Pastirma – pikantiško skonio kumpis

Pastirma – pikantiško skonio kumpis

Pastirma – oru džiovintas kumpis. Žodis „pastirma“ kilęs iš turkiško „bastirma et“, reiškiančio „slėgtą mėsą“. Pastirma laikoma tradiciniu Turkijos produktu, tačiau nemažiau populiari ir Balkanų regiono šalių virtuvėse, Graikijoje ir kitur. Istorijos šaltiniuose minima, jog kadaise Turkijos raiteliai, norėdami išsaugoti mėsą, ją pjaustydavo riekelėmis ir dėdavo į balno kišenes. Jodinėjant mėsa nuolat būdavo spaudžiama kojomis. Tokiu būdu mėsa būdavo „išsunkiama“ ir nuolatos veikiama oro. Tai viena iš patiekalo istorijų...

Šiandien gaminys ruošiamas mechaniškai. Jam paruošti naudojama jautiena arba veršiena, tačiau neretai ir kupranugario, ėriuko, ožkos ar naminio buivolo mėsa. Mėsa spaudžiama tol, kol išspaudžiamas vanduo. Tuomet ji įtrinama trintų kmynų pasta cemen, česnaku, karšta paprika, vaistine ožrage (ožragė – bene seniausiai pasaulyje medicininiais tikslais vartojama žolelė). Po šio proceso mėsa džiovinama oro. Pastirma patiekiama supjaustyta riekelėmis ir valgoma termiškai neapdorota, tačiau ji gali būti ir lengvai pakepinama arba naudojama ruošiant kitus patiekalus. Sakoma, jog paskanavus pastirmos dar kelias valandas po to žmogaus organizmas per prakaitą, šlapimą išskiria gana specifinį kvapą, tačiau žmonėms, mėgstantiems pikantišką skonį, pastirma labai patinka.

Pastirma su bulvėmis ir porais

Jums prireiks:
apie 10 riekelių pastirmos;
apie 0,5 kg nedidelių bulvyčių;
2 porų;
puodelio grietinės;
1,5 puodelio daržovių sultinio;
3 skiltelių česnako;
2 lauro lapelių;
1 puodelio trupintos fetos arba tiek pat trinto cheddar sūrio;
druskos, pipirų.

· Paimkite prikaistuvį ir ištepkite sieneles aliejumi. Dugną išklokite riekelėmis pjaustytomis bulvėmis. Pabarstykite druska, pipirais ir česnaku. Kitą sluoksnį dėkite iš pjaustytų porų, porus padenkite pastirma kumpiu. Tokius sluoksnius dėkite tol, kol sudėsite visus produktus. Paskutinis sluoksnis turėtų būti iš bulvių.
· Atskirame inde sumaišykite grietinę, daržovių sultinį ir lauro lapus, šiek tiek pakaitinkite. Išimkite lauro lapus ir sudėkite pasirinktą sūrį.
· Uždenkite viską folija ir kepkite apie 40-60 minučių iki 205 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Po to nuimkite foliją ir dar šiek tiek (apie 5-10 minučių) paskrudinkite paviršių.

Skanaus!

Jolanta Bagurskienė
Pastirma kumpis – asm. archyvo nuotrauka
Paruošto patiekalo nuotrauka – http://almostturkish.blogspot.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną