Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Maisto gaminimas ant dujinių viryklių gali būti pavojingas sveikatai (įdomu)

2010-03-04
Paskelbk savo straipsnį

Norvegų mokslininkai tvirtina, kad mėsos kepimas and dujinės viryklės, gali būti kenksmingas sveikatai dėl padidinto kancerogeninių medžiagų išsiskyrimo. Gauti tyrimo rezultatai išpublikuoti žurnale „ Occupational and Environmental Medicine “.

Tarptautinė vėžio tyrimo agentūra (IARC) aptiko, kad kepant maistą aukštoje temperatūroje, į orą patenkantys junginiai priskiriami 2 grupei (žmogaus sveikatai kancerogeniški faktoriai).

Kancerogeninių medžiagų (junginių) klasifikacija, remiantis Tarptautinio vėžio tyrimo centro duomenimis
I grupė - faktoriai, kurių kancerogeniškumas žmogui įrodytas.
II grupė - faktoriai, kurie tikriausiai arba galbūt kancerogeniški žmogui.
III grupė - faktoriai, kurie nėra klasifikuojami kaip turintys kancerogeninį poveikį žmogui.

Ann Kristin Syaastad ir jos kolegos iš Norvegijos mokslų ir technologijų instituto Tronheime (Norwegian University of Science and Technology, Trondheim) įvertino naudojamos orkaitės ir kepimui skirtų riebalų (margariną ir sojų aliejus) poveikį.

Tyrimo metu mokslininkai įpasto vakarietiško restorano virtuvėje kepė 17 kepsnių (kiekvienas svėrė po 400 gramų) po 15 minučių, matavo policiklinių aromatinių angliavandenių kiekį, tokių kaip naftalinas ir benzpirenas, heterocikliškių aminų ir aldehidų, o taip pat ultrasmulkių dalelių, mažesnių nei 100 nanometrų diametro. Paaiškėjo, kad mėsą kepant ant dujinės viryklės liepsnos, ore padidėjo nuodingų medžiagų – mutageninio aldehido ir heterociklinių aminų – koncentracija. Patys didžiausi šios medžiagos kiekiai buvo užregistruoti kepsnius gaminant ant dujinės viryklės, naudojant margariną. Aptikti ir mutogeniniai aldehidai, kurių koncentracija siekė iki 61,8 mikrogramų kubiniam oro metrui, o aukščiausi kiekiai buvo pastebėti ant dujinių viryklių, nepriklausomai nuo riebalų naudojimo. Iki šiol mokslininkai negali nustatyti, kokia jų koncentracija gali būti laikoma saugia.

Pasak tyrimo autorių, dujinėse viryklėse, lyginant su elektrinėmis, pasiekiama aukštesnė maisto gaminimo temperatūra, o dėl to kepimui naudojamuose riebaluose susidaro daugiau potencialiai pavojingų skilimo produktų. Be to, naudojantis dujinėmis viryklėmis, į orą patenka daugiau mikrodalelių. Mokslininkai gaminant maistą pataria maitinimo įmonėse ar namuose gerai vėdinti virtuvę, nes tai gali padėti išvengti sveikatai potencialiai kylančio pavojaus.

Raminta Skripkaitė
Šaltinis: cook-food.net
Nuotrauka: inmagine.com
Meniu.lt informacija