Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Savaitgalį gaminkime namuose

2008-06-07
Paskelbk savo straipsnį

Darbo dienomis, jei biure nėra virtuvėlės, tingisi atsinešti termosą su sriuba ar sumuštinių – maitintis tenka kavinėse, restoranuose. Grįžus namo noras gaminti išgaruoja vos peržengus slenkstį. Visgi moterys savo brangiausiems (retais atvejais ir vyrai) verda sriubytes, kepa mėsytę su bulvių koše. Žodžiu, darbo dienomis gaminame tikrai retai, juk po ilgos ir sunkios darbo dienos prie puodų stovėti – menkas malonumas. O štai savaitgalį ir pasnausti galima ilgiau, ir patinginiauti. Jei oras geras, žinoma, visi būriais traukia į gamtą šašlykėlių pasikepti. Jei savaitgalį liksite namuose, siūlome keletą receptų. Galėsite pasigaminti ir draugus pavaišinti.

Ispaniški sumuštiniai
Šie sumuštiniai populiarūs Ispanijoje. Pasiruošti reikės iš anksto. Žiedais supjaustykite svogūną ir saldžiąsias paprikas. Tada truputį patroškinkite aliejuje. Iš citrinų sulčių, druskos, cukraus ir kečupo paruoškite marinatą, užpilkite ant daržovių ir palaikykite kelias valandas (geriausia per naktį). Skrudintuvėje paskrudinkite duonos arba batono riekelių, apdėkite jas iš marinato išimtomis daržovėmis, apibarstykite tarkuotu sūriu ir kepkite orkaitėje. Beje, jei neturite skrudintuvės, porai minučių duonos riekeles galite įdėti į orkaitę.

Saldūs sumuštiniai
Smulkia tarka sutarkuokite keletą obuolių, sumaišykite juos su kiaušiniu ir cukrumi. Mišiniu aptepkite duonos riekeles ir 1 minutę pašildykite mikrobangų krosnelėje.

Saldžiųjų paprikų troškinys
Gilioje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite daug svogūnų. Suberkite smulkiai supjaustytas paprikas santykiu 1:1. Truputį pakepinkite, apipilkite grietinėle ir mėsos sultiniu bei uždengus troškinkite 10 min. Įdėkite didelį sunokusį pomidorą, apipilkite majonezu (1 mažą stiklainėlį), užbarstykite kapotų prieskoninių žalumynų ir pašaukite į orkaitę (temperatūra turi būti 180-200 laipsnių). Kepkite tol, kol majonezas apsitrauks gelsvai rusva plutele (maždaug 20-30 min.).

Žiedeliai
Smulkiai supjaustykite agurką, svogūną ir prieskoninių žalumynų. Salotas „užtaisykite“ lašeliu alyvuogių aliejaus. Paimkite kelis plonus rūkyto kumpio arba keptos mėsos gabalėlius, ant kiekvieno jų uždėkite salotų ir susukite vamzdelius. Žiedais supjaustykite didelę saldžiąją papriką, o žiedelius užmaukite ant kumpio vamzdelių su salotomis. Šiuos „meno kūrinius“ galima dėti ant duonos riekelių arba tiesiog patiekti lėkštėje.

Keptų saldžiųjų paprikų salotos
250-300 gramų saldžiųjų paprikų, 250 gramų pomidorų, 50 gramų svogūnų, 10 gramų aitriųjų paprikų, 60 gramų aliejaus, petražolių, druskos.
Orkaitėje iškeptas paprikas nulupkite, išpjaustykite vaiskočius, rūpestingai pašalinkite sėklas, supjaustykite mažais gabalėliais. Sudėkite kubeliais supjaustytus pomidorus, žiedais supjaustytus svogūnus ir, jei mėgstate, aitriąją papriką. Gerai išmaišykite, pasūdykite, apibarstykite smulkiai supjaustytomis petražolėmis ir „užtaisykite“ aliejumi. Salotas palaikykite bent 10 min. ir patiekite.

Dieviškas trisluoksnis varškės desertas
Apie 1 kg varškės sūrelių masės, 50 gramų razinų, pakutis vanilinio cukraus, želatinos, raudonos spalvos želatinos, šokolado (juodojo arba pieniško, pagal skonį).
Varškės masė padalinama į 3 dalis. Išbrinkinama želatina. Į pirmąjį sluoksnį dedamas ištirpintas šokoladas ir dalis ištirpintos želatinos. Sumaišoma ir dedama į formos dugną. Antrą sluoksnį sumaišyti su raudonos spalvos želė, ištirpintos labai mažame kiekyje vandens, ir dėti ant šokoladinio sluoksnio. Tada trečią sluoksnį daryti su nuplikytom razinom, vaniliniu cukrum ir likusia želatina. Dėti ant raudonos masės. Palikti sustingti. Skonis – neapsakomas ir nepakartojamas. Skanaus!

Pagal užsienio spaudą parengė Raminta Skripkaitė
Nuotraukos: www.flickr.com; www.wordpress.com
Meniu.lt informacija