Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Lietuvos virėjai iškovojo komandinį auksą!

2015-04-01
Paskelbk savo straipsnį

Šiais metais konkurso formatas – komandinis darbas: nominacijoje dirbo iš karto trys virėjai, kurie savo patiekalų pagrindinius produktus gavo „Juodoje dėžėje“. Virėjai turėjo paruošti tris konkursinius patiekalus: šaltą užkandį, sriubą ir pagrindinį patiekalą su nacionaliniais savo šalies motyvais.

LRVVKA komandą sudarė profesionalūs virėjai: Laurynas Bužinskas (restoranas „Paukščių Takas“), Nikita Vornik (restoranas „1 dublis“), Pavel Koncejalov (restoranas „Telegrafas“), komandos kapitonas Deivydas Praspaliauskas (restoranas „1 dublis“). Virtuvės šefas Laurynas Bužinskas užkandžiui „Juodoje dėžėje“ gautą lašišą paruošė trim būdais: lašišos kapotinį, rūkytą lašišą ir temperuotą lašišą. Prie lašišos pasiūlė kopūsto ravioli su žaliu majonezu ir daržovėmis, šviežiai sūdytus agurkus. Užkandį gardino morkų-kedro riešutų tyre, kepintų saulėgrąžų padažu, puošė tapijoka traškučiu. Vyresnysis virėjas Nikita Vornik sriubai gautą kiaulienos išpjovą paruošė dviem būdais: cirkuliavo ir troškino. Iš druskoje kepto salierų gumbo gamino salierų kubelius bei salierų kremą su lazdynų riešutais. Gardino ruduoju cukrumi karamelizuotu sviestu su riešutais bei kiaulienos sultiniu su salierų kremu ir špinatais.

2015_03_sriuba_Nikita

Vyresnysis virėjas Pavel Koncejalov pagrindiniam patiekalui „Juodoje dėžėje“ gautą jautieną ruošė dviem būdais: gamino troškintos jautienos kapotinį su marinuotomis voveraitėmis ir medumi bei jautieną žemoje temperatūroje, prie kurios pasiūlė karamelizuotų svogūnų ir burokėlių kremą, salierų stiebus blanširuotus žolelių sultinyje, įvyniojo į kaliaropę. Jautienos patiekalą gardino „iSi“ sifone ruošta bulvių-moliūgų tyre su kepintomis moliūgų sėklomis, žolelių aliejaus ir jautienos burokėlių sulčių padažu, juodos duonos ir moliūgų sėklų pabarstukais, puošė burokėlių lapeliais.

2015_03_jautienos_pagrindinis_Pavel

Vertinimo skalėje už vieną patiekalą maksimaliai buvo galima surinkti 80 taškų: skonis ir ingredientų suderinamumas – 40 taškų, spalvinis harmoniškumas ir originalumas – 20 taškų, darbo vieta ir tvarkingumas – 10 taškų, techninis darbo profesionalumas – 10 taškų. Pagal vertinimo taisykles teisėjai negalėjo vertinti savo šalies patiekalų. Konkurso vertinimo komisijai pirmininkavo daugkartinę patirtį sukaupęs teisėjas Serge Fery (Prancūzija). Konkurse teisėjavo Lietuvos atstovė, tituluota virtuvės šefė, Aldona Gečienė (restoranas „Imperial By California Gourmet“) bei patyrę virtuvės šefai iš Estijos, Latvijos, Rusijos, Suomijos.

Kovo 25 d. vyko nekonkursinis užkandžių su nacionaliniais gastronominiais savo šalies motyvais pristatymas. Lietuvos virėjai paruošė ir vaišino dviem užkandžiais, ruoštais iš raudonųjų burokėlių su karamelizuotų svogūnų ir džiovintų vaisių kremu, alyvuogių aliejuje marinuota kaliarope bei kalakutienos salotomis su ridikėliais, juoda duona, ančiuvių majonezu. Desertui pasiūlė braškių-mėtų musą su šviežiomis uogomis, graikinių riešutų-duonos pabarstukais.

Lietuvos virėjų komanda konkurse „Baltijos kulinarinės žvaigždės taurė“ dalyvavo jau 11-tą kartą (konkursas organizuojamas nuo 2005 m.).