Kvepiantis ir viliojantis... cinamonas

Kvepiantis ir viliojantis... cinamonas

Obuolių pyragas, keptas viščiukas, karštas vynas, arbata, kava ir daugelis kitų skanių dalykų... su cinamonu. Šis prieskonis ne tik suteikia patiekalams bei kepiniams ypatingo skonio, tačiau jo kvapas apgaubia malonia šiluma. Teigiama, kad cinamonas pasižymi afrodiziako savybėmis...

Šis prieskonis žinomas žmonijai jau ne viena tūkstantmetį. Pirmą kartą apie jį buvo užsiminta Kinijos raštuose 2800 metais prieš mūsų erą. Senovės egiptiečiai naudojo jį kūnų balzamavimui. 350 m. p. Kr. minima, kad vienas kilogramas cinamono buvo keičiamas į penkis kilogramus sidarbo. Italų kalboje jis vadinamas canella, kas išvertus reiškia - mažas vamzdelis, kuri apibūdina cinamono lazdelę. Viduramžiais cinamonas buvo naudojamas gydyti peršalimo simptomams: kosuliui, užkimusiam balsui, skaudančiai gerklei.

Cinamonas taip pat buvo vertinamas dėl konservavimo savybių – jis stabdo mėsos gedimo procesą dėl jame esančių fenolių. Ilgą laiką cinamonas buvo auginamas tik Ceilone, tačiau XIX amžiaus pradžioje monopolija baigėsi atradus ir kitas vietas, tinkamas cinamono auginimui. Jis puikiai auga tropiniame klimate.

Nauda sveikatai

* Remiantis tyrimų duomenimis, pusė šaukštelio cinamono per dieną gali sumažinti blogojo cholesterolio kiekį.

* Cinamonas reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, o tai itin aktualu sergantiems II tipo diabetu.

* Šis prieskonis pasižymi antiseptinėmis savybėmis.

* Remiantis Čikagoje, esančios Skonio bei kvapo gydymo tyrimų centro išvadomis, atlikus tyrimą, cinamonas yra puikus afrodiziakas vyrams.

* Prieskonis pasižymi natūraliomis konservavimo savybėmis, todėl maistas ne taip greitai genda.

* Kopenhagos universitete atlikus eksperimentą paaiškėjo, jog suvalgius prieš pusryčius pusę šaukštelio cinamono, sumaišyto su dideliu šauktu medaus jau po savaitės pacientams palengvino artrito skausmus, o prabėgus mėnėsiui jie galėjo vaikščioti visiškai nejausdami skausmo.

* Cinamonas - magnio, kalcio, geležies šaltinis.

Migdolų pyragas su cinamonu

Pyragui reikės:

300 g kvietinių miltų,
200 g cukraus,
3 arbatinis šaukštelis cinamono,
1arbatinis šaukštelis sodos,
2 kaišinių tryniai ir 2 kiaušinių baltymai,
2 valgomi šaukštai kapoto apelsino su žieve,
100g kapotų migdolo riešutų,
50 g sviesto

Iš pradžių sumaišome miltus, cukrų bei sodą ir cinamoną. Pieną plakame su kiaušinio tryniais, tada supilame į jau sumaišytus ingridientus. Dedame migdolo riešutus, supjautytą apelsiną, sviestą. Stipriai išplakame kiaušinių baltymus, supilame masę į tešlą. Tešlą galima kepti ant kepimo popieriumi užklotos skardos arba formoje. Kepame apei pusvalandį, 175 laipsnių temperatūroje. Skanaus!

Elena Germanovič
Šaltinis: healthdiaries.com; homecooking.about.com
Nuotraukos: corbis.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną