Kokie patiekalai skatina kraujotaką ir sušildo žiemą?

Kokie patiekalai skatina kraujotaką ir sušildo žiemą?

Atėjus šaltajam metų laikui ir stipriau paspaudus speigui, medikai mus įspėja saugotis nušalimo. Nušalimas labiausiai gresia galūnėms, ypač tiems žmonėms, kurių kraujotaka prasta ir kojos bei rankos linkusios šalti. Padėti gali maistas - tereikia žinoti, kokie produktai bei patiekalai vėsina kūną, trikdo kraujotaką ir jų vengti bei atvirkščiai - į savo valgiaraštį įtraukti daugiau šildančių, kraujotaką skatinančių maisto produktų. Štai keletas naudingų patarimų bei idėjų žiemos valgiaraščiui:

Papildykite racioną kaliu

Valgykite daugiau produktų, turinčių mikroelemento kalio. Jis turi teigiamą poveikį širdies darbui, kraujotakai, be to, mažina skysčių perteklių organizme. Tegu žiemą jūsų virtuvėje būna daugiau bananų, saulėgrąžų, moliūgų, ispaninių šalavijų sėklų, linų sėmenų, avokadų, kakavos miltelių (ir juodojo šokolado), brokolių, morkų.

Venkite transriebalų

Jų vartoti ir apskritai nerekomenduojama, nes šie riebalai laikomi itin pavojingais sveikatai. Daugelis mokslinių tyrimų patvirtina, kad jie užkemša kraujagysles ir ilgainiui smarkiai padidina infarkto riziką. Mažėjant kraujagyslių pralaidumui, blogiau cirkuliuoja kraujas, taigi šąla galūnės - esant labai žemai temperatūrai, tai ne tik nemalonu, bet ir pavojinga. Kokiame maiste yra blogųjų transriebalų? Pavojingiausias - vadinamasis greitas maistas: įvairūs traškučiai, beveik visi konditeriniai gaminiai, perdirbti mėsos gaminiai, konservai... Verčiau rinktis liesą mėsą, vengti riebaluose virtų, apvoliotų miltuose patiekalų, rafinuotų aliejų, prekybos centruose parduodamų pusfabrikačių ir saldumynų.

Išmėginkite fermentuotos sojos produktų

Soja - įprastas produktas Tolimųjų Rytų virtuvėse - palyginti retai puikuojasi ant mūsų stalo. Be reikalo. Tinkamai paruošti sojos pupelių gaminiai itin naudingi žmogaus organizmui. Vienas geriausių būdų ruošti sojos pupeles - jas fermentuoti specialiu būdu, kuris leidžia susidaryti natokinazei - itin naudingam fermentui. Šis fermentas gerina kraujotaką, manoma, net gali padėti apsisaugoti nuo trombozės. Paragaukite fermentuotų sojos produktų, pavyzdžiui, veganų taip mėgiamo subtiliojo seitano arba mums jau neblogai pažįstamo tofu sūrio - bus ne tik gardu, bet ir padės nesušalti speiguotą žiemos dieną!   

Kasdien valgykite produktus, praturtintus maistinėmis skaidulomis

Maistinės skaidulos ne tik gerina virškinimą ir reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje, bet ir mažina kraujagysles kemšančio ir kraujotaką trikdančio blogojo  cholesterolio kiekį organizme. Pasistenkite į racioną įtraukti patiekalų su viso grūdo kruopomis (avižų, grikių, sorų, bolivinių balandų, rudųjų ryžių,  rugių ir pan.), ankštinių daržovių, riešutų, sėklų.

Eksperimentuokite su (aštriais) prieskoniais

Prieskoniai - labai galingi, nedidelio jų kiekio pakanka suaktyvinti medžiagų apykaitą ir sušildyti kūną. Žiemą vartokite daugiau česnako, imbiero, aitriosios paprikos, cinamono, kardamono. Aštrus, aromatingas troškinys su kariu - ar gali būti geresnis būdas pažadinti kūną iš žiemos snūdurio ir sušilti?

Daugiau daržovių!

Mitybos specialistai rekomenduoja vartoti ir daugiau sodrių, šiltų spalvų vaisių bei daržovių - paprikų, apelsinų, moliūgų, morkų. Jums pravers ne tik jose esantys vitaminai ir antioksidantai, šiltos spalvos primins vasarą ir sušildys jus perkeltine prasme, o juk mūsų psichologinė būsena turi daug reikšmės ir fizinei savijautai. Kvapnus, prisirpęs, saulę primenantis apelsinas delne - puikus būdas įnešti truputį šilumos žvarbią žiemos dieną.

Beje, alkoholio reikėtų vengti - priešingai, nei manoma, jis nešildo, atvirkščiai, trumpam išsiplėtusios paviršinės kraujagyslės į aplinką atiduoda daug kūno šilumos, o apgirtęs žmogus neadekvačiai jaučia aplinkos ir savo kūno temperatūrą, todėl išgėrus ir ilgai būnant lauke gresia rimtai sušalti!

 

Gabija Lebednykaitė @Meniu.lt

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną