Kokio maisto reikėtų vengti nėščiosioms?

Kokio maisto reikėtų vengti nėščiosioms?

Kiekvienas puikiai supranta, kad reikėtų rūpintis subalansuota mityba, nėščiosioms šis klausimas dar aktualesnis, kadangi su maistu gaunamas naudingas medžiagas įsisavina ir motinos, ir vaisiaus organizmas.

Nėštukėms svarbu valgyti šviežią, įvairų, skanų ir sveiką maitą. Galima mėgautis visko – nebūtina savęs riboti, tačiau patartina valgyti tik tada, kai iš tikrųjų norisi. Šiuolaikinės būsimos mamos turbūt žino, kad nereikia valgyti už du. Iš tikrųjų nėščiųjų organizmui reikia vos 300 kalorijų per dieną daugiau nei įprastai, viso apie 2500-3000 kilokalorijų. Nėštumo metu patartina maitintis reguliariai, nedidelėmis porcijomis, 5-6 kartus per dieną. Kasdien reikėtų suvartoti 1,5-2 litrus skysčių.

Kokio maisto reikia atsisakyti?

Besilaukiančioms kūdykio reikėtų atsisakyti alkoholio, kadangi nėra saugios dozės, kurią galima vartoti nėštumo metu. Alkoholio vartojimas gali pakenkti kūdykio emocinei raidai ir psichikai, sutrikdo jo vystymąsi. Taip pat reikėtų riboti kofeino vartojimą (iki 300mg per dieną). Bent pirmus tris mėnesius reikėtų vengti kofeino, kadangi tai sumažina persileidimo tikimybę. Kadangi nėštumo metu reikia maitintis pilnavertiškai, greitas maistas nėra tinkamas pasirinkimas. Pastarasis nors ir užmuša alkį, tačiau neaprūpina organizmo būtinomis medžiagomis bei vitaminais.

Nėštumo metu reikėtų vengti neapdorotos mėsos, žuvies (tame tarpe ir suši), juos laikykite šaldytuve atskirai nuo visų produktų, gerai apdorote. Ne iki galo išvirta ar iškepta mėsa gali pakenkti kūdykiui dėl toksoplazmozės. Žalia žuvis ir mėsa pavojinga dėl listerijos ir kitų bakterijų. Pabaigus gaminti, kruopščiai išplaukite indus, stalo paviršių, kurie turėjo sąlyti su žalia mėsa, žuvimi bei rankas.

Prieš vartojant daržoves ir kiaušinius, juos kruopščiai nuplaukite. Išplovus kiaušinius  gerai iškepkite. Nėštukėms nepatartina vartoti produktų, į kurių sudėtį įeina žali kiaušiniai: naminių ledų, majonezo, padažų, grietinėlės, kitų konditerinių gaminių.

Netinkamai laikytą maistą prieš vartojant termiškai apdorokite, pavyzdžiui, jei ant uogienės atsirado pelėsio, vien jo nugriebti neužtenka, patartina ją pavirti ar užplikyti verdančiu vandeniu. Palaikius maistą ne šaldytuve, jį pavirkite ar pašildykite. 

Nevartokite produktų, kurių galiojimo laikas pasibaigė bei atidžiau sekite dar tinkamų vartoti produktų galiojimą.

Venkite šaldytų ar rūkytų jūros gėrybių, vėžiagyvių, austrių, moliuskų, midijų, dešros gaminių.

Atidžiau rinkitės žuvį, jog pastarojoje nebūtų didelės gyvsidabrio koncentracijos. Didesnė gyvsidabrio koncentracija suagusio žmogaus organizmui nekelia didelių pavojų, tačiau anot vokiečių mokslininkų, ji gali sukelti vaisiaus vystymosi sutrikimus ir smegenų pažeidimus. Iš mitybos raciono reikėtų išbraukti ryklio mėsą, karališkąją skumbrę kardžuvę, tuną (konservuotame gyvsidabrio mažiau, tačiau jo vartojimą taip pat reikia riboti). Taip pat negalima vartoti žuvies iš užterštų nitratais ir bifenilu telkinių. Suši mėgėjoms nėštumo laikotarpiu reikėtų atisakyti šio maisto, kadangi žalia žuvis

Nėštumo laikotarpiu reikėtų atisakyti naminio pašteto bei pieno iš turgaus, o štai parduotuvinį paštetą ir pieną vartoti galima, kadangi jie yra apdoroti.

Elena Germanovič
Nuotraukos: inmagine.com
MENIU.LT informacija

2010 11 05

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną