Medikams susirūpinimą kelia užslėpti druskos šaltiniai

Medikams susirūpinimą kelia užslėpti druskos šaltiniai

Jums rūpi sveika mityba? Tuomet pasidomėkite viešojo maitinimo įstaigose siūlomų patiekalų sudėtimi.

Sveikatos ekspertai nuo 2005 metų vienija jėgas visame pasaulyje, informuodami visuomenę apie per didelio druskos kiekio suvartojimo žalą sveikatai. Kasmet vasario pradžioje organizuojama „Supratimo apie druską savaitė“, kurios pagrindinis akcentas šiemet – „Druska ir viešojo maitinimo įstaigos“. Dauguma darbingo amžiaus žmonių kas dieną priversti pasikliauti restoranų, greitojo maisto įstaigų bei kitų užeigų virėjų bei savininkų samprata apie sveiką maistą. Jungtinėje Karalystėje šešiolikoje restoranų atlikti tyrimai parodė, kad žmogus, užsisakęs vieną patiekalą, gali gauti daugiau druskos, nei rekomenduojama visos paros norma, t. y. 3–6 gramus.

Lietuvoje pagrindinis „Supratimo apie druską savaitės 2009“ iniciatorių dėmesys taip pat sutelkiamas į ne namuose gaminamą maistą. Sveikatos specialistai nori atkreipti vartotojų dėmesį į ryšį tarp per didelio druskos kiekio suvartojimo ir širdies bei kraujagyslių ligų rizikos išaugimo. Šios savaitės metu siekiama skatinti atsakingus maisto pramonės darbuotojus, restoranų virėjus bei savininkus riboti druskos kiekį maisto produktuose, pusfabrikačiuose bei viešojo maitinimo įstaigose gaminamuose patiekaluose.

„Širdies bei kraujagyslių ligos yra pagrindinė mirties ir neįgalumo priežastis visame pasaulyje“, – sako med. m. Dr. M. Miglinas, Lietuvos nefrologijos, dializės ir transplantacijos asociacijos viceprezidentas, Lietuvos hipertenzijos draugijos viceprezidentas, Veiksmų druskos ir sveikatos klausimais pasaulinės grupės (WASH, World Action on Salt and Health) narys. „Per didelio druskos kiekio suvartojimas pakelia kraujo spaudimą, kuris yra pagrindinis širdies ir kraujagyslių ligų rizikos faktorius, kasmet sukeliantis milijonus mirčių. Jei mes bent keliais gramais per dieną sumažintume druskos suvartojimą, ženkliai sumažintume ir širdies bei kraujagyslių ligų riziką.“

Medikams susirūpinimą kelia tai, kad žmonės, valgydami patiekalus, kuriuose yra per didelis druskos kiekis, gali apie tai net nežinoti, nes restoranuose tokia informacija nepateikiama. „Supratimo apie druską savaitės“ metu siekiama, kad restoranai, gamindami maistą, ribotų druskos kiekį bei leistų žmogui pačiam pasirinkti, ar jis nori papildomos druskos dozės. Galų gale, virėjas juk nedėtų cukraus į kavą ar arbatą prieš tai nepasiteiravęs kliento. Kodėl žmogui nesuteikiama tokia pat pasirinkimo teisė druskos atveju?

Vertingi moksliniai tyrimai, atlikti Didžiojoje Britanijoje, atskleidžia „užslėptus druskos šaltinius“ restoranuose siūlomuose patiekaluose. Tyrimų rezultatai šokiruoja ir liūdina, bet suteikia vilties:

* Trijų patiekalų pietuose gali būti daugiau nei 15 gramų druskos.

* Gera žinia ta, kad Didžiosios Britanijos virėjai palaiko idėja naudoti mažesnį druskos kiekį gaminant patiekalus restoranuose.

Pasaulinė „Supratimo apie druską savaitė“, inicijuojama Pasaulinės veiksmų druskos ir sveikatos klausimais grupės (angl. World Action on Salt and Health, WASH), bus minima mažiausiai 28 pasaulio šalyse: Australijoje, Bangladeše, Botsvanoje, Bulgarijoje, JAE, Kanadoje, Karibuose, Čilėje, Kroatijoje, Kuboje, Egipte, Suomijoje, Gruzijoje, Indijoje, Italijoje, Kenijoje, Lietuvoje, Maltoje, Nyderlanduose, Nigerijoje, Pakistane, Lenkijoje, Portugalijoje, Slovakijoje, Švedijoje, Turkijoje, Jungtinėje Karalystėje ir JAV.

Med. m. dr. Mariaus Miglino informacija
Nuotraukos: sxc.hu

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną