Restorano apžvalga: „Le BonJour”

Restorano apžvalga: „Le BonJour”

Jeigu jums užduotų klausimą: „Kuri šalis jums asocijuojasi su elegancija, rafinuotumu ir lengvu Provanso dvelksmu?”, ką atsakytumėte? Esu tikra, kad daugumai galvoje šmėstelėtų Prancūzijos vardas.

Autentišku stiliumi alsuojantis restoranas „Le BonJour” kviečia pasimėgauti klasikiniais prancūziškais patiekalais ir savo svečius sutinka svetingai – su prancūziškuoju „Laba diena” –  „Le BonJour”. Restorano atstovų teigimu, ši vieta sukurta iš meilės prancūzų maistui ir kultūrai. Žadama, kad paskanavus prancūziškos svogūnų sriubos, burnoje tirpstančio Foie gras ir nepakartojamo deserto Tarte tatin, restorano svečiams nereikės net keliauti į Prancūziją – visa prancūziškos kulinarijos elegancija yra Vilniaus širdyje – Gedimino prospekte.

Restoranas išsidėstęs per tris aukštus – cokoliniame aukšte įrengta atskira salė, puikiai tinkanti organizuojamiems seminarams, susitikimams ar šventėms, pirmajame – neįpareigojantis bistro, antrajame šviesaus kolorito nišomis perskirtos Židinio bei Piano salės ir prancūziškai jaukus balkonėlis, kuriame taip pat galima mėgautis maistu ir stebėti pulsuojančio miesto vaizdus. Apsilankymo metu oras puikus, tad pasirenkame prisėsti prie stalelio restorano prieigoje.

Meniu tinkamas įvairių skonių mėgėjams. Galima rinktis iš 8 užkandžių, poros sriubų, 4 salotų, 6 pagrindinių patiekalų bei 9 desertų. Čia ruošiami verslo pietūs, šeštadienio vėlyvieji pusryčiai, o atsižvelgus į sezoną ir jo puikiausią derlių, kartą per mėnesį atnaujinamas restorano meniu. Vakarienę pradedame užkandžiais: užkepta žuvimi su obuoliais ir kokoso pienu (€7) bei keptomis jūros šukutėmis su mėtų-žirnelių musu (€8). Negalime neparagauti paties restorano rekomenduojamos prancūziškos svogūnų sriubos (€4),  pagrindiniam patiekalui išsirenkame jautienos steiką su pastarnokų piurė (€18) ir, žinoma, kaip prancūzai dieną pradeda saldžiai, taip mes šiandieną ją pabaigsime – kartu su špinatų ir mėlynių desertu, kuris nėra įtrauktas į meniu (€3).

Priėmusi užsakymą padavėja nuolat prieidavo papildyti grafiną bei mūsų taures lediniu vandeniu. Malonu, kad restoranas juo vaišina – vandenį neskubėdami gurkšnojame, kol laukiame savo gėrimų ir maisto – jų laukti teko ilgai, o tai nėra malonu. Tačiau nepykome, nes ledinis vanduo karštą vakarą maloniai gaivino.

Užkandis (užkepta žuvis) veikiau primena pagrindinį patiekalą, kadangi porcija pasirodė gan didelė. Užkandyje naudojamas otas, patiekiamas kartu su porais, obuoliais, brokoliais – visa tai apklota kokosų pieno, grietinėlės, kietojo sūrio ir pastarnokų piurė patalu. Skamba skaniai, bet, nors prancūzai – be galo rafinuota tauta ir maisto patiekimui turėtų būti skiriamas itin didelis dėmesys, tačiau vizualiai užkandis neatrodė labai estetiškai. Patiekalo indo krašteliai apterlioti padažu (o gal riebalais?), storo padažo sluoksnio viduryje krūvon sudėti brokoliai. Visa tai, tarsi bandant pataisyti vaizdą, apibarstyta jaunais brokolių daigais. Nors kokosų pieną mėgstu, tačiau patiekale padažo man buvo per daug – jis nustelbė oto bei kitų ingredientų skonį. 

Keptų jūros šukučių užkandis atrodo kur kas vaizdingiau: lėkštę puošia sodrios spalvos mėtų-žirnelių musas, apkeptos cukinijos, ryškiaspalvės morkos bei pomidorai. Patiekiami trys švelnios tekstūros moliuskai. Taip, šukutės – dvigeldis moliuskas, maistine reikšme lyginamas su austrėmis, šių moliuskų gausu Atlanto vandenyne bei Viduržemio jūroje. Valgoma jūrų šukutės dalis yra vadinama riešutu.  Gaila, kad padavėjos pasiteiravus, kas yra šukutės, ji tegalėjo nerūpestingai atsakyti: ,,nežinau”. Mums labiau patiko kitų patiekalo ingredientų, nei paties šukutės riešuto, skonis – jose skonio pritrūko.

Prancūzišką svogūnų sriubą ragauju pirmąjį kartą. Svogūnų nemėgstu, tačiau smalsumo vedina noriu pamėginti. Pirmoji mintis pamačius patiekalą prieš save – sriuba ne veltui vadinama svogūnų sriuba – rodos, kad joje daugiau nieko kito ir nėra, išskyrus svogūnus ir sūrį. Patiko tai, kad nėra juntamas specifinis svogūnų skonis ir kvapas. Apskritai sriuba patiko – ji skani ir soti, tačiau nepasirodė tokia, dėl kurios norėtųsi grįžti. 

Jautienos steiko su pastarnokų piurė patiekalą sudaro brandintos jautienos filė, pastarnokų tyrė, špinatai, batatų traškučiai bei raudonojo vyno padažas. Prieš tai buvo pasiteirauta, kokio paruošimo lygio norėtumėme – kaip paruoštos mėsos norėjome, tokią ir gavome. Vizualiai patiekalas atrodė dailiai – ant steiko kaip karūna uždėti batatų traškučiai, šalimais – pastarnokų piurė juosta. Mėsa minkšta, kone tirpstanti burnoje, švelnus padažas puikiai imponuoja pastarosios skoniui.

Renkantis pyragą buvo pasiūlyti du variantai, kurių nėra meniu: morkų bei špinatų su mėlynėmis pyragai – pasirenkame špinatų/mėlynių. Prieš akis žalias biskvitas, užklotas kreminiu mėlynių sluoksniu. Gabalėlį puošia kelios mėlynių uogelės bei šalimais braškių skonio padažas. Pyragas gražus akiai, skonis lengvas ir gardus.

Restorane galima ne tik papietauti ar pavakarieniauti – čia organizuojami vėlyvieji savaitgalio pusryčiai, degustacinės vakarienės, naujų desertų ragavimo, gyvos muzikos vakarai bei įvairios asmeninės šventės. Pasiteiraukite personalo apie patiekalus, kurių nėra meniu. Gali būti, kad liksite maloniai nustebę.

Skaičiai: Užkepta žuvis su obuoliais ir kokoso pienu €7 + Keptos jūros šukutės su mėtų-žirnelių musu €8 + Prancūziška svogūnų sriuba €4 + Jautienos steikas su pastarnokų piurė €18 + Špinatų ir mėlynių desertas €3 + Šviežios greipfrutų sultys €3,5 + Šviežios apelsinų sultys €3 + Stalo vanduo (nemokamai) = €45,50.

Interjeras: Šviesaus kolorito interjeras, kelios restorano salės ir erdvėje tvyrantis lengvas Provanso dvelksmas. Norint pasimėgauti gražiu oru galima prisėsti balkonėlyje arba restorano prieigoje. Paprasta, nepretenzinga ir jauku. Vertinu 3/5.

Aptarnavimas: Užsisakius jautienos steiką padavėja pasiteiravo apie mėsos iškepimo lygį, prieidavo papildyti taures stalo vandeniu. Personalas malonus, tačiau uždavus klausimą apie patiekalą net nesistengė į jį atsakyti – 3/5.

Maistas: Nors maisto kurį laiką teko palaukti, tačiau porcijos nemažos. Vienas ragautų užkandžių (užkepta žuvis) nustebino porcijos dydžiu – patiekalas veikiau priskiriamas pagrindiniam patiekalui, ne užkandžiui, tad nepersistenkite užsisakydami, jei nesate labai alkani. Labiausiai patikęs patiekalas – jautienos steikas su pastarnokų piurė – įsiminė kone tirpstanti burnoje mėsos tekstūra bei estetiškas patiekimas. Kiti patiekalai nepasirodė įsimintini nei savo skoniu, nei patiekimu – 3/5.

Bendras įvertinimas: 3/5.

Agnė Lukoševičiūtė @Meniu.lt

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną