Mažai angliavandenių turinti dieta kenkia širdžiai

Mažai angliavandenių turinti dieta kenkia širdžiai
Ilgą laiką populiari daug baltymų ir mažai angliavandenių turinti dieta siekiančių atsikratyti nereikalingų kilogramų. Deja, iki šiol mažai buvo žinoma apie šios dietos poveikį ilgu laikotarpiu žmogaus sveikatai, tame tarpe širdžiai ir kraujagyslių sistemai.

Anthony Rosenzweig iš Beth Israel Deaconess Medical Center, esančio Bostone yra vienas iš tyrimo autorių. Jis tikina, kad labai sunku nustatyti kokį poveikį dieta daro kraujagyslių sistemai. Iki šiol mokslininkai rėmėsi lengvai gaunamais rodikliais – cholesterolio kiekiu kraujyje ir kitais. Jie buvo labai geri, tačiau atlikus tyrimą su graužikais, gauti kiti rezultatai.

Laboratorinės pelės buvo suskirstytos į 3 grupes. Pirmoji 12 savaičių valgė standartišką pašarą, kurį sudarė 65 procentų angliavandenių, 15 procentų riebalų ir 20 procentų baltymų. Kitai grupei pritaikyta Vakarų dieta – 43 proc. angliavandenių, 42 – riebalų, 15 – baltymų. Trečiai grupei priklausančios pelės gavo mažai angliavandenių (12 proc.) ir daug baltymų (45 proc.).

Graužikams atlikti tyrimai praėjus 6 ir 12 savaičių. Kaip ir žmonės, gaudami mažiau angliavandenių, trečioje grupėje buvusios pelės priaugo 28 procentais mažiau nei antros grupės. Tuo tarpu nuodugnesni tyrimai parodė, kad trečioje grupėje graužikų aterosklerozė labiau pažengusi. Aterosklerozė yra lėtinė arterijų sienelių liga, liaudiškai vadinama „kraujagyslių užkalkėjimu“. Pastaroji pagrindinė infarkto ar insulto priežastis. Šios ligos – išsivysčiusių šalių gyventojų rykštės.

Palyginus su kitomis grupėmis, mažiausiai pokyčių pastebėta pirmoje grupėje – aterosklerozė čia mažiausiai pažengė.

Mokslininkai taip pat pastebėjo, kad mažai angliavandenių gavusioms pelėms susilpnėjo naujų kraujagyslių atsiradimas audiniuose, kurie negavo pakankamai deguonies ir kraujo, tokių kaip širdies raumuo po smūgio.

Atlikus standartinius aterosklerozės testus, nebuvo rasta didelių skirtumų tarp grupių, tačiau ištyrus nuodugniau paaiškėjo, kad mažai angliavandenių gavusioje graužikų grupėje jau po 2 savaičių 40 procentų sumažėjo ląstelių kiekis, atsakingų už kraujagyslių atstatymą po pažeidimo.

Pagrindinė tyrimo išvada yra ta, jog nepaisant kūno svorio sumažėjimo bei normalaus cholesterolio lygio paciento organizme gali atsirasti nepageidaujamų kraujagyslių pakitimų. Tyrimas taipogi įrodo, kad kraujagyslių sistemai įtaką daro ne tik riebalų kiekis dietoje, tačiau ir angliavandenių bei baltymų kiekis.

Remiantis tyrimo rezultatais atrodo, kad širdžiai sveikiausia, jei mityboje palaikome pusiausvyrą, o taip pat reguliariai sportuojame. Ekstremalios dietos gali pakenkti.

Elena Germanovič
Šaltinis: onet.pl; scientificblogging.com
Nuotrauka: corbis.com 
Meniu.lt informacija


Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną