Naujos kartos restoranas Take Five atvėrė duris!

Naujos kartos restoranas Take Five atvėrė duris!

Kaune duris atvėrė naujos kartos restoranas-startuolis Take Five. Tai vieta, kuri savo siūlomu meniu keičia valgymo įpročius ir požiūrį į sveiką mitybą. Vietoje įprasto restoranui aptarnavimo, čia lankytojams siūloma užkąsti vadinamajame maisto showroom’e, o būsimą vakarienę tiesiog išsinešti dėžutėje.

Naujoji vieta didžiausią dėmesį skiria patiekalų sudėčiai ir maisto kokybei. Visas meniu tinkamas alergiškiems ar pieno ir kiaušinių netoleruojantiems žmonėms, o didžioji dalis patiekalų tinka ir tiems, kas netoleruoja glitimo. Patiekalų ingredientai subalansuoti taip, kad meniu tinka ir profesionaliai sportuojantiems, ir tiems, kas tiesiog žiūri ką valgo.

„Mūsų tikslas yra kurti svečių patirtį ne per servisą ar patiekalų pateikimą restorane, bet per jausmą ir savijautą pavalgius mūsų gaminto maisto. Kai patiekalas yra subalansuotas, po pietų ar vakarienės neapima vangumas, organizmas nešaukia „kavos!”, nebūna sunkumo jausmo, nes tokius patiekalus jis greičiau suvirškina”, - sako restorano direktorius ir visuomenės sveikatos specialistas Paulius Paulauskas.

O ką suvalgėte sužinoti ne taip jau ir sunku, mat kiekvienas patiekalas turi savo QR kodą, kurį nuskenavę telefono ekrane matysite detalią išklotinę apie tai, kiek ir kokių naudingų medžiagų gavote.

Patiekalus kuria profesionalai

Patiekalų maistinė vertė yra atidžiai stebima. Visi jie sukurti bendradarbiaujant su LSMU mokslo darbuotoju Tomu Vaičiūnu, o ir patiekalų sudėtis nuolatos tobulinama.

„Tai, ką kas dieną dedame į burną, yra mūsų sistemos kuras, tai tas parakas, kuris paleidžia „kulką", tai tas užtaisas, kuris padeda formuoti mūsų kognityvines funkcijas. Šiandien tyrimai atskleidžia, kad 7 iš 10 atvejų lėtinių ligų pasireiškimas yra nulemtas netinkamos mitybos ir rizikingos elgsenos. O visa tai - mūsų kasdienių pasirinkimų pasekmė”, sako T. Vaičiūnas ir priduria, kad pradėti keisti įpročius niekada nevėlu.

Rinkis ką nori ir ko nenori valgyti

Užsisakyti patiekalus Take Five siūlo internetu arba vietoje, prieš tai išsirinkus juos iš meniu internete. Kodėl nėra įprasto meniu? Startuolio įkūrėjai atsako paprastai.

„Tradicinis meniu neleidžia filtruoti patiekalų pagal mėgstamus arba nemėgstamus produktus, pagal tuos, kam esate alergiški ar kurių vengiate pagal dabartinį savo mitybos režimą. Mūsų sukurta programėlė veikia eliminavimo principu: rinkdamiesi patiekalą pažymėkite nepageidaujamus produktus ir ekrane jums bus pasiūlyti patiekalai be jų”, - sako P. Paulauskas.

Pasaulyje daugėja alergiškų ar tam tikrų produktų netoleruojančių žmonių. Europos alergijos ir klinikinės imunologijos akademijos duomenimis, nuo alergijos maistui kenčia 7 mln. europiečių.

„Alergiškiems ar netoleruojantiems tam tikrų produktų iš tiesų yra sunku valgyti ne namie. Mes su šia problema susidūrėme gimus sūnui, kuris, kaip parodė tyrimai, yra labai alergiškas. Tad pavalgyti mieste mums yra misija neįmanoma. Reta vieta siūlo patiekalus be kiaušinių, pieno produktų ar glitimo. O dar retesnė siūlo keletą ar daugiau tokių patiekalų savo meniu”, - patirtimi dalijasi asociacijos „Alergijos klubas” vadovė Vaiva Lukošienė.

Meniu ne tik salotos

Mąstant šabloniškai, Take Five meniu atrodytų neįprastas vietai, kuri sako ruošianti kokybišką ir sveiką maistą. Mat meniu šalia salotų, sriubų ir troškinių puikuojasi burgeliai, buritos ir makaronai. Tačiau, kaip sako restorano įkūrėjai, net ir burgeris gali būti maistingesnis, jeigu paruoštas iš sveikų ingredientų.

„Kažkada pradėjęs sportuoti valgiau vištieną ir žuvį, tačiau skoniams pabodus ėmiau ieškoti alternatyvų baltymams ar angliavandeniams. Dabar man tapo įprastų dalyku kasdien į darbą įsidėti keletą dėžučių užkandžiams, pietums ar vakarienei, nes jokioje kavinėje ar restorane tinkamų patiekalų užsisakyti negaliu. Bet būna dienų ar savaičių, kai neturi laiko ar noro gaminti ir labai norėtum, kad tas dėžutes už tave kažkas sudėtų”, - sako sporto treneris Tomas Kliukas.

Didžiausias dėmesys į maisto išvežimą

„Sau keliame tikslą keisti žmonių maitinimosi įpročius į sveikesnius ir norime jiems pasiūlyti tai padaryti kuo paprasčiau. Todėl esame užsibrėžę stipriai išauginti išvežamų užsakymų skaičių. Ir čia kalbame tiek apie pietus ar vakarienę, tiek apie visos dienos racioną. Tad natūralu, jog mūsų maistas pristatomas vienkartinio naudojimo induose. Pakuotes rinkome atsakingai, mūsiškės pagamintos iš cukranendrių bei kukurūzų ir per porą mėnesių suyra gamtoje”, - taip netradicinį maisto pateikimą argumentuoja restorano įkūrėjai.  

Čia pat priduria, jog dėl pasirinkto veiklos modelio net ir valgantiems vietoje maistas yra pateikiamas vienkartinio naudojimo pakuotėse.

„Norime, kad kokybiško maisto patirtis žmogus turėtų visur, nesvarbu kur tuo metu skuba: į darbą, turi deadline ir dirba bei valgo prie kompiuterio, lekia į kirpyklą ir ketina užkąsti ten ar važiuoja į namus, bet žino, kad šaldytuvas tuščias. Tokia ir yra pagrindinė Take Five filosofija – skirkite bent 5 minutes sau ir vietoje eilinės bandelės ar sumuštinio rinkitės tai, už ką jūsų kūnas padėkos”, - sako Take Five įkūrėjas ir žada, jog išdirbę šį modelį Lietuvoje keliaus su juo ir į užsienio rinkas.

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną