Naujas itališkos virtuvės restoranas Vilniuje

Naujas itališkos virtuvės restoranas Vilniuje

Restorane „Rosmarino“, esančiame Vilniaus g. 21, tiesiog sklando itališka dvasia. Čia vertėtų užsukti visiems itališkos virtuvės mėgėjams. Pavadinimas pasirinktas neatsitiktinai – ši prieskoninė žolelė labai populiari itališkoje virtuvėje. Atvėręs duris rugpjūčio 14 dieną, restoranas sulaukia vis daugiau lankytojų. Daniele Lufino, restorano direktorius, pasakoja, kad paslaptis labai paprasta – kokybiškas, šviežias ir skanus maistas. Viską gamina Piero Carrieri – virtuvės šefas iš Italijos, kuris gimė „prie orkaitės“. Piero šeima kilusi iš mažo miestelio. Ji valdė visas miestelio kepyklas, todėl duona, riestainiai, sausainiai, picos ir viskas, kas kepama orkaitėje, šiame restorane ruošiami tikro profesionalo. Makaronai šiame restorane – tik naminiai.

Kaip žinia, Italijoje moka gaminti tiek vyrai, tiek moterys, o pirmosiomis mokytojomis būna mamos, kurios vaikams aiškina, kaip ir ką reikėtų gaminti, kiek ir kokių produktų dėti. Kai vieną kartą Piero mokė lietuvių virėjus ir pamiršo, kaip gaminti padažą, šiek tiek pasimetė, po minutės jau turėjo rankoje telefoną ir surinkęs numerį klausė: „Mama, kaip gaminti padažą?“.

Virtuvės šefu jis dirba jau 20 metų. Piero pasakoja, jog dirbo „Madian“ tinklo restoranuose. Įdomu tai, kad kiekviena tinklo įstaiga yra puikiai prisitaikiusi prie kiekvieno Italijos regiono savitumo bei maisto specifikos. Tokiuose restoranuose naudojami tik tam regionui būdingi maisto produktai.

Piero meilė gimtinei atsispindi ir valgiaraštyje. Šefas labai mėgsta gaminti naminius makaronus „Tagliatelle“ su grybais, cukinija, rūkyta šonine ir šviežiais pomidorėliais, „Parmigiano“ sūriu, arba naminius makaronus „Orecchiette“ su brokoliais, ančiuviais ir džiūvėsėliais. Šie receptai kilę iš jo regiono. Verta paragauti ir firminių „Rosmarino“ makaronų. Taip pat Piero siūlo paragauti ypatingų picų iš kiekvieno Italijos regiono. Kiekviena pica turi atitinkamo regiono pavadinimą ir yra gaminama iš tam regionui būdingų produktų. Visi maisto produktai atkeliauja iš Italijos, todėl skonis ir kokybė kalba patys už save (restorane nenaudojami lietuviški pakaitalai). Vertėtų paminėti, kad restorane siūloma 10 baltųjų, 15 raudonųjų, 5 putojantys bei 5 desertiniai vynai. Meniu pateikiamos someljė rekomendacijos, koks vynas tinka prie pasirinkto patiekalo. Visi vynai – iš Italijos mažųjų rūsių. Mažuose rūsiuose vynai kruopščiai prižiūrimi, todėl juose beveik nėra priedų, kurie naudojami netinkamam vyno skoniui po fermentacijos „pataisyti“.

Užsukę papusryčiauti gausite tikrų itališkų ragelių su kava – pasijusite kaip Italijoje. 12-15 val. galėsite paragauti siūlomų dienos/verslo kompleksinių pietų. Taip pat siūlomi įvairūs užkandžiai: sūrių, kumpių, jūrų gėrybių rinkiniai, ypatingo dėmesio vertos ryžių ir melionų salotos. Sriubos – tikros itališkos, tradicinės, tirštos („Čeči“ pupelių sriuba, lęšių bei itališka pupelių sriubos).

Restorane „Rosmarino“ galėsite paragauti tikro, naminio deserto. Daniele Lufino, restorano direktorius, pasakoja, jog Italijoje jį visi gamina skirtingai. Pastarasis pagamintas pagal Piero mamos receptą.

Daugiau apie restoraną>>

Elena Germanovič
Nuotraukos: iš „Rosmarino“ restorano archyvo
(Nuotraukoje restorano direktorius Daniele Lufino bei virtuvės šefas  Piero Carrieri)
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną