Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Alus ir maistas – kaip sukurti harmoningą porą?

2014-08-18
Paskelbk savo straipsnį

Pristatome Jums trumpą alaus derinimo pradžiamokslį ir patikrintus derinius su skirtingų rūšių „Vilkmergės“ alumi.

Pagrindinės alaus ir maisto derinimo taisyklės

Pamirškite klaidingą įsitikinimą, jog alų tinka patiekti tik prie keptos duonos ar picos. Banalu, nebeįdomu – neveikia. Daugelio someljė nuomone, alus yra žymiai universalesnis gėrimas deriniams su maistu nei vynas. Tinkamai parinkus alaus rūšį prie patiekalo, sukursite nepaprastą kulinarinį potyrį.
Norint sukurti gerą derinį, prireiks ne tik pagrindinių derinimo taisyklių išmanymo, bet ir, atrodytų, labai paprastų, bet esminių komponentų – gero maisto ir... gero alaus. Toks yra „Vilkmergės alus“ – sodraus skonio, ale tipo nepasterizuotas alus, verdamas pagal XVIII a. tradicijas. Nors dėl išraiškingo ir sodraus skonio „Vilkmergės alų“  skanu ragauti ir vieną, jis ypač geras kompanionas ir valgio metu. Tinkamai parinktas, paryškina maisto skonį ir padeda atrasti naujus poskonius bei aromatus.

Ieškokite bendrybių
Rinkitės alų su panašiomis į patiekalą skoninėmis savybėmis, kad sukurtumėte tobulai subalansuotą porą. Paragavus patiekalo ir gurkštelėjus gėrimo turėtų jaustis skonių aidas, pratęsiantis prieš tai buvusį skonį.  Pavyzdžiui, prie ant grotelių keptos mėsos ar aromatingų grybų patiekalų dėl savo sudėtyje esančių net keturių išraiškingą skonį kuriančių salyklų idealiai tiks „Vilkmergės“ TAMSUSIS alus. Šis salstelėjęs alus sukurs harmoningą porą ir su šokoladiniais desertais!

sonkauliukaiVilkmergės TAMSUSIS ir grill šonkauliukai, marinuoti aluje, su BBQ padažu.

Kontrastų harmonija
Kontrastingos poros būdamos kartu pabrėžia geriausias savo savybes arba užmaskuoja nepageidaujamas. Pavyzdžiui, lengvas, šviesus alus gali tapti puikia atsvara aštriems, (pavyzdžiui, Azijos virtuvės) patiekalams. Tuo tarpu lengvai karstelėjęs alus, toks kaip „Vilkmergės“ ŠVIESUSIS, prislopins per didelį patiekalų riebumą. Sodrus šio alaus apynių aromatas pabrėš sočių valgių skonį.

IMG_4829_1
Vilkmergės ŠVIESUSIS  ir ant grotelių kepta skumbrė su mangų ir čili pipirų salsa
Prie šviežių ant kepsninės ar garuose paruoštų jūros gėrybių puikiai tiks salstelėjęs, gaivus „Vilkmergės“ KVIETINIS – gyvas, nefiltruotas ir nepasterizuotas, unikalaus aromato alus.

Eksperimentuokite
Išsirinkite mėgstamiausią alų ir ieškokite labiausiai tinkančių derinių. Kai kurios alaus rūšys yra itin universalios. Viena iš tokių rūšių yra „Vilkmergės“ SENOVINIS – alus, derantis prie įvairaus maisto: keptos mėsos, paukštienos ar riebesnių žuvų. „Vilkmergės“ SENOVINIS – vienintelis Lietuvoje verdamas vokiško altbier stiliaus alus, išsiskiria sodriai tamsia vario spalva ir išraiškingu kartumu, kuris harmoningai maišosi su karameliniu saldumu. Net 5 skirtingi salyklai suteikia alui subtilų vaisių aromatą, subalansuotą karstelėjimą ir riešutinį poskonį, todėl prie šio alaus idealiai tiks riešutinės masės desertai: šokoladinis riešutinis tortas ar madingieji macaroons. Tirštumas ir karamelės natos aluje puikiai derės prie keptos antienos, žąsienos, rūkytos lašišos. Klasikinis derinys – SENOVINIS alus su jautienos ir aitriųjų paprikų troškiniu „chili con carne“.
aviena
Vilkmergės SENOVINIS ir grill avienos šonkauliukai su karamelizuotu alaus padažu

Ruoškite maistą su alumi
Alus vyną dažnai gali pakeisti ne tik prie maisto, bet ir jį gaminant. Alus gali būti puikus marinatas mėsai ir jūros gėrybėms. Vyną alumi galima pakeisti ir ruošiant klasikines midijas. Tuomet prie maisto derinamas tas pats alus, kuris buvo naudojamas gamyboje.