Lietuvos virtuvės meistrai ruošiasi svečių iš užsienio antplūdžiui

Lietuvos virtuvės meistrai ruošiasi svečių iš užsienio antplūdžiui

Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, per Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai pusmetį Lietuvą aplankys maždaug 30 tūkstančių žmonių – aukšto rango pareigūnų, diplomatų, ekspertų ir žurnalistų, o šalyje vyks per 200 įvairaus lygio renginių.
„30 tūkstančių svečių, aplankysiančių Lietuvą pirmininkavimo renginių metu, yra tikrai daug. Ypač didelį krūvį patirs restoranai, aptarnausiantys oficialius renginius. Visi kiti restoranai, kavinės, barai gyvens įprastą gyvenimą, tiesa, lankytojų skaičius bus didesnis. Bet restoranai ir jų šefai tam yra pasiruošę”, - teigia Aušra Lukošienė, LRVVKA vadovė.

Anot jos, pirmininkavimas ES bus puiki proga užsieniečiams parodyti tai, ką virtuvėje turime geriausio - kas pas mus auga, kas valgoma ir kaip tai ruošiama.
„Vienodai rūpinamės svečiais iš užsienio ir į restoranus ir kavines užsukančiais Lietuvos gyventojais. Nemaža dalis restoranų jau gana seniai kuria valgiaraščius, kurie reprezentuoja Lietuvą. Esu tikra, kad geriausių mūsų šefų sukurti patiekalai tikrai patiks mūsų svečiams”, - kalba A. Lukošienė.
„Sieksime parodyti, kad moderni ir šiuolaikiška lietuviška virtuvė - tai tikrai ne šaltibarščiai ir cepelinai”,- sako LRVVKA vadovė A. Lukošienė.

Kokia toji moderni lietuviška virtuvė?

Anot tituluotų Lietuvos šefų, mūsų šiuolaikinė lietuviška virtuvė yra įdomi ir pakankamai išskirtinė, todėl gali sudominti net ir visko ragavusius užsieniečius.
Ne viename tarptautiniame kulinarų konkurse laurus skynusi Aldona Gečienė, restorano „California Gourmet“ virtuvės šefė, mano, kad Lietuvoje pakanka kokybiškų maisto produktų, be to, yra ir sumanių virtuvės šefų.
„Kokybiški ingredientai ir žinių bei fantazijos nestokojantys virtuvės šefai yra svarbiausios šiuolaikinės lietuviškos virtuvės sudedamosios dalys”, - pasakoja A. Gečienė.
Ne viename prestižiniame kulinarijos konkurse dalyvavusi restorano „Steak House Helios“ šefė Honorata Lyndo pritaria, kad Lietuvoje galima rasti įvairiausių produktų patiems netikėčiausiems patiekalams. „Tik svarbu, kad virėjams nepritrūktų įdomių idėjų“, - sako H. Lyndo.

„Modernumas (šiuolaikiškumas) ir lietuviška virtuvė yra visiškai suderinami. Kartais tereikia įdomesnės kompozicijos. Ar netradiciniu būdu panaudoti atrodytų kasdienius maisto produktus. Ir patiekalas tampa išties šiuolaikišku“, - įsitikinusi H. Lyndo.
„Imkime kad ir mums visiems taip gerai žinomą lietuvišką varškės sūrį. Net ir jį galima pateikti įvairiausiais būdais - užkepti pyrago viduje, tiesiog patiekti gabaliuką greta karšto pyrago ar užtrupinti jo gabaliukus ant šviežių daržovių. Kiekvienu atveju gausime savitą ir vis kitokį patiekalą”.

Idėjų ir patirties dalybos

Pristatytas bendras LRVVKA ir bendrovės „Vilkyškių pieninė” projektas „Šefų receptai”. LRVVKA narių sukurti ir aprašyti įvairių užkandžių, salotų, pagrindinių patiekalų ir desertų receptai yra patalpinti bendrovės interneto puslapyje.
„Šie mūsų puslapyje esantys receptai yra skirti visų Lietuvos restoranų ir kavinių šefams. Norime, kad kuo daugiau Lietuvos restoranų įtrauktų šiuos patiekalus į savo valgiaraščius ir vaišintų jais savo svečius. Sakykime, tai mūsų ir asociacijos dovana visiems Lietuvos restoranų šefams. Parama idėjomis ir patirtimi”, - sako „Vilkyškių pieninės” rinkodaros vadovė Elena Šilovaitė.
Savo receptus puslapiui pasiūlė vieni iš geriausių Lietuvos virtuvės meistrų - A. Gečienė, H. Lyndo, Darius Dabravolskas, Eduardas Radzivilovas, Liucija Makovska, Rita Tamašauskienė, Halina Višnevskaja ir Ruslanas Bolgovas.
„Ilgainiui plėsime šių receptų sąrašą. Tikime modernios lietuviškos virtuvės idėja. Norime, kad užsienio svečius stebintumėme ne tik bulvių patiekalais ir šakočiais. Todėl ir nutarėme imtis šio projekto”, - teigia E. Šilovaitė. „Lietuvoje gaminama gausybė puikių ir kokybiškų produktų. Vieni iš jų – tai iš naujo atrasta sena, kiti – išties nauji ir novatoriški sprendimai, pelnantys pripažinimą tarptautinėse parodose ir mugėse. Tikrai turime kuo nustebinti savo svečius. Tereikia noro dalintis patirtimi ir noro mokytis”.

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną