Restorano apžvalga: Saula

Restorano apžvalga: Saula

Klaidžiodami Vilniaus senamiesčio gatvelėmis neskubėkite. Skubomis galite prabėgti paslėptą, tačiau vertą būti surastu, Didžiojoje gatvėje esantį, restoraną „Saula“.

Restoranas įsikūręs rūsyje – to pakanka, kad vaizduotė pradėtų piešti nejaukiai aplinkai būdingus vaizdus. O sužinojus, kad restoranas remiasi lietuviška virtuve, vaizduotė įsisiūbuoja. Galvoje regiu riebių cepelinų, vėdarų ir šaltų drėgnų sienų vaizdinius. Kol neįžengiu vidun. Čia viskas kitaip.

Pavargusius nuo miesto triukšmo restoranas pasitinka ramia džiazo ar kito malonaus ausiai stiliaus muzika, puikiai užliejančia visą restorano erdvę. Kartu su muzika pasitinka ir šviesus modernaus stiliaus interjeras bei jame atsispindintys lietuviški elementai. Čia karaliauja balta, mėlyna ir auksinė spalvos, o skliautuoto rūsio arkos išraižytos 16-17 amžiaus freskomis.

Restorano erdvė užpildyta mediniais baldais, autentiškomis lietuviškomis interjero detalėmis, tokiomis kaip senovinis lygintuvas, bei prabangos suteikiančiomis veidrodinėmis sienomis. Atrodo nesuderinama, tačiau šioje erdvėje viskas dera puikiai.

Lietuviškumą interjere atspindintis restoranas siekia viską pateikti moderniu būdu. Ir tai akivaizdu ne tik interjere. Maisto rūsyje pasitelkiami tradiciniai receptai, tačiau kuriamas kuo įvairesnis, modernus skonis. Restoranas senąją lietuviškų patiekalų receptūrą suvienija su naujomis technologijomis ir lietuviško maisto kultūrą pateikia šiuolaikiškai.

Meniu kitoks nei įprasta. Jame nėra tradicinių patiekalų kategorijų. Patiekalai suskirstyti pagal tai,  koks ingredientas patiekale yra pagrindinis, greta jų pateikiama informacija iš kokio Lietuvos ūkio kilę produktai. Virtuvėje naudojami sezoniniai vietinių ūkininkų užauginti ar pagaminti mėsos, žuvies, pieno bei daržovių produktai.

Kol renkuosi maistą, mandagus, profesionalus padavėjas į stiklinę įpila stalo vandens.

Užkandis čia yra tik vienas, tačiau jis įvairus ir gausus – lietuviškų sūrių trio ir mėsyčių rinkinys, kurį sudaro įvairaus brandinimo sūriai, rūkytos, vytintos mėsytės, naminis slyvų džemas, naminiai sausainiai bei „Saulos“ marinuotos alyvuogės. Mėgaujantis užkandžio skoniu, mintimis trumpam grįžtu į vakarus pas močiutę, kur po ilgos dienos viskas taip sava ir skanu. Lietuviškais naminiais gardumynais nukrautas akmens masės padėklas puikiai tiks užkąsti 2-3 asmenims.

Esu sriubų mėgėja, o mano visų laikų favoritė šioje kategorijoje – lietuviškieji šaltibarščiai. Nustebau, kad restoranas šiuo metų laiku juos siūlo, kadangi visiems įprasta, jog jų sezonas yra pavasaris-vasara. Dar labiau intrigavo tai, kad šaltibarščiai yra ne tipiniai, o pusiau trinti, patiekiami su salierų piurė. Nors sriuba man pasirodė kiek aitroka, tačiau skani ir soti.

Išsirinkti pagrindinį patiekalą buvo gan sudėtinga. Rinktis galima iš įvairių salotų, kepto baklažano, antienos, vištienos, jautienos, elnienos, menkės, šamo ir kitų norimų skonių – kuo pasisotinti ras ir mėsėdžiai, ir vegetarai, ir veganai.

Jaunas, dėmesingas, tačiau neįkyrus padavėjas rekomenduoja išmėginti su aronijų vynu sultinyje ilgai troškintą jaučio žandą, patiekiamą kartu su sviestine bulvių koše ir keptomis daržovėmis. Įsivaizdavus tai, kas man siūloma, apetitas nekilo, tačiau smalsumas nugalėjo.

Patiekalo ilgai laukti neteko. Nors lėkštėje patiektas tamsios mėsos gabalas neatrodė labai gardžiai, tačiau šviežio rozmarino kvapas viliojo ragauti. Vos paragavus supratau, kad jei ir būtų tekę laukti – būtų verta. Mėsa minkštutėlė, kartu su tobulos konsistencijos bulvių koše tiesiog tirpstanti burnoje. Valgyti norėjosi lėtai ir neskubant, pasimėgaujant. Kaina puiki – 12,9 € už tokį skonį!

Vakaro pasaldinimui laukiu rabarbarų panakotos ir tuo pačiu mąstau ar ir kiti patiekalai tokie gardūs kaip prieš tai ragautas. Jau planuoju sekantį apsilankymą bei būsimą patiekalų pasirinkimą. Įvairiomis uogomis, sausainių trupiniais bei karamele apdengtas desertas yra lengvas ir gardus, o cukrus ir vanilė lengvai pabrėžia švelnų skonį.

Žinote pasakymą, kad skaniausias maistas yra maistas, ruoštas su meile? Vakarieniaujant meilę buvo galima justi. Galbūt šį jausmą sukėlė tai, kad dauguma patiekalų ingredientų yra iš įvairių Lietuvos ūkių. Gyvenantys mažesniuose miesteliuose ar tie, kurie perka maistą turgeliuose – supras. Tokio maisto skonis yra kitoks – tarsi gaminta su meile.

Interjeras: Interjere vyraujančios karališka auksinė, mėlyna spalvos, masyvūs veidrodžiai puikiai sudera su minimalistine balta spalva, lietuviškai rakandais bei kitomis modernių formų interjero detalėmis. Atpalaiduojanti muzika skatina neskubėti ir pasimėgauti puikiu maistu. Šviesu, šilta ir jauku, vertinu 5/5.

Aptarnavimas: Dėmesingas, tačiau neįkyrus, profesionalus ir patariantis personalas, taip pat 5/5.

Maistas: Senoji receptūra perpinta modernizmu (trinti šaltibarščiai), švieži ingredientai ir žinojimas, ką ir iš kurio Lietuvos ūkio valgai. Patiks vertinantiems gerą, kokybišką maistą, estetiką lėkštėje bei netikėtus skonių derinius. Šaltibarščių aitrumas bei jaučio žando pateikimas kiša koją – 3,5/5.

Kaina: Užkandis (lietuviškų sūrio trio ir mėsyčių rinkinys) 5 € + sriuba (pusiau trinti šaltibarščiai) 3,5 € + pagrindinis patiekalas (jaučio žandas, ilgai troškintas sultinyje su aronijų vynu) 12,9 € + desertas (rabarbarų panakota) 3,5 € + nemokamas stalo vanduo = 24,9 €.  Visgi, maistas vertas savo kainos, žinant ką ir kiek skanavai, kaina atrodo labai gera, 5/5.

Bendras įvertinimas: Restoranas „Saula“ – puiki gero kokybiško maisto, atitinkamos kainos ir profesionalaus aptarnavimo kombinacija. Į restoraną drąsiai keliaučiau tiek su šeima, tiek su draugais, tiek su kitataučiais svečiais. Rekomenduoju, 4,6/5.

 

Adresas:  Didžioji g. 26, Vilnius. Tel. nr.: +370 525 07473

Facebook profilis: https://id-id.facebook.com/saularestoranas/

 

Agnė Lukoševičiūtė @Meniu.lt

 

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną