Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Idėjos Velykų stalui: ką skanaus pasigaminti?

2022-04-14
Pasidalink receptu

Koks jūs žmogus: ar tas, kuris Velykoms jau pasiruošė ir suplanavo šventinį meniu? Ar visgi tas, kuris paskutinę akimirką susivokė, jog dar niekuo nepasirūpino? Jei esate antrasis tipas, nervintis tikrai nereikia. Produktų dar spėsite nusipirkti, o patiekalų idėjomis už jus pasirūpino Meniu.lt. Štai keli pavasariški receptai, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą ir pradžiugins šeimos narius.

 

Meškinio česnako salotos
 

Jeigu domitės gastronominėmis tendencijomis, tikriausiai žinote, jog meškinis česnakas, pastaraisiais metais, virtuvės šefų itin pamėgtas patiekalų ingredientas. Pavasario šaukliu vadinimas augalas – natūraliai auga gamtoje. Po žiemos ramybės jis pradeda busti būtent kovo pabaigoje ar balandžio pradžioje – pats tas Velykoms! Meškinis česnakas pasižymi ne tik ryškiu skoniu, tačiau ir vitaminų bei mineralų gausa. Skanu ir naudinga.

Meškinio česnako salotoms reikės:

  • Saujos meškinių česnakų
  • 4 kiaušinių
  • 2 agurkų
  • Graikiško jogurto
  • Druskos ir pipirų

Pats receptas – itin paprastas ir puikiai tinka Velykiniam stalui. Išvirkite kietai kiaušinius. Agurkus supjaustykite kubeliais. O meškinį česnaką pjaustykite panašiai kaip baziliko lapus – susukę į tūtelę. Visus ingredientus sumaišykite su graikišku jogurtu bei pagardinkite druska ir pipirais. Skanaus!

 

Varškės tinginys
 

Didžiausią galvos skausmą jums kelia desertas? Svarstote, kas būtų ir skanu, ir naudinga? Kodėl neišbandžius tinginio recepto? Tiesa, ne įprasto, o gaminamo su varške – tiek pasisaldinsite, tiek praturtinsite savo organizmą baltymais.

Jums reikės:

  • 320 gramų sausainių (tiks bet kurie, kuriuos naudojate įprastam tinginiui)
  • 400 gramų varškės
  • 200 gramų sviesto
  • 200 gramų kondensuoto saldinto pieno
  • Šaukštelio vanilinio cukraus
  • Pasirinktų uogų ar riešutų dekoracijai

Pradžia – įprasta: įdarbinate tinginiaujantį šeimos narį laužyti sausainius. Per tą laiką varškę dedate į dubenį su kubeliais pjaustytu sviestu ir viską sutrinate iki vientisos masės. Tikslas – kad neliktų varškės grūdelių. Tada į masę pilate kondensuotą pieną, įdedate vanilinį cukrų ir dar kartelį permaišote.

Į turimą varškės kremą supilate jau sulaužytus sausainius ir viską gerai išmaišote. Masę supilate į kepimo popieriumi išklotą kekso (arba kitokią) formą. Viską stipriai suspaudžiate, kad neliktų tarpelių ir dedate į šaldytuvą nakčiai, jog sustingtų. Ryte ištraukiate iš šaldytuvo ir padekoruojate uogomis. Puikus desertas ant Velykų stalo.

 

Įdaryti avokadai

Vienas iš užkandžių, kurį dažnai aptinkame ant Velykinio (ar, tiesą sakant, bet kurio lietuviško šventinio stalo) – įdaryti kiaušiniai. Skanu? Taip. Nusibodo? Šiek tiek. Tad siūlome puikią alternatyvą įdarytiems kiaušiniams – įdarytus avokadus.

Šiam receptui reikės:

  • 3 prinokusių avokadų
  • 1 virto kiaušinio
  • Trijų saujelių virtų krevečių
  • Citrinos sulčių
  • Alyvuogių aliejaus (arba majonezo)
  • Saujelės šviežių petražolių

Pirmasis darbas – perpjauti avokadą pusiau, išimti kaulą ir išskobti minkštimą. Išskobtą avokado minkštimą supjaustykite kubeliais ir pašlakstykite citrinos sultimis.

Virtą kiaušinį taip pat supjaustykite kubeliais. O tada – viską sumaišykite: kiaušinio kubelius, avokado kubelius, virtas krevetes, alyvuogių aliejų (ar majonezą) bei susmulkintas petražoles. Galiausiai – visą įdarą sudėkite į avokado puseles ir neškite ant Velykinio stalo.

 

Greipfrutų ir rozmarinų gėrimas

Velykos – pavasario šventė. O pavasarį įprastai norisi kažko gaivaus, su rūgštele. Dėl šios priežasties siūlome nealkoholinio kokteilio receptą. Patiks tiek gurmanams (nustebins ingredientų tarpusavio darna), tiek paprasčiausiai atsigaivinti norintiems svečiams.

Šiam gėrimui reikės (2 žmonėms):

  • 200 ml rausvųjų greipfrutų sulčių
  • 100 ml vandens
  • 100 ml gazuoto vandens
  • 1 šaukšto rudojo cukraus
  • 1 šaukšto medaus
  • 5 šakelių rozmarino
  • 1 greipfruto papuošimui
  • Ledukų

Pirmasis žingsnis – į puodą supilkite greipfrutų sultis ir negazuotą vandenį. Pradėkite šį mišinį kaitinti, o tada įdėkite cukraus ir medaus – maišykite kol šie ištirps. Galiausiai įdėkite rozmarino šakeles (nepamirškite šiek tiek pasilikti papuošimui) ir leiskite kokteiliui virti ant silpnos ugnies maždaug 8-9 min. Vėliau tiesiog nuimkite puodą nuo ugnies ir leiskite mišiniui atvėsti iki kambario temperatūros. O tada... Įdėkite į šaldytuvą ir leiskite visiškai atvėsti.

Į stiklinę pridėkite ledukų. Kuo daugiau, tuo geriau. Ir supilkite kokteilį (maždaug 3/5 stiklinės). Likusią stiklinės dalį užpilkite gazuotu vandeniu. Paskutinis žingsnis – papuoškite stiklinę griežinėliu greipfruto bei rozmarino šakele.

Gaivus ir pavasariškas gėrimas jau ant jūsų stalo. Linksmų šv. Velykų!

 

 

Autorė: Rut Javič