Lietuviai pamažu atranda šamo skonį

Lietuviai pamažu atranda šamo skonį
Šamų rūšys

Dažnas Lietuvis prisimena senelio pagautą šamą, kuris buvo neįtikėtino dydžio, labai riebi  ir ištverminga žuvis, turinti mažai kaulų ir gana ryškų dumblo skonio prieskonį. Tačiau retai kuris iš mūsų esame ragavę paprastojo šamo giminaičio, kilusio iš šiltųjų kraštų – Afrikinio šamo. Kas įdomiausia, ši žuvis, priešingai nei paprastasis šamas, yra labai liesa ir neturi jokio žuvims būdingo nemalonaus kvapo ar dumblo prieskonio, o ir laikoma delikatesine žuvimi.

Afrikinio šamo kilmė

Afrikiniai šamai Europą pasiekė iš Afrikos žemyno bei artimųjų rytų, kur natūraliai gyvena gėlo vandens upėse ir ežeruose. Tai – labai gyvybingos žuvys, kurios sugeba išgyventi itin sudėtingomis sąlygomis. Afrikoje, kurioje nuolat kyla sausros ir išdžiūsta upės bei ežerai, šios žuvys išlipa į krantą ir sausuma nukeliauja į kitus vandens telkinius, esančius iki 4 km atstumu. Dėl savo gebėjimo kvėpuoti oru šios žuvys priskirtos oru kvėpuojančių šamų šeimai.

Europoje, kur natūraliai upėse ar ežeruose augti šiems šamams per šalta, jie jau dešimtmečius auginami patalpose, kur kontroliuojama aplinka taip, kad geriausiai atitiktų žuvies poreikius.

Pačios žuvys savo išvaizda mažai skiriasi nuo Lietuvos ežeruose ir upėse augančių paprastųjų šamų. Afrikinio šamo galva didelė, iš viršaus plokščia, oda be žvynų, minkšta. Ties burna ši žuvis turi 4 poras ūsų, jais šamas jaučia skonį ir kvapą. Neatsitiktinai angliškai ši žuvis vadinama katžuvė (angl. Catfish), sudurtinis žodis iš „katės“ ir „žuvies“ – viskas dėl tų gražiųjų ūsų.

Maistinė vertė


Maistine prasme Afrikinis šamas yra ypač vertinga žuvis – liesa (iki 1.5% rieb.), turi daug naudingų omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių (mažina kraujospūdį ir cholesterolio kiekį), ypač daug kalcio, amino rūgščių ir vitaminų. Ji yra lengvai virškinama, puikiai tinka nėščiosioms bei vaikams.

Auginimo technologija


Šios žuvys yra išauginamos Lietuvoje, uždarose patalpose, panaudojant moderniąsias akvakultūros technologijas. Uždaro vandens ciklo sistemos žuvininkystė darosi vis svarbesnė, nes kasmet natūraliuose vandenyse pagaunamų žuvų kiekis stipriai mažėja. Pasaulyje jau 2003 m. per metus tokiose sistemose išauginamas žuvies kiekis susilygino su kiekiu pagaunamu natūraliuose vandenyse. Šiandien jį jau viršija. Lietuvoje toks auginimo būdas dar tik populiarėja. Yra žinoma, kad tokiose sistemose lietuviai taip pat augina ungurius, eršketus, upėtakius.

Pašarai ir augimas


Afrikiniai šamai - itin jautrios žuvys, patyrusios stresą galinčios nevalgyti keletą savaičių, todėl jos yra auginamos su labai daug priežiūros ir atkartojant sąlygas artimas natūralioms. Pašarai yra gaminami tik iš žuvies miltų, aliejaus, vitaminų ir baltymų. Vienas šamas iki patekdamas ant pietų stalo auga nuo 9 iki 12 mėnesių ir tai pasiekiama be jokių dirbtinių augimą skatinančių pašarų! Taigi, galite įsivaizduoti kiek pastangų ūkininkui kainuoja užauginti vieną šamukų kartą.

Žuvies paruošimas

Ši žuvis yra labai lengvai paruošiama. Ji neturi žvynų, mažai kaulų, ją lengva išdarinėti, greitai įsigeria prieskoniai, trumpai kepa/ verda (pašovus į orkaitę, idealiai iškepa per 40 minučių 200°C temperatūroje), tinka įvairūs žuvies receptai, daug erdvės jūsų improvizacijoms. O taip pat šios rūšies rūkyta žuvis yra viena iš gardžiausių.

Pirmenybė šviežiai žuviai

Kaip ir dauguma maisto produktų, šamas yra žymiai gardesnis šviežias. Dažnam šviežios žuvies įsigijimas yra savotiškas iššūkis. Parduotuvėje ant ledo laikomą žuvį leidžiama pardavinėti iki 2 savaičių, o istorijos apie turguje kasryt nuprausiamas žuveles laikas nuo laiko pasikartoja. Ir ne be pagrindo. Tie, kas yra daugiau pasidomėję, žino, kad į turgų dažniausiai patenka bene žemiausios kokybės žuvis. Ta, kurios neišpirko, kol ji dar buvo šviežia, ta, kuri apsirgo arba jau buvo užšaldyta. Žmogui, ieškančiam šviežios žuvies, patartina pirkti ją gyvą ir iš patikimų rankų. Tai galėtų būti patikima žuvies krautuvėlė arba žuvis gaunama tiesiai iš patikimo augintojo ar ūkininko.  Pastarasis variantas yra pats patikimiausias.

Rekomendacija įsigyjant

Šiuo metu Lietuvoje didžiausią paklausą šamų tarpe turi Merkio Šamai, kuriuos augina Utenos rajone įsikūrusi moderniosios akvakultūros įmonė. Tiesiai iš augintojo galite gauti gyvos, skrostos arba karštai rūkytos žuvies. Kiekvienas šamukas užauginamas pagal aukščiausius kokybės kriterijus ir yra pagaunamas diena prieš pristatant klientams. Todėl kiekvienas galime būti užtikrintas, jog nupirkta žuvis bus 100 procentų kokybiška, šviežia ir ekologiška.

Daugiau informacijos: http://www.noriusamo.lt

Nuotrauka: Renata Rapalavičiūtė

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną