Rabarbarų pyragai

Rabarbarų pyragai

Kas vaikystėje važiuodavo pas senelius į kaimą, tikrai atsimena rabarbarus. Iš jų virdavo kompotus, kisielius, uogienes, o gardžiausi būdavo rabarbarų pyragai... Močiučių daržuose galima rasti tikrai nevieną šios daržovės lysvę.

Europoje šie augalai pradėti auginti nuo XVIII amžiaus vidurio. Rabarbarai kildinami iš Kinijos, kur nuo seno iš rabarbarų šakniastiebių ir šaknų buvo gaminami vaistai. Vėliau buvo atrasta, kad jie tinkami ir maistui. Rabarbaruose daug organinių rūgščių. Jų sudėtis keičiasi rabarbarams augant: anksti pavasarį juose daugiau citrinų ir obuolių rūgščių, vėliau pradeda kauptis oksalo rūgštis. Ypač daug šios rūgšties būna rudenį. Rabarbarai vertingi tuo, kad juose kaupiasi gana daug kalio, kalcio, fosforo, geležies, magnio, nemažai vitaminų C, B1 bei karotino.

Gardusis rabarbarų pyragas
Reikės:
100 g sviesto;
100 g cukraus;
50 g krakmolo;
2 kiaušinių;
2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių;
6 šaukštų pieno;
1 pakučio vanilinio cukraus;
200 gramų miltų.

Gaminame. Iš visų šitų produktų išmaišome tešlą. 1 kg rabarbarų nulupame, supjaustome gabalėliais ir sudėję į puodą bei įpylę truputėlį vandens rabarbarus paverdame, kol jie suminkštės. Galima įpilti truputėlį cukraus. Į torto formą supilame tešlą, ant viršaus supilame rabarbarus ir kepame 40 min. Tuo tarpu išplakame 4 kiaušinių baltymus ir sumaišome su 200 gramais cukraus pudros. Po 40 min. užtepame ant pyrago baltymų masę ir kepame dar 15 min. Pyragas toks skanus, kad nespėja net ataušti.

Pyragas Nr. 1
Reikės:
200 g sviesto;
6 kiaušinių;
½ kg miltų;
1 šaukštelio sodos;
½ kg rabarbarų;
1 ½ stiklinės cukraus;
2 šaukštų susmulkintų apelsinų žievelės cukatų;
1 šaukštelio citrinos rūgšties;
ir pagal skonį druskos.

Sviestą ištirpinti, sudėti kiaušinių trynius, 4 šaukštus cukraus, susmulkintus dukatus, miltus, sumaišytus su soda, įberti žiupsnelį citrinos rūgšties, druskos ir viską gerai išmaišyti. Pusę tešlos iškočioti, dėti į vidutinio dydžio skardą ir kepti 10 min. karštoje orkaitėje. Ant apkepusios tešlos sudėti pusę susmulkintų ir saldžiame vandenyje patroškintų rabarbarų (troškinant atsiradusį skystį nupilti). Rabarbarus uždengti antra tešlos dalimi ir kepti vidutinio karštumo krosnyje 25-30 min. Baltymus gerai išplakti (baigiant plakti, sudėti likusį cukrų ir rabarbarų masę). Išplaktus baltymus šaukštu sudėti ant bebaigiančio kepti pyrago ir dar kepti 10-15 min.

Pyragas Nr. 2
Prireiks:
½ šaukštelio malto cinamono;
3 šaukštų cukraus.

Tešlą paruošti ir atšaldyti. Rabarbarus nulupti, supjaustyti kubeliais. Cukrų, varškę, vanilinį cukrų, kiaušinį ir miltus sumaišyti. Orkaitę įkaitinti iki 200. Tešlą iškočioti (apie 3 mm) ir ja iškloti riebalais išteptą formą, suformuoti apie 4 cm aukščio kraštus. Rabarbarus sudėti ant tešlos, ant viršaus – varškinę masę ir pabarstyti viską razinomis. Kepti 40 min. Cinamoną sumaišyti su cukrumi ir pabarstyti karštą pyragą.

Daugiau apie rabarbarus>>

Parengė Raminta Skripkaitė
Šaltinis: cooks.com
Nuotrauka: inmagine.com
Meniu.lt informacija

2010 07 22

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną