Naujametiniam stalui – austrės

Naujametiniam stalui – austrės

Artėjant svarbiausiai metų nakčiai, ne vienam gurmanui pradeda skaudėti galvą: kokiu išskirtiniu patiekalu nustebinti savo svečius? Kinai teigia, kad jautiena ir kitokia mėsa nenudžiugins ateinančių metų šeimininko – Geltonojo jaučio. Tačiau tie patys kinai prieš kelis tūkstančius metų pasauliui padovanojo austres – skanėstą, idealiai tinkantį šventiniam stalui. Prie jų puikiai tiks šampanas.

Žinoma, gali iškilti sunkumų dėl jų pristatymo, nes austrės auginamos tik 10 pasaulio šalių. Niekas nesiginčija, kad tai tikra prabanga. Patys geriausi ir brangiausi moliuskai auginami Prancūzijoje. Iš ten yra kilusios ir pačios seniausios jų gaminimo tradicijos, kurios buvo paveldėtos iš Romos imperijos virėjų, o pastarieji išmoko iš kinų. Senovėje šviežiomis austrėmis mėgavosi ne tik aristokratai, bet ir varguomenė. Mūsų dienomis tikrieji gurmanai valgo tik šviežias austres, apšlakstytas citrinų sultimis.

Jei visgi nuspręsite savo naujametinį stalą papuošti tokiu prabangiu patiekalu, nepamirškite, jog austrių yra net 50 rūšių, tačiau jos priklauso tik dviem šeimoms: plokščiųjų (apvaliųjų) Ostrea ir giliųjų (įdubusiųjų) Crassostrea. Apvalios yra brangesnės ir skanesnės, mat auga skaidriame vandeny ir turi daug erdvės. Pirmąkart neprarykite moliusko viso, atsipjaukite mažą jo gabaliuką ir paskanaukite. Nepamirškite, kad šaldytuve šis produktas gali būti laikomas daugiausia 36 valandas.

Skiriasi austrių žymėjimas: plokščiosios austrės žymimos nuliais (keturi nuliai – nuo 120 g, trys – 100–120 g, du – 90–100 g, vienas – 80 g), o giliosios – raidėmis ir skaičiais (TTG (0) – daugiau nei 120 g, TG (1) – 100–120, G(2) – 75–100 g, M (3) – 50–75, P (4) – mažiau nei 50 g). Kiekviena austrių rūšis pasižymi savitu, nepakartojamu skoniu, kai kurių skonis primena net melioną. Skonis priklauso nuo to, kokiomis sąlygomis moliuskas augo 4 metus.

Raminta Skripkaitė
Šaltinis: www.thegoodlife.ru
Nuotraukos: www.thegoodlife.ru
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną