimu kiekiu pieno ir paspausti mygtuką. Daugelis šių virtuvės prietaisų savyje turi integruotą šildymo sistemą, todėl papildomai šildyti pieno nereikės.

Tuo tarpu rankiniai plaktuvai dažniausiai būna nedidelio dydžio, valdomi rankomis arba baterijų pagalba. Šio tipo prietaisai labiau vertinami keliauti mėgstančių žmonių – jie neužima daug vietos, todėl puikiai telpa mažoje kuprinėje. Kaip jie veikia? Pieno putų plakiklis su baterijomis putą plaką specialaus antgalio pagalba. Pasirinkite plakimo greitį ir judinkite antgalį pieno puodelyje tol, kol išgausite norimos konsistencijos putą. Tiesa, norint suplakti pieną su rankiniais pieno putų plakikliais be baterijų, reikės daugiau jūsų fizinės jėgos.

Plaktuvai, kuriems nereikia jokio elektros šaltinio atrodo kaip ąsotėliai, o viduje esančio sietelio pagalba, jį judinant į viršų ir apačią, pienas prisipildo oro ir susidaro pieno puta. Norint, kad puta būtų tiršta ir greičiau susiplaktų, rekomenduojama pirmiau pašildyti pieną.

 

Chemex kavinukai – sodriam kavos skoniui

Jeigu anksčiau išvardinti prietaisai jums atrodo banaliai ir esate pasiruošę rimtesniems, daugiau laiko reikalaujantiems eksperimentams, pats laikas išbandyti Chemex kavinukus.

Chemex kavinukas – tai rankinis kavos virimo įrenginys, kuris leidžia mėgautis natūraliais kavos poskoniais be tirščių. Vienas, visus Chemex kavinukus vienijantis bruožas, tai smėlio laikrodžio forma, kuri svarbi norint teisingai išfiltruoti kavą. Chemex filtrai yra daug tankesnio audinio nei tradiciniai kavos filtrai, o tai padeda reguliuoti kavos tekėjimą, sulaiko daugiau tirščių ir aliejų. Be to, filtras sulėtina vandens tėkmę, todėl yra išgaunamas sodresnis kavos skonis. Žinoma, greitai paruošti puodelį kvos šiuo prietaisu neišeis, tačiau išbandyti šį kavos ruošimo būdą rekomenduojama kiekvienam kavos mylėtojui.

 

Ar tikrai kavą laikote tinkamoje vietoje?

Kai kavos skonis nebedžiugina esame linkę pradėti naujų kavos pupelių gamintojų ar rūšių paiešką. Tačiau kad ir kokio prekės ženklo kavos pupeles įsigytumėte, nepasirūpinus tinkamomis jų laikymo sąlygomis, po kurio laiko jos vėl atsibos ir neatrodys tokios skanios. Kodėl taip atsitinka? Kavos pupelės yra linkusios į save sugerti juos supančią drėgmę ir kvapus. Taip kava įgauna keistą poskonį, o aromatas visiškai išnyksta. Kad taip nenutiktų jums, patikrinkite ar teisingai laikote kavos pupeles, ar jau sumaltą kavą.

Kadangi kavos laikymui reikalingos ypatingos sąlygos, būtina pasirūpinti sausa vieta, kurioje kavos pupelių nepasiektų tiesioginiai saulės spinduliai, aplinkos kvapai ar dideli temperatūriniai skirtumai. Tai geriausiai užtikrina sandarūs, orui nepralaidūs, nepermatomi kavos indai. Jeigu kavą esate linkę laikyti originalioje pakuotėje, pasirūpinkite sandariu jos uždarymu. Galite naudoti paprastus skalbinių segtukus, arba įsigyti specialų pakuočių uždarymo segtuką. Tik taip išsaugosite aukščiausią kavos kokybę ir mėgautis tobulo skonio kava galėsite ilgiau.

Eksperimentuokite, įsileiskite pokyčius į savo virtuvę ir tikrai nustebsite, kokią įtaką kavos skoniui turi kitoks kavos pupelių malimo būdas, pieno puta ar naudojamas filtrinės kavos kavinukas.