Meilės obuoliai: salotoms skaninti ir ligoms gydyti

Meilės obuoliai: salotoms skaninti ir ligoms gydyti

Pomidorai vakar ir šiandien

Prieš daugiau nei 1000 metų pomidorus Meksikoje žmonės pradėjo naudoti, kaip maistą, atrinkinėdami geriausias sėklas auginimui. Iki tol pomidorai augo, kaip paprasčiausi laukiniai augalai, kokių dar galima būtų rasti Andų kalnų papėdėje Pietų Amerikoje.

Šiandien daugeliui pomidorai asocijuojasi su saulėtąja Italija. Ne visai teisingai bet ir ne be priežasties. Pomidorą pakrikštijo pirmieji Meksikos gyventojai actekai, kurių kalba ši daržovė buvo vadinama tomati. Tačiau pirmasis pomidorus aprašė italų gydytojas ir botanikas Matioli 1554 metais, pavadinęs jų vaisių auksiniu oboliu – pomo d’oro. Prancūzai pomidorus vadino meilės oboliais – pomme d’amour. Užtruko dar beveik 4 amžius, kol pomidorai pagaliau pasiekė Lietuvą.

Likopeno saugyklos pomidoruose – apsauga nuo vėžio? 

Pomidoras ne tik viena sveikiausių Lietuvoje augančių daržovių. Čia antrasis įdomus faktas. Be buolių ir citrinos rūgšties, baltymų, vitaminų Bi, B2, B3, PP, provitamino A, geležies, sieros, jodo, pagrindinė pomidorų medžiaga vaidinanti ypatingai svarbų vaidmenį žmogaus organizmo sveikatai – likopenas.

Likopenas tai karotinoidų grupės medžiaga, kurios žmogaus organizmas pats nepasigamina, todėl jo reikia gauti su maistu. Daugiausia karotinoido (85%) randama pomidoruose, mažais kiekiais raudonuosiuose greipfrutuose, arbūzuose, abrikosuose, erškėtuogėse. Likopenas yra veiksmingas antioksidantas ir dietinių produktų komponentas, stiprinantis organizmo imuninę sistemą, teigiamai veikiantis odos, plaukų ir akių būklę. Jis saugo organizmą nuo per didelio laisvųjų radikalų kiekio, kurie ardo ląsteles, skatina senėjimo procesus. Tirdami šias likopeno savybes Harvardo mokslininkai gavo tiesioginio ryšio tarp likopeno vartojimo ir vėžinių navikų susidarymo rizikos mažėjimo patvirtinimus.
Štai ir trečioji pomidorų įdomybė – termiškai apdorojant pomidorą, likopeno padidėja 10 kartų, o įsisavinimas organizme pagerėja 2,5 karto.

Nepaisant antioksidacinių pomidorų savybių reikėtų atsiminti, jog per didelis laisvųjų radikalų kiekis organizme atsiranda dėl nesveiko gyvenimo būdo. Mažas fizinis aktyvumas, stresas, įvairiai apdorotas maistas, rūkymas, – jei neatsisakysime šių įpročių – jokie „meilės obuoliai“ nepadės.

Pomidorai žiemą

Jeigu sveikatinančios, pomidoruose esančios medžiagos, likopeno, dešimteriopai padaugėja kaitinant produktą, o iš užsienio atvežtų pomidorų maistinė vertė neaiški – gal apsimoka žiemą šviežius pomidorus pakeisti „kaitintais“?

Keletas idėjų, ką galima pasigaminti iš termiškai apdorotų pomidorų:

Vietoj įprastų pomidorų, galite naudoti džiovintus. Jų skonis intensyvesnis, labiau koncentruotas. Prieš dėdami į salotas, sriubas ar kepinius – nuplikykite karštu vandeniu. Kai labai norisi pomidorų skonio, namų sąlygomis galima pasigaminti pomidorų padažą. Gamindami padažą nuplikykite pomidorus verdančiu vandeniu, kad lengviau nusiluptų odelė. Tuomet į puodą paruoštą virimui, supjaustykite pomidorus, išspauskite česnaką (santykiu 1:2). Į pomidorų masę įpilkite aliejaus, druskos, pipirų ir kitų prieskonių pagal skonį. Troškinkite 10 min. Jei pasigaminti daugiau – galite sandariai uždarę tokį padažą laikyti šaldytuve. Norintys pikantiškesnio skonio gali maišyti pomidorus su pagal skonį pasirinktomis proporcijomis: salierų, svogūnų, čili pipirų ir pagardinti prieskoniais: lauro lapais, gvazdikėliais, cinamonu, kvapiaisiais pipirais. Naminis pomidorų padažas vertas kiekvienos šeimininkės pagyrų. Ypatingai daug, pomidorų veikliosios medžiagos likopeno, yra pomidorų sultyse. Namų sąlygomis nesunkiai pasigaminsite jas 2 būdais. Supjaustykite pomidorus ir užvirinkite juos puode. Kai praauš pilkite susidariusią pomidorų tyrę per sietelį ir pertrinkite. Gautą skysti dar kartą užvirinkite, virdami įdėkite druskos pagal skonį.   Kitas būdas gaminti sultims taip pat paprastas – permalkite pomidorus per mėsmalę, išsunkite sultis, užvirinkite, įdėkite druskos – skanaus!

MENIU.LT ir RESTORANŲ VERSLAS informacija
Parengė: Ieva Malaiškaitė
Nuotraukos: Ieva Malaiškaitė, inmagine.com

2010 12 07

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną