Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

10 desertų, kurie itin populiarūs Pietryčių Azijos šalyse

2022-09-09
Paskelbk savo straipsnį

Įvairūs tortai, bandelės, keksiukai, pudingai, ledai, pyragai, sausainiai – tai desertai, kuriuos galime atrasti kone ant kiekvieno iš mūsų šventinio stalo. O dažnai – ir prie popietės kavutės. Vis dėlto, šį kartą norime papasakoti apie kiek kitokius saldumynus, kurių, daugelis iš jūsų, tikriausiai, net nesate ragavę. Tai desertai, kurie itin populiarūs Pietryčių Azijos šalyse. Galbūt kitos šventės metu paįvairinsite savo desertų stalą ir savo svečiams pasiūlysite ką nors egzotiško?

 

Khao Niaow Ma Muang, Tailandas

Khao Niaow Ma Muang – atrodo, liežuvį nusilauši, kol ištarsi šio deserto pavadinimą. Visgi, galime įvardinti ir paprasčiau – tai Tailande itin populiarus lipnių ryžių ir mangų desertas. Jeigu buvote Tailande, tikriausiai šio deserto jau ragavote, mat patys tajai jį taip mėgsta, jog siūlo kone kiekvienoje kavinukėje. Na, o jeigu nebuvo ir nesate apie šį desertą girdėję, skubame papasakoti:

Desertas gaminamas labai paprastai. Prinokę mangai supjaustomi skiltelėmis ir atšaldomi. Šalia jų patiekiami dar garuojantys lipnūs ryžiai ir visa tai apipilama kokosų pienu, kuris prieš tai paverdamas su žiupsneliu druskos ir cukrumi. Viskas – desertas pagamintas. Lengva, greita, o skonis išties puikus!

 

Chè, Vietnamas

Chè – itin populiarus desertas Vietname, kuris, kaip nekeista, turi galybę skirtingų variacijų. Saldi sriuba, pudingas – šio patiekalo konsistencija skiriasi priklausomai nuo regiono ar netgi skirtingų restoranų.

Desertas gaminamas iš vaisių, želė gabalėlių, kokosų pieno, pupelių, lipnių ryžių, skirtingų sėklų – žmonėms dažniausiai siūloma išsirinkti jiems patinkančius priedus patiems. Kartais desertas patiekiamas kokteilių taurėse, o kartais – paprastuose indeliuose ir mūsų akiai gali pasirodyti lyg „marmalas“. Nepaisant ne visada patrauklios išvaizdos, Chè skonis vertas dėmesio.

 

Leche flan, Filipinai

Desertas, apie kurį papasakosime jums dabar, labiau, nei prieš tai aptartieji, primena europietiškus desertus. Filipinai kadaise buvo Ispanijos kolonija, tad natūralu, jog ispanų gastronomija padarė šiokią tokią įtaką.

Paprastai tariant, Leche flan – tai filipinietiška karamelinio pudingo versija. Desertas gaminamas iš pieno, cukraus, kiaušinių, vanilės, kondensuoto pieno. Iškepamas lengvos konsistencijos karamelinis pyragas/pudingas, kuris patiekiamas atvėsintas. Filipinuose tai itin populiarus desertas, kurį vietiniai gyventojai dažnai pateikia per įvairias šventes.

 

Martabak Manis, Indonezija

Martabak Manis – tai Indonezijos gyventojų itin mėgstamas desertas, kurį galėtume įvardinti kaip vietinę saldžių, storų ir purių blynelių versiją su skirtingais įdarais. Beje, įvairios šio patiekalo variacijos aptinkamos ir kitose regiono valstybėse: Malaizijoje, Singapūre, Brunėjuje, netgi Honkonge.

Patys blyneliai gaminami iš miltų, kiaušinių, cukraus, kepimo sodos, vandens ir kokosų pieno. Bene populiariausias įdaras – šokoladas ir sūris. Ant blynelių viršaus daug kur pilamas ir kondensuotas pienas. Europiečio gomuriui šie blyneliai tikrai turėtų patikti.

 

Turon, Filipinai

Vėl grįžkime į Filipinus: šioje šalyje itin populiarus ir dar vienas desertas, kurio pavadinimas – turon. Jam pagaminti reikia vos kelių ingredientų – plantano (arba banano), stambiojo duonmedžio vaisiaus, rudojo cukraus ir kvietinės tešlos. Vaisiai kiek pasmulkinami ir apvoliojami cukruje. Tada – suvyniojami į kvietinę tešlą, kuri įprastai naudojama pavasarinių suktinukų (spring rolls) gamyboje. Paskui – viskas kepama aliejuje. Išorė – sūroka, vidus – saldus. Toks šis desertas, kuris itin mėgstamas Filipinų gyventojų.

