Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Kvepiantis maistas suteikia daugiau sotumo (sveikata)

2010-02-24
Paskelbk savo straipsnį

Anot Olandijos mokslininkų nereikalingus kilogramus lengviau numesti valgant aromatingą maistą. Net jei aromatas labai sudėtingas, toks maistas suteikia didesnį sotumo jausmą...

Rianne Ruischop, mokslininkė iš Ede mieste esančio Nizo maisto tyrimų centro nusprendė ištirti kokią įtaką daro įvairūs kvapai sotumo jausmui. Moteris atliko eksperimentą ir į du jogurtus įdėjo skirtingo braškių aromato. Nors paprastam žmogui jie pasirodytų panašūs, pirmą kvapą sudarė tik vienas junginys, tuo tarpu antrą – net 15 cheminių junginių. Pastarasis yra kur kas sudėtingesnis kvapas. Po to 41 savanoris ragavo vienodą kiekį abiejų jogurtų. Atlikus apklausą, visi tiriamieji vieningai tikino, kad antru jogurtu, kurio aromato struktūra sudėtingesnė, jie pasisotino labiau. Kadangi abiejų jogurtų porcijų dydis buvo vienodas, sotumo jausmas nepriklausė nuo jogurto kiekio.

Valgant nuo maisto atsiskiria dalis molekulių ir patenka į nosies ertmę. Taip stimuliuojama smegenų zonas, atsakingas už sotumo ir pilnumo jausmą. Žinoma, šis kaip ir daugelis procesų, kiekvieno žmogaus organizme vyksta skirtingai, tačiau nepaisant to, remiantis eksperimento rezultatais sudėtingesnio kvapo maistas suteikia didesnį sotumo jausmą.

Tyrimą atlikusi mokslininkė tikino, kad kvapas yra viena sudedamųjų sotumo jausmo faktorių. Moteris ruošiasi atlikti tolesnius tyrimus, tik šįkart ji tirs jogurto konsistencijos įtaką sotumo jausmui. Tikimasi, kad ateityje tyrimų duomenys gali praversti kuriant naujus maisto produktus, siekiantiems sulieknėti.

Elena Germanovič
Šaltinis: onet.pl
Nuotraukos: corbis.com
Meniu.lt informacija