Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Omletas. Paskanaukime graikiškojo ir itališkojo...

2008-07-20
Paskelbk savo straipsnį

Tradicišku ir originaliu omletu vadinamas kiaušinių plakinys su pienu, kartais trupučiu vandens, ar grynas iškeptas keptuvėje arba orkaitėje su priedais.

Omletas, kartais vadinamas kiaušiniene, yra laikomas prancūzišku patiekalu, atkeliavusiu dar iš viduramžių laikų, tačiau šiandien jis populiarus daugelyje pasaulio virtuvių ir gaminamas gana įvairiai. Keptuvėje kepamas omletas paprastai perlenkiamas užpildant jį vienais ar kitais ingredientais, tokiais kaip sūris, svogūnai, kumpis, įvairios daržovės. Kepant orkaitėje priedai sumaišomi kartu su išplaktais kiaušiniais. Tai dažniausiai pusryčių patiekalas, tačiau kai kurie nevengia pietums ar vakarienei, juo galima pavaišinti ir draugus.

Saldusis omletas iš Graikijos
Žinoma, niekas neatstos autentiškoje aplinkoje paruošto patiekalo, tačiau prie didelių norų ir lietuviškoje virtuvėje galima suplakti graikiškąjį omletą.

Jums prireiks:
2 stiklinių pieno;
2 kiaušinių;
8 šaukštų miltų;
Saujelės migdolų;
Saujelės džiovintų figų;
Poros šaukštų baltųjų vynuogių sulčių;
Paskaninimui – žiupsnelio druskos, cukraus, muskato, cinamono bei aliejaus kepimui.

Kiaušinius išplakite su pienu, įmaišykite miltus, muskatą bei suberkite druską. Maždaug pusvalandį paruoštą tešlą omletui palaikykite, tuomet susmulkinkite figas, sutrinkite migdolus, supilkite vynuogių sultis ir viską gerai išmaišykite. Iškepkite paruoštą plakinį keptuvėje, apibarstykite cukrumi, cinamonu ir skanaukite.

Itališkoji frittata
Ne tik pica ar makaronai puošia italų stalą – fritatta nemažiau mėgiama. Tad jei kas ragavote būtent tokio omleto, kuris tradiciškai kepamas orkaitėje, užplūdus nostalgijai itališkos virtuvės aromatus galite susigražinti bent trumpam...

Reikės:
6 kiaušinių;
Gabalėlio (apie 30 g) parmezano sūrio;
½ stikl. pasmulkintų šviežių šparagų;
½ stikl. smulkinto kumpio;
Arb. šaukšt. smulkintų petražolių;
½ arb. šaukšt. juodųjų pipirų;
Alyvuogių aliejaus;
Žiupsnelio druskos.

Įkaitinkite keptuvę ir supilkite aliejų. Sudėkite šparagus ir kumpį bei viską pakepinkite iki suminkštės šparagai. Tuomet įkaitinkite orkaitę iki 240 ºC temperatūros. Kitame inde išplakite kiaušinius (šakute), sudėkite pakepintus šparagus, kumpį, petražoles bei parmezano sūrį, pabarstykite druska ir pipirais. Į karščiui atsparų indą įpilkite porą valgomųjų šaukštų aliejaus, supilkite paruoštą masę ir dėkite orkaitėn. Šiek tiek pakepinus, šakute nuo kraštų pamaišykite ir kepkite tol, kol viršus bus iškepęs. Neperkepkite, nes omletas taps sausas. Valgykite šiltą su daržovėmis ir, kaip sako italai, paragaukite tikros valstietiškos kiaušinienės.

Trumpai...
Omletas brangiai nekainuoja, bent jau naudojant visiems įprastus ingredientus, tačiau... Štai Niujorke, „Norma's“ restorane, kuris įsikūręs „Le Parkier Meridien“ viešbutyje, savo lankytojus gali pavaišinti pačiu brangiausiu pasaulyje omletu The Zillion Dollar Frittata. Omletas ruošiamas iš kiaušinių, vėžių uodegėlių ir daug ikrų, o kaina siekia 1000 JAV dolerių.

Pagal interneto šaltinius parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotraukos: wholefoodsmarket.com, flickr.com, most-expensive.net
Meniu.lt informacija