Marmurinė Kobė mėsa

Marmurinė Kobė mėsa

Kobė jautiena, vadinama marmurine, yra brangiausia mėsa pasaulyje – pusė kilogramo marmurinės mėsos kainuoja apie 800 JAV dolerių.

„Kobe“ pavadinimas atkeliavo iš senovės Tajima regiono, dabar pavadinto Hyogo prefektūra, kurios sostinė ir yra Kobė. Sakoma, jog jautienos žinovai iki šiol vis dar vartoja Tajimos jautiena terminą. Kobė mėsa „gaunama“ iš wagyu veislės karvių. Šiandien šalyje yra apie 262 maži   vagiu ūkiai, kurių ganyklose paprastai auginamos vos penkios karvės (daugiausiai – nuo 10 iki 15 gyvulių).

Su šiomis karvėmis, kurios auginamos Japonijoje, netoli Kobės miesto, elgiamasi ypač gražiai, nes manoma, jog tik „laimingo“ gyvulio mėsa gali būti skani. Kiekvienas galvijas yra lepinamas kaip mažas vaikas (pvz., kasdien atliekami masažai skambant muzikai). Paprastai masažuojama-šukuojama naudojant japoniškąją sake. Masažas atliekamas tam, kad sumažintų raumenų įtampą. Ypatingas dėmesys skiriamas ir mitybai – jos šeriamos tik pačia geriausia žole. Gyvūnai turi būti nupenėti, tad vasaros metu, per karščius karvės girdomos alumi, nes šis skatina apetitą.

Tačiau Australijos ūkininkai pranoko ir išradinguosius japonus. Šie sumastė naują vagiu gyvulių penėjimo metodą – pradėjo karves girdyti vienu geriausių pasaulio vynų „Cabernet“. Kiekvienai karvei kasdien duodama išgerti litrą žinomos Australijos firmos aitraus „Cabernet Merlot“ vyno. Toks sumanymas pranoko visus lūkesčius – galvijų mėsa įgavo ypač subtilų skonį ir tapo nepaprastai sultinga.

Japonijoje, Tokijo miesto Shinbashi verslo rajone, įsikūręs kuklus ir kartu išskirtinis restoranas „Aragawa“, kuriame galima paskanauti kobė jautienos didkepsnio, už kurį paprašys nei daug, nei mažai – apie 258 JAV dolerius.

Tačiau iš marmurinės mėsos ruošiami ne tik didkepsniai. Kulinarai ruošia sukiyaki – plonai pjaustytus mėsos griežinėlius, prie kurių paprastai patiekiamas žalių kiaušinių padažas, shabu shabu – taip pat plonai pjaustytos mėsos griežinėliai, ruošiami sultinyje su daržovėmis ir kitais japoniškos virtuvės gardėsiais.

Parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotraukos: www.okura.com, www.extrememortman.com, int.kateigaho.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną