Prancūziškos Kalėdos

Prancūziškos Kalėdos

Prancūzų kalėdinės tradicijos labai įvairios. Jos paprastai priklauso nuo šeimos religingumo ir regiono, kuriame gyvenama.

Seniau Kūčios buvo šeimos diena, kuomet būdavo pasninkaujama, vidurnaktį visi eidavo į mišias, o grįžę namo pradėdavo ragauti gardžiausių patiekalų. Dabar skirtingose šeimose yra laikomasi skirtingų tradicijų: giliai tikintys katalikai vis dar laikosi pasninkavimo tradicijos, o paprastose vidutiniosios klasės šeimose šventės pradedamos švęsti bei valgoma viskas, ko širdis geidžia, jau Kūčių vakarą. Kaip ir Lietuvoje, Prancūzijoje Kūčios yra šeimos šventė, prie bendro stalo suburianti visus artimiausius žmones.

Priklausomai nuo regiono, populiariausi patiekalai yra keptas kastruotas gaidys, austrės, žąsų arba ančių kepenėlės, prabangieji triufeliai, sraigės, rūkyta lašiša, sraigės ir jūrų gėrybės. Patiekalų pasirinkimas priklauso nuo gyvenamosios vietos. Žmonės, gyvenantys kaime, kastruotus gaidžius valgo gan dažnai, palyginus su miestiečiais, todėl jiems toks patiekalas nėra šventinis. Gyvenantys prie jūros prabanga nelaiko austrių, o gyvenantiems kalnuose pastarosios yra tikras delikatesas.

Vis dėlto pagrindinis prancūzų kalėdinio stalo akcentas yra žąsų arba ančių kepenėlės. Jos paprastai patiekiamos kaip užkanda prieš Kūčių vakarienę arba prieš kalėdinius pietus. Kepenėlės dažniausiai valgomos pasigurkšnojant šampanu arba kiru. Turistų nusivylimui, prancūzai kepenėlių kas savaitę ar kas dieną tikrai nevalgo. Kepenėlės   dažnai pagardinamos prabangiaisiais triufeliais. Tradiciškai kepenėlės valgomos su skrudinta duona. Pirėnų regione dažniausiai skanaujamos ančių kepenėlės, o didžiojoje Prancūzijos dalyje – žąsų.

Dažnai ant kalėdinio prancūzų stalo galima rasti ir lašišos. Kartais ji pakeičia ančių arba žąsų kepenėles, o kartais yra antrasis aperityvas. Lašiša gali būti patiekiama su salotomis arba su skrudinta duona bei citrina.

Kalėdinio gaidžio gaminimas yra kiekvienos šeimos garbės reikalas. Puikia kulinarija garsėjančioje Prancūzijoje mokėti skaniai paruošti gaidį yra privaloma. Receptai patys įvairiausi: nuo gaidžio burgundiškame vyne iki gaidžio, išvirto sriuboje, tada iškepto orkaitėje arba iššutinto greitpuodyje. Vis dėlto populiariausias yra orkaitėje keptas gaidys su orkaitėje keptomis bulvėmis ir daržovėmis. Priešingai nei anglai, kurie neturi didelio daržovių pasirinkimo, prancūzai nebijo pagražinti savo šventinį stalą įvairiausiomis daržovėmis.

Priklausomai nuo regiono (pavyzdžiui, vakarinėje Prancūzijos dalyje) į kalėdinių patiekalų sąrašą įtraukiamos ir sraigės. Jos dažniausiai yra perkamos jau paruoštos, todėl jas belieka išvirti. Kai kurios šeimininkės sraiges, pagardintas česnakiniu sviestu, kepa orkaitėje, o blogiausiu atveju pašildo mikrobangų krosnelėje.

Austrės populiarios ten, kur jų gaunama rečiausiai. Jų atidarymas yra tikras menas, todėl šį darbą atlikęs šeimos narys turi teisę ne tik pirmasis ragauti austrių, bet ir mėgautis jomis nuo viršutinės geldelės pusės. Austrės dažniausiai valgomos su citrina, bet kartais patiekiamos anglišku būdu, t. y. su druska ir pipirais.

Po pagrindinių patiekalų atkeliauja kalėdinis pyragas. Tai bene vienintelis kalėdinis patiekalas, kurį valgo visa Prancūzija. Dažniausiai kalėdinį pyragą šeimininkės nusiperka vietinėse konditerijos parduotuvėse, kur kepami įvairiausių formų ir dydžių kalėdiniai pyragai. Prancūziškas kalėdinis pyragas panašus į paprastą vyniotinį, papuoštą įvairiausiomis dekoracijomis. Populiariausi yra šokolado arba vanilės skonio pyragai, bet galima rasti ir braškinių, vyšninių gardėsių.

Prancūziškas kalėdinis stalas gana paprastas, jam paruošti pakanka kelių valandų. Nesvarbu, ar šeima susės prie stalo Kūčių vakarą ar Kalėdų dieną, jiems svarbiausia pabūti kartu, pasidalinti įspūdžiais apie praėjusius metus ir palinkėti vieni kitiems džiaugsmingų Kalėdų.

Skirmantė Gough
Nuotraukos: www.pacific-gourmet.com, www.countryliving.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną