Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

(Ne)naudingos daržovių savybės

2010-11-04
Paskelbk savo straipsnį
Dietologai teigia, kad daržovės gali būti tiek naudingos mūsų organizmui, tiek ir kenksmingos. Paprastai nauda ar žala priklauso nuo jų pagaminimo būdo.

Baklažanai

Naudingi. Baklažanai mažina cholesterolio kiekį kraujyje, normalizuoja vandens ir druskų bei lipidų apykaitą, padeda iš organizmo pašalinti šlapimo rūgštį. Baklažanuose gausu kalio, vitaminų B1 ir B2 bei PP, taip pat antioksidantų.

Kaip gaminti. Nulupti odą.

Šaukštas deguto. Prinokusių baklažanų, kurie surenkami sezono pabaigoje, odelėje kaupiasi solaninas - gamtinis toksinas, - kurio net mažiausi kiekiai kenkia sveikatai, ypač vaikų ir pagyvenusių žmonių. Jis sukelia virškinimo sutrikimų. Būtent todėl baklažaną būtina nulupti.
Atskirti pernokusį baklažaną nuo “jauno” nesunku. “Jauni” baklažanai blizgūs ir stangrūs, perpjovus - mažai sėklų. Pernokę baklažanai - matiniai, sėklos - kietos. Solaninas keičia ir šios daržovės skonį. Jeigu jo baklažane prisikaupę daug, suvalgius šios daržovės burnoje jaučiamas kartumas, gali pradėti perštėti gerklę.
 
Morka

Naudingos. Morkos daugelį vertingųjų savybių išsaugo iki pavasario. Jose gausu karotino.

Kaip gaminti. Geriausi morkas virti nepjaustytas, neluptas, nedideliame kiekyje pieno. Beta karotino mūsų organizmas pasisavina tik iš virtų morkų. Antioksidantų virtoje morkoje yra 3 kartus daugiau nei žalioje. Beta karotinas vitaminu A organizme virsta tik tuomet, jei vartojamas su riebalais, geriausia - pieno. Todėl morkų salotas naudingiau gardinti grietine, o jų sultis maišyti su trupučiu grietinėlės.

Šaukštas deguto. Jeigu papildomai vartojate vitamino A, morkų geriau daug nevalgyti, nes gali prasidėti hipervitaminozė.

Pomidorai

Naudingi. Pomidoruose gausu antioksidanto likopeno. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad pomidorų vartojimas mažina onkologinių ligų riziką.

Šiose daržovėse yra P grupės vitaminų, kurie stiprina kraujagyslių sieneles, gerina kraujotaką, taip pat juose yra kalio, magnio, pektinų, kurie teigiamai veikia virškinimo sistemą, ir cinko, gerinančio odos ląstelių regeneraciją.  Pomidorų patiekalai didina serotonino (laimės hormono) kiekį kraujyje.

Kaip gaminti. Kepti, virti garuose, troškinti, žalius - pasūdyti.

Likopeną organizmas geriau pasisavina, kai pomidorai yra termiškai apdorojami. Jeigu mėgstate tik žalius pomidorus, juos bent pabarstykite druska - taip geriau pasisavins naudingosios medžiagos.

Šaukštas deguto. Žalių pomidorų negalima valgyti, nes juose taip pat yra jau minėto solanino. Jie tinkami tik darant mišraines žiemai arba rauginimui.

Nuotraukos: inmagine.com
www.lsveikata.lt informacija

2010 11 04