 

Khao Lam, Tailandas

Jau pasakojome apie Tailande itin populiarų lipnių ryžių ir mangų desertą. Tačiau lipnūs ryžiai, šioje šalyje, naudojami ir plačiau. Khao Lam – desertas, kuriam taip pat prireiks šio ingrediento.

Iš ryžių, raudonųjų pupelių, cukraus, kokoso drožlių ir kokosų pieno padaroma vientisa masė. Ji dedama į specialiai paruoštas bambukų lazdeles ir lėtai garinama, kol pavirsta į pudingo konsistencijos desertą. Šis patiekalas populiarus ne tik Tailande: įvairios jo versijos gaminamos ir kitose regiono šalyse: Laose, Vietname, Kambodžoje ir kt.

 

Halo-Halo, Filipinai

Kas gali būti geriau už ledus karštą vasaros dieną? Ne veltui, šiame Pietryčių Azijos šalių desertų sąraše puikuojasi Halo-Halo – Filipinuose itin populiarus ledų desertas. Susmulkintas ledas užpilamas kokosų arba paprastu pienu (dažnai įdedama ir mums įprastų ledų) ir gardinamas įvairiausias skanėstais: bananais, kokosais, saldžiomis bulvėmis, pupelėmis, duonmedžio vaisiumi, želė gabalėliais, karamele, kartais netgi kukurūzų dribsniais. 

Beje, Halo-Halo, išvertus į lietuvių kalbą, reiškia „sumaišyti, sumaišyti“. Ne veltui šiame deserte sumaišoma tiek daug skirtingų ingredientų.

 

Klepon, Indonezija

Klepon – tai desertas, kuris kilęs iš Indonezijai priklausančios Javos salos. Visgi, pastaraisiais metais jis gana išpopuliarėjo, tad skanumyno galima paragauti visoje Indonezijoje, o taip pat ir kitose regiono valstybėse: Singapūre, Brunėjuje ar Malaizijoje.

Desertas gaminamas iš palmių cukraus ir virtų ryžių. Suformuojami nedideli rutuliukai, kurie nudažomi pandano lapų ekstraktu, tam, jog įgytų žalią spalvą. Vėliau rutuliukai apibarstomi kokosų drožlėmis ir viskas – desertas pagamintas.

Tiesa, viešint Indonezijoje galime atrasti ir patobulintų šio deserto variantų. Dažnai rutuliukai gardinami įvairias įdarais: šokoladu, džemais ar pan. O kokoso drožlės keičiamos į čederio ar kitą sūrį. Skamba keistokai, tiesa? Tačiau klepon pasižymi išties neblogu skoniu.

 

Buko pyragas, Filipinai

 

Drąsiai galime teigti, jog Filipinai – šalis, kurioje desertai išties labai mėgstami. Ne veltui šiame mūsų sąraše puikuojasi ne vienas šios šalies virtuvės saldumynas.

Pyrago tešla gaminama gana įprastai. Jai reikalingi tokie ingredientai kaip miltai, cukrus, kiaušinio tryniai, druska, vanduo, citrinų sultys arba actas. Įdaras – kiek labiau intriguojantis. Jis ruošiamas iš kokosų pieno, karvės pieno, cukraus, smulkinto kokoso bei kukurūzų krakmolo. Rezultatas – pasakiško skonio. Ypač tiems, kurie dievina kokosą!

 

Es Teler, Indonezija

Straipsnio pabaigoje norime papasakoti apie desertą-gėrimą, kuris itin mėgstamas Indonezijos gyventojų karštą vasaros dieną. Jis gaminamas išties paprastai: nedideliais gabalėliais supjaustomas avokadas, duonmedžio vaisius ir kokosas ir sudedami į taurę. Taip pat į ją dedamas pandano lapų minkštimas, želė gabaliukai, cukrus ir žiupsnelis druskos. Viskas užpilama atvėsintu kokosų pienu bei kondensuotu pienu. Saldus gėrimas paruoštas!

Beje, būtent šis gėrimas yra laikomas nacionaliniu Indonezijos gėrimu. Jis šį titulą gavo 1982-aisias, kai tapo nacionalinio gėrimo konkurso čempionu.