Šampano pardavimai mažėja

Šampano pardavimai mažėja

2008 metais šampano pardavimai sumažėjo beveik 5 procentais, tačiau gamintojai tokį reiškinį vertina teigiamai, nes viliasi, jog pagaliau pavyks sumažinti susikaupusias atsargas. Net septynis metus iš eilės šio gėrimo pardavimai augo, o praeitais metais šampano eksportas sumažėjo į visas Europos šalis net 18,6 proc.

Ghislainas de Montgolfieras iš CIVC (Comite interprofessionnel su vin de Champagne) teigė, kad pastovus augimas bei rekordiniai pardavimų metai darė per didelį spaudimą regionui. Taip pat pridūrė, kad 2008 metų pradžioje jie patys norėjo sumažinti pardavimus 2 procentais: „Tikėtina, kad vynuogių augintojai nebekels kainų, šampano kainodara taip pat nusistovės.“

2008 metais šampano kainos kilo, o pardavimų rodikliai buvo panašūs į 2007 metų (4,5 mlrd. eurų), nepaisant pardavimų apimties sumažėjimo. CIVC duomenimis, „Šampano namai“, kurie užėmė stiprias pozicijas JAV bei Didžiosios Britanijos rinkoje, nukentėjo labiausiai. Minėta organizacija, kaip ir žymiausi bankininkai, nedrįso prognozuoti 2009 metų rodiklių.

Pasak šampano ekspertės Jolantos Smičienės, šampano pardavimai svyravo kartu su pasauline rinka, o 2009 metais Lietuvoje šio gėrimo pardavimai taip pat bus mažesni.

„2009 metais eksporto kainų gamintojai nekėlė, o 2006–2008 m. jos augo. Viena iš prielaidų yra tai, kad bankai sumažino šampano gamintojams palūkanas. Šampanės regione net 90 proc. ploto priklauso vynuogių augintojams, kurie parduoda vynuoges. Kiti 10 proc. tenka šampano gamintojams, kurie patys augina vynuoges ir gamina šį gėrimą. Jie pagamina tik 20 procentų produkcijos. Todėl lengva pastebėti, kas valdo situaciją. Kelis metus iš eilės vynuogių augintojai beatodairiškai kėlė kainas“, – teigė ekspertė.

Ponios Smičienės teigimu, lietuviai šampaną atrado tada, kai visame pasaulyje jis tapo ne tik šventiniu gėrimu, bet ir universaliu vynu, kurį galima derinti prie patiekalų. Taigi lietuviai pateko į pasaulinės vartojimo tendencijos ribas. „Galima pasidžiaugti, kad lietuviai domisi šiuo gėrimu, tapo labiau išprusę, vis populiaresnės tampa šampano degustacijos bei kelionės į Šampanės regioną.“

Elena Germanovič
Šaltinis: decaner.com
Nuotraukos: corbis.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną