Naujausias Ispanijos ekologinės vyndarystės „Albet i Noya S.A.“ kūrinys (Vilnius)

Naujausias Ispanijos ekologinės vyndarystės „Albet i Noya S.A.“ kūrinys (Vilnius)

Ispanijos ekologinės vyndarystės lyderės „Albet i Noya S.A.“ atstovas penktadienį Vilniuje pristatė naujausią savo vyninės kūrinį. Lietuvoje debiutuojantis ekologiškas sausas raudonasis vynas buvo pagamintas nenaudojant jokių chemikalų ir trąšų.

„Šiais laikais, kai retas produktas apsieina be įvairių dirbtinių priedų, švarumas ir grynumas tampa kone deficitu, trokštamu daugelio. Jo vis aktyviau dairosi ir vyno mėgėjai. Tačiau žodis „ekologiškas“ Lietuvos vyno rinkoje vis dar pakankamai retas, tad ši naujiena turėtų patikti tiems, kurie vertina išskirtinumą bei atsakingą požiūrį į aplinką“, – sako vyndarys Josepas Jove Ribalta, vyninės „Albet i Noya“ ir eksporto direktorius. Jo teigimu, aukščiausia kokybe ir harmoningu skoniu pasižymintis naujausias vyninės produktas – „Albet i Noya La Milana Penedes DO“ – jau spėjo susilaukti sėkmės gimtojoje Ispanijoje ir gavo net keletą reikšmingų apdovanojimų, todėl neabejojama, jog netrukus ras savo gerbėjų ratą ir Lietuvoje. Juolab, jog šio prekės ženklo ekologiški vynai lietuvių vyno mėgėjų tarpe yra mėgstami nuo seno.

Šiam Penedes regiono vynui individualumo suteikia ekologiškos gamybos sąlygos, specifinė molinga vynuogyno žemė bei itin kruopštus vynuogių atrinkimas. Visa tai kuria charakteringą, gaivų, vaisiais ir mineralais dvelkiantį vyno skonį. Autentišką vyno prigimtį pabrėžia ir butelio etiketėje pavaizduotas paukštis Bitininkas, gyvenantis „Albet i Noya“ vynuogynuose.

Naujam „Albet i Noya“ kūriniui naudojamos keturių rūšių vynuogės – Merlot, Cabernet Sauvignon, Tempranillo ir Caladoc – skintos rankomis nuo 20 metų sulaukusių vynmedžių, augančių viename vynuogyne. Vynas 13 mėnesių buvo brandinamas naujose ąžuolo statinėse. Jo kaina parduotuvėse sieks 65 Lt.

„Albet i Noya“ yra vieni pirmųjų ekologinės vyndarystės pradininkų Ispanijoje. Dar 1978 m. ekologiško vyno gamybos idėją pirmasis savo šeimyninėje vyninėje įgyvendino Katalonijos vyndarys Josepas Maria Albet i Noya. Šiuo metu vyninė gamina 24 vyno rūšis, kurių dauguma gauna aukštus žurnalo „Wine Spectator“ įvertinimus bei susilaukia palankių žymaus vyno kritiko Roberto Parker Jr. recenzijų.

Ekologiškas vynas pasaulyje yra dar nesenas reiškinys, skaičiuojantis maždaug trisdešimties metų istoriją. Jo atsiradimą dažniausiai inicijuodavo ne vyndariai, o vartotojai. Nuo kitų vynų ekologiškas skiriasi gamybos būdu – vynuogės auginamos nenaudojant sintetinių chemikalų, uogos skinamos rankomis, nenaudojama dirvą spaudžianti technika.

Pasaulyje tvirčiausias pozicijas ekologiškas vynas turi Šveicarijoje, Jungtinėje Karalystėje, Skandinavijos šalyse. Ekologišką vyną dažniausiai renkasi išsilavinę jaunesnio ir vidutinio amžiaus žmonės.

Ekologiškas vynas Lietuvoje

Lietuvoje populiariausias nebrangus, iki 20 litų kainuojantis ekologiškas vynas. Iš jų labiausiai mėgstamas yra ispaniškas „Albet i Noya“ vyninės ekologiškas vynas. Šios visose vyno enciklopedijose minimos vyninės vyno butelis parduotuvėje kainuoja nuo 18 iki 90 litų.

Ekologiškas vynas pasaulyje

Kol kas visame pasaulyje bendras pirkėjų sąmoningumo lygis neskatina ekologiško vyno gamybos sprogimo. Kaip ir daugelis kitų produktų – ekologiškas vynas yra savotiškos prabangos atributas, nes jį pagaminti yra iki 30 proc. brangiau už paprastą. Dėl šios priežasties ekologiško vyno gamintojai, norėdami išlikti rinkoje, privalo gaminti puikios kokybės produktą, o ekologiškumą propaguoti kaip papildomą privalumą.

Pasaulyje tvirčiausias pozicijas ekologiškas vynas turi Šveicarijoje, Jungtinėje Karalystėje, Skandinavijos šalyse. Ekologišką vyną dažniausiai renkasi išsilavinę jaunesnio ir vidutinio amžiaus žmonės, kurie labiau vertina ne prekės ženklą, o jo propaguojamas vertybes.

UAB „AZ communications“ informacija
Pirmoje nuotraukoje: Josep Jove Ribalta, „Albet i Noya S.A.“ atstovas

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną