Naujiena: stalo vynas su kokybės sertifikatu!

Naujiena: stalo vynas su kokybės sertifikatu!

Europos kraštuose per atostogas tenka ragauti paprasto, lengvo, kokybiško vyno. Toks gėrimas neretai būna vienas skaniausių atostogų prisiminimų. „Daugybę kartų girdėjau, kad itališkas ar ispaniškas vynas pateikiamas ąsočiuose buvo toks puikus, kad jam neprilygsta parduodami Lietuvoje. Na, o jo kaina, tiesiog stulbinamai maža!, - patirtimi dalinasi kompanijos „Vynas ir draugai“ partnerė Jurga Karinauskaitė, savo kolegoms pasiūliusi degustuoti ir įvertinti neseniai į Lietuvą atvežtą ispanišką kooperatyvo “ La Cooperativa Agrícola de Garriguella“ stalo vyną, kurį importuoja mažoji bendrija „Nida LT“. Gamintojas mums pateikė ir kokybės sertifikatą.

Degustacijoje dalyvavo keturi „Vynas ir draugai“ partneriai, vyno degustacijose dalyvaujantys dešimt ir daugiau metų: Jolanta Smičienė, Arminas Darasevičius, Jūratė Sprindžiūnaitė ir Jurga Karinauskaitė. „Kodėl sutikome degustuoti ir įvertinti stalo vyną, į kurį, deja, daugelis vyno žinovų žiūri su akivaizdžia pašaipa? Nes jis nepagamintas surinkus perteklinį vyną iš visų Europos sąjungos pasviečių, kuomet kilmės nuoroda būna EU. Tai - „La Cooperativa Agrícola de Garriguella“ vynas, kurio vynuogynai yra tiksliai apibrėžtoje Empordà DO apeliacijoje šiaurės rytų Katalonijoje. Pasirodo, vynuogynai čia vešėjo net VI amžiuje prieš Kristų. Vyndarystės tradicijos senos, gilios, perduodamos iš kartos į kartą ir labai gerbiamos. Kooperatyve yra 50 šeimų, kurios visuose vynuogyno ir vyninės darbuose jaučiasi lyg viena šeima“, - paaiškina Jūratė Sprindžiūnaitė.

Viduramžiais Empordà DO apeliacijoje, kur tėra apie 2000 hektarų vynuogynų, vynmedžiai lyg erškėtrožių krūmai laisvai augo ant Sant Pere de Rodes vienuolyno terasų. Netrukus vienuoliai jais pradėjo rūpintis ir spausti vyną. Taip pat elgėsi ir „Sant Quirze de Colera“ bei „Santa Maria de Vilabertran“ vienuoliai.

Dabar čia didelius plotus (apie 200 hektarų) valdo kooperatyvas Garriguella“. Įdomiausia, kad apie 70 procentų vynmedžių yra maždaug 50 metų amžiaus. Tokio amžiaus medelis subrandina tik apie 2,5 kilogramus uogų. Čia daug darbo atliekama rankomis. Emporda vietovė garsėja stipriais vėjais, kurie kartais pasiekia net 120 km/h greitį. Todėl šio krašto vynas dėl lengvumo yra gavęs vėjo vyno vardą.

Daug gerų dalykų ir kodėl tai TIK stalo vynas? Atsakymas gali būti paprastas. Ispanijoje, kaip žinia, labai daug vyno. Dirvožemis (terroir) Empordà DO nėra išskirtinis. Tiesiog čia auga paprastos vynuogės, iš kurių paprasti, bet sąžiningi žemdirbiai padaro paprastą, bet neprastą vyną. Be to, dalis jo pilama į bag-in-box talpas. Jos idealiai tinka vyninėms, barams ir kavinėms. Taip sutaupoma lėšų, kurios aiškiai atsispindi vyno kainoje.

„Vynas ir draugai“ degustavo:
Baltasis „Macabeo“ kvepia kriaušių ledinukais, citrusiniais vaisiais, minkštas intensyvus pojūtis burnoje. Apvali, saikinga rūgštis, greipfrutų stiliaus karstelėjimas suteikia vynui gaivumo. Alkoholis sukuria minkštumo, intensyvumo pojūtį.

Baltasis vynas „White Grenache“ : intensyvus aromatas, gėliškas, vaisiškas, ledinukai, šviežių riešutų nata. Burnoje intensyvus. Minkšta rūgštis.

Rožinis mišinys iš ‘Cariganan‘, ‘Red Grenache‘: braškės, vyšnios, grietinėlė. Lyg gaivus vasaros desertas.

Raudonasis ‘Carignan‘, ‘Grenache‘, ‘Cabernet Sauvingnon‘ ir ‘Merlot‘: švaraus, išraiškingo aviečių, serbentų aromato. Jauni malonūs, gaiviai kutenantys taninai.

Daugiau informacijos http://www.nida.cat/

Jūratė Sprindžiūnaitė


Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove





Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną