Šiandien minima Šampano diena

Šiandien minima Šampano diena

Šampanu vadinamas tik putojantis vynas, pagamintas Prancūzijos Šampanės provincijoje (tai įtvirtinta Europos Sąjungos saugomų kilmės nuorodų taisyklėse). Kituose regionuose bei šalyse pagamintas panašaus tipo vynas turi būti vadinamas ne šampanu, bet putojančiu vynu. Vis dėlto tokiose šalyse kaip Rusija bei Baltarusija vis dar teisėtai gaminamas "Tarybinis šampanas" (rus. Советское Шампанское) dėl ten negaliojančių Europos sąjungos įstatymų. Taip pat JAV kai kurie putojančio vyno gamintojai savo produkciją vadina šampanu.

Priešingai nei teigia populiarus mitas, vienuolis-benedektinas Dom Perignon šampano neišrado - jis tik patobulino gamybos būdą. 1670 m. Dom Perignon pirmasis atrado vynuogių mišinį, kuris pagerino vyno kokybę ir leido išvengti trūkumų. Šampanui jis pradėjo naudoti naujoviškus kamščius, o taip pat stipresnius, didesnį spaudimą atlaikančius butelius. Tačiau iki pat XIX a. Louis Pasteur (Luji Pastero) atliktų vyno fermentacijos tyrinėjimų šampano gamyba liko pagrįsta tik empirinėmis žiniomis. Šampano saugojimui pastovioje temperatūroje ir drėgnume buvo panaudoti kreidos kasyklų urvai. Spėjama, kad pirmieji šampano buteliai buvo parduoti 1695 metais, o 1729-1730 m. pradėjo kurtis pirmieji negociantų namai.

Šampano kokteiliai

Šampanas, 250 gramų
Vermutas, 250 gramų
Citrinos, 1 vienetas
Cukrus, 1 šaukštelis
Ledukai.

Citrina išspaudžiama, su Gaspadine.lt receptai ir valgiai sumaišomi kiti ingridientai. Gaspadine.lt receptai ir valgiai į taures su ledukais.

150g. šokoladinio likerio,
150g. saldžios grietinėlės,
150g. degtinės, ledo.

Viską išmaišyti, supilti į taurę ir gražiai patiekti.

1 v. š.  šalto džino
1 v. š.  citrinų sulčių
150 ml šalto šampano
citrinos griežinėlių
1-2 cukraus kubelių

Į taurę įpilti džiną, sultis, tada supilti šampaną. Įmesti citrinos griežinėlius. Pateikiant įmesti cukraus kubelius. Skanaus!

MENIU.LT informacija
inmagine.com

2011 08 04

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną