Saldinta kava didina smegenų veiklos efektyvumą

Saldinta kava didina smegenų veiklos efektyvumą

Kai sunku pabusti rytais arba susikaupti darbe skubame ruošti kavos. Ne paslaptis, kad joje esantis kofeinas stimuliuoja mūsų organizmą. Mokslininkai atrado, kad teigiamas poveikis sustiprės, jei kavą pasaldinsime.

Neseniai atlikto tyrimo duomenimis, kofeino ir gliukozės derinys gerina pažinimo (kognityvines) funkcijas, dėmesį bei atmintį, veikdamos už tai atsakingų smegenų dalių efektyvumą. Tyrimo išvados padarytos remiantis smegenų funkcinio magnetinio rezonanso rezultatais.

Eksperimente dalyvavo 40 studentų savanorių. Geriausiai užduotis atliko tos grupės dalyviai, kurie vartojo kofeiną ir gliukozę. Pastarųjų smegenų dalys, atsakingos už dėmesio sutelkimą bei darbinę atmintį buvo mažiau aktyvios nei kontrolinės grupės. Tai reiškia, kad smegenims reikia mažesnių išteklių, norint pasiekti to pačio efektyvumo lygio. 

Taigi mokslininkai patvirtino sinergetinį poveikį tarp kofeino ir gliukozės, kai kiekviena medžiaga skatina kitos poveikį. Tuo tarpu toks stiprus teigiamas poveikis atminčiai, dėmesio sutelkimui ir mokymosi rezultatams nepasireiškia kiekvieną medžiagą naudojant atskirai.

Ar kava kenkia mūsų sveikatai?>>

Elena Germanovič
Šaltinis: sciencedaily.com
Nuotraukos: inmagine.com

2010 12 09

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną