Kokiu produktu baigti valgymą?

Kokiu produktu baigti valgymą?

Tam, kad atsakytume į šį klausimą, turime paanalizuoti kaip gi elgiasi ir kokį variantą siūlo pats žmogaus organizmas. Tam reikalui žvelgiame į tyrimus, kurie yra atlikti su motinos pienu. Pasirodo, kad motinos pieno sudėtis kinta ne tik paros bėgyje, bet ir vieno maitinimo metu. Gamta, saugodama mažylį nuo persivalgymo, sugalvojo tokį mechanizmą: motinos piene maitinimo metu didinti riebalų kiekį. Pačioje maitinimo pabaigoje riebalų kiekis maiste išauga 4-5 kartus, lyginant su maitinimo pradžia.

Sotumo jausmas žadinamas riebalais, bet ne baltymais ir tuo labiau ne angliavandeniais.

Kai kurių dietologų siūlymai storuliams pradėti valgymą išgeriant vandens ir taip užpildant skrandžio tūrį menkai gelbėja – vanduo iš skrandžio greitai pasišalina. Tam kur kas labiau tinka riebalai – jie virškinami lėčiausiai ir labiausiai sukelia sotumo pojūtį.

O kuo gi mūsų kultūroje įprasta pabaigti maitinimosi ritualą? Desertu – saldumynais, uogomis, vaisiais ir kavute.

Beje, riebalų kiekis motinos piene yra didžiausias vėlyvą rytą ir iš kart po pusiaudienio. Pati gamta mums rodo kas turėtų dominuoti mūsų mityboje. Kadangi pats kaloringiausias energetinis substratas yra riebalai, todėl jų daugiausia mums reikia ryte ir dieną, tuomet, kai mes dirbame, o vakare riebalų kiekis maiste nėra mums svarbus, nes naktį vyksta organizmo remontas, kuris atliekamas iš sandėlių ir vakarienės imant aminorūgštis. Taigi vakarienė  turi būti turtinga baltymais. Riebi grikių ar sorų košė tinkamiausias produktas ryte.

Krūtimi maitinamo vaiko 30-50 procentų energetinių  poreikių tenkina motinos pieno riebalai. Koks jų procentas j yra ant jūsų stalo?

Pabaigus maitinimosi ritualą gera doze sočiųjų riebalų, žvalgytis šaldytuvo pusėn noras nekyla ilgiausiai. Pasirodo, kad gintis nuo nutukimo reikia tuo, nuo ko taip intensyviai storuliai... bėga.

Nuotrauka: inmagine.com
Šaltinis: www.homosanitus.lt

2011 04 28

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną