Pirmą kartą Lietuvos atstovas tapo Baltijos someljė čempionato prizininku

 Pirmą kartą Lietuvos atstovas tapo Baltijos someljė čempionato prizininku

Dėl geriausio Baltijos someljė titulo rungėsi: Lietuvos atstovai Narimantas Miežys (viešbutis „Kempinski Hotel Cathedral Square“), Albertas Koncijalovas (bendrovė „Liviko“) bei Andrius Pagojus („Vyno klubas“); Latvijos – Ronaldsas Pētersonsas (demokratinis vyno baras „Garage“), Kasparsas Vēzītis („RSkorpions”), Jānis Kaļķis (viešbutis „Jurmala SPA");  Estijos – Kristjanas Peäske (restoranas „Leib Resto ja Aed“), Igoris Sööt (AS Baltic Pack Est), Kristjanas  Markii (restoranas „Balthasar"). Čempionate svečio teisėmis taip pat dalyvavo Lenkijos atstovas Andrzej Strzelczyk (viešbutis „Mamaison Le Regina Warsaw“) bei Švedijos atstovė Béatrice Becher („Eriks Vinbar“).  

Pirmąją čempionato dieną, dalyviai raštu atsakė į testo klausimus, aklojoje degustacijoje turėjo aprašyti du vynus bei per septynias minutes dekantuoti vyną. Pastaroji užduotis  nebuvo visai paprasta ir įprasta net labai patyrusiems someljė: teko dekantuoti šimto metų senumo vyną. „Čia svarbiau už praktiką buvo žinios, nes reikėjo pasirinkti ne įprastą kamščiatraukį, o specialius įrankius, taip pat  čia geriausias pagalbininkas buvo šalti nervai ir nedrebančios rankos. Su šia užduotimi puikiai susidorojo Narimantas Miežys, tai jam atvėrė kelią į pusfinalį. Deja, teorija visiems lietuviams sekėsi prastai. Čia sužibėjo Lenkijos ir Latvijos atstovai“, - po varžybų kalbėjo A. Starkus.

Finale, kuris vyko šeštadienį naujai atidarytame viešbutyje „Kempinski Hotel Cathedral Square“, dalyviai atliko keletą praktinių užduočių, kurias stebėjo ne tik komisija, bet ir žiūrovai. Šįkart organizatorių džiaugsmui jų susirinko pilna salė: saviškių palaikyti atvyko ne tik Lietuvos bet ir Latvijos bei Estijos vyno žinovai ir mėgėjai.

Į finalą pateko: latvis Jānis Kaļķis, estas Kristjanas Markii, lietuvis Narimantas Miežys bei Lenkijos atstovas Andrzejus Strzelczykas. Pirmiausia someljė teko aptarnauti du svečių stalus, prie kurių sėdėjo komisijos nariai. Vienas stalas užsisakė magnumą (1,5 litro) putojančio vyno, kitas paprašė dekantuoti raudonąjį vyną. Užduotis turėjo būti atlikta per 9 minutes. Šioje rungtyje dalyviai turėjo parodyti ne tik puikias praktines žinias, bet ir bendravimo su restorano svečiais subtilmus. Šioje rungtyje gerai sekėsi latviui ir lietuviui. Vėliau prie šešių vynų (“Egon Müller Scharzhofberger Riesling Auslese 2007”, “Domaine Jean-Louis Chave Hermitage Blanc”, “Château Suduiraut 1990”, “Ridge Monte Bello 1985”, “Luciano Sandrone Barolo Le Vigne 1996” bei “Taylor’s Vintage Port 1963”) reikėjo priderinti patiekalus. Su užduotimi geriausiai susidorojo Latvijos atstovas.

Dar finalininkams teko taisyti klaidas vyno meniu (geriausiai pasirodė estas someljė), aklojoje degustacijoje atspėti du vynus bei penkis stipriuosius gėrimus. Pastarojoje geriausiai sekėsi Latvijos bei Estijos someljė. Tačiau nei vienas dalyvis neatspėjo visų gėrimų. Jiems buvo pateikti: baltasis vynas “Con un Par Albarino Rias Baixas DO 2010”, raudonasis vynas “Chateau Mayne du Cros Graves AOC 2001”, pietų Korėjos ryžių likeris “Maccoli”, “Nemiroff Birch Special Vodka”, “Tequila Reposado Casa Cofradia”, “Balvenie Double Wood 12YO” bei vengriškas likeris “Unicum zvack”. Šiai užduočiai buvo skirtos aštuonios minutes. Kai kuriems dalyviams jų neužteko.

Per paskutinę užduotį dalyviams per tris minutes teko ekspromtu duoti nurodymus restorano, į kurį atvyksta rusų grupė, kolektyvui. Someljė prie rusiškų patiekalų turėjo patarti, kokius gėrimus siūlyti svečiams. Čia geriausiai sekėsi Lietuvos atstovui. Pasak komisijos narių, būtent ši užduotis padėjo N. Miežiui patekti tarp trijų geriausių čemionato dalyvių. Jis taip pat vienintelis iš finalistų teisingai išvardijo visas šešias vynuogių veisles, kurios naudojamos šampano gamyboje. Šį klausimą uždavė komisijos pirmininkas A. Larssonas.

Pasibaigus renginiui pasiteiravome, ką jis galvoja apie Baltijos šalių someljė čempionatą?:  “Tai – iš tiesų aukšto lygio, atitinkantis visus tarptautinius standartus konkursas, kuriame someljė gali atskleisti geriausius savo gebėjimus. Finale vyko įtempta kova, malonu buvo stebėti dalyvių pasirodymus, kurie demonstravo aukštą pasirengimo lygį ir kompetenciją. Tikiu, jog vieną dieną Baltijos šalių atstovas taps pasaulio someljė lyderiu, juolab per keletą metų matau, kaip kyla jų lygis. Manau, jog norint tapti puikiu someljė, reikia trupučio talento, daug  kruopštaus darbo, tikslaus pasiruošimo ir milžiniškos aistros tam, ką darai“.

„Pergalė nebuvo lengva, tačiau dėjau visas pastangas ir džiaugiuosi nugalėjęs čempionate, kuriame teisėjavo geriausiu pasaulyje pripažintas someljė. Šie metai – paskutiniai, kai dalyvauju Baltijos someljė čempionate, tad pasiekta pergalė yra ypatingai svarbi ir maloni. Džiaugiuosi galėsiantis atstovauti Baltijos šalims 2013 m. Japonijoje vyksiančiame Pasaulio someljė čempionate“, – sakė nugalėtojas J. Kaļķis, kuriam tapti Baltijos šalių čempionu pavyko iš šešto karto.

Antrąją vietą iškovojęs Lietuvos atstovas Narimantas Miežys taip pat džiaugėsi savo pasiekimu. „Per visą Baltijos šalių someljė čempionato istoriją Lietuvos atstovas į geriausiųjų trejetuką finale pateko pirmą kartą – ruošiausi ir mokiausi septynerius metus, todėl labai džiaugiuosi pergale. Tikiu, jog pasiektas laimėjimas simbolizuoja kylantį vyno ir kitų alkoholinių gėrimų vartojimo kultūros lygį Lietuvoje“, – po čempionato teigė N.Miežys.

Penktosios vietos nugalėtoju tapo Ronaldsas Pētersonsas iš Latvijos, jis buvo išrinktas atsižvelgiant į tai, kaip greitai ir kruopščiai sugebėjo pilstyti putojantį vyną. 

Čempionato dalyvius vertino tarptautinė komisija – Lietuvos someljė asociacijos prezidentas Arūnas Starkus, Gruzijos someljė asociacijos prezidentas Shalva Khetsuriani, Lenkijos someljė asociacijos prezidentas Piotras Kameckis, Švedijos someljė asociacijos prezidentė Karina Tholin, Estijos someljė asociacijos prezidentė Kristel Nõmmik, bendrovės „Liviko“ atstovas Urvo Ugandi bei Latvijos someljė asociacijos prezidentas Raimondsas Tomsonsas, o jos pirmininku buvo geriausio pasaulyje someljė titulą turintis švedas Andreasas Larssonas (2007, ASI).

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